Penki prievartautojai Afganistane laukia mirties bausmės

  • Teksto dydis:

Afganistane trečiadienį turėtų būti pakarti penki afganai, nuteisti mirties bausme už grupinį keturių moterų išprievartavimą po teismo, kurio procesą griežtai sukritikavo žmogaus teisių gynėjai, nors pats nusikaltimas sukėlė šalies visuomenės pasipiktinimą.

Tuometinis prezidentas Hamidas Karzai (Hamidas Karzajus) ragino pakarti kaltinamuosius dar iki teismo, kuris įvyko praėjusį mėnesį, ir pasirašė jų mirties nuosprendį paskutinėmis savo prezidentavimo dienomis.

Ginkluotos gaujos nariai persirengę policininkų uniformomis naktį sustabdė iš vestuvių netoli sostinės esančiame vaizdingame Paghmane į Kabulą grįžtančių automobilių vilkstinę.

Užpuolikai surišo vyrus, paskui išprievartavo mažiausiai keturias moteris ir pavogė visus jų vertingus daiktus.

Jų teismo posėdį, kuris truko tik dvi valandas, transliavo televizija; skirtus nuosprendžius ir bausmes skubiai patvirtino apeliacinis ir aukščiausiasis teismai.

„Teismo nuosprendžiai dėl penkių vyrų, nuteistų Paghmano vagystės ir išprievartavimo byloje, bus įvykdyti rytoj“, – pranešė Generalinės prokuratūros atstovas Atta Mohamadas Noori (Ata Mohamadas Nuris).

„Tai turi įvykti, nebent sprendimas bus pakeistas paskutinę minutę“, – sakė jis.

Rugpjūčio 23 dieną įvykdytas nusikaltimas tapo smurto prieš moteris simboliu Afganistane, nepaisant po Talibano prasidėjusių reformų.
Tačiau pats teismo procesas verčia susirūpinti Afganistano teisingumo sistema.

„Amnesty International“ paragino praėjusią savaitę prisaikdintą prezidentą Ashrafą Ghani (Ašrafą Ganį) atidėti nuosprendžių vykdymą.

„(Teismą) užtemdė neatitikimai, neištirti kaltinimai dėl kankinimų ir politinio įsikišimo“, – sakoma „Amnesty International“ pareiškime.

„Pats (Karzai) sakė, kad ragina Aukščiausiąjį teismą skirti mirties bausmes. Šie ir panašūs pareiškimai kenkia teisingo teismo galimybei, kaltinamųjų teisei į nekaltumo prezumpciją“, – nurodoma jame.

Pasak žmogaus teises ginančios organizacijos, teismai yra skubinami, advokatams skiriama per mažai laiko pasiruošti gynybai. Pirmosios instancijos teismas mirties nuosprendį paskelbė, praėjus vos devynioms dienoms po įtariamųjų suėmimo.

„(Ghani) privalo užtikrinti, kad įtarimai dėl kaltinamųjų kankinimų policijoje būtų atskirai ir nuodugniai ištirti“, – ragino organizacija.

Prieš mirties bausmes šiems nuteistiems pasisakė ir tarptautinės donorės, tarp jų ir Europos Sąjunga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių