Pastangos laimėti Rusijos užgrobtą TV žiūrovą

Luhansko regiono televizija 2014 m. buvo užimta ir penktadalis jos darbuotojų išvyko dirbti į Ukrainos išlaikytą Severodonecko miestelį. Čia, atkūrę transliacijas, ukrainiečiai dabar bando pasiekti ir užimto Luhansko auditoriją siūlydami prizus, jei paskambinusieji telefonu atsakys į klausimus apie ukrainiečių kalbą ir kultūrą. Menkos pastangos laimėti Rusijos užimtos Ukrainos dalies širdis ir protus palei visą rytų frontą vykstant kovai ne tik ginklais, bet ir retransliacijos antenomis.

Tai – vakarinis karas, naktinis karas, taip vadina jį Ukrainos kariai rytų fronte. Apšaudymai suintensyvėja tamsoje. Pastarąją savaitę – taip, kaip nebuvo visus metus, vien ketvirtadienį 500 minosvaidžių ir 300 artilerijos šūvių paleista į ukrainiečių pusę, pareiškia Ukrainos kariuomenės atstovas Alesandras Motuzianikas Kijeve.

Bet Kijeve apšaudymų nesigirdi, sostinėje garsesnė kova su korupcija. Trečiadienį apie 100 žmonių susirinko prie generalinio prokuroro Jurijaus Lutsenko darbovietės išreikšti paramą pernai sukurtam Nacionaliniam antikorupcijos biurui, pastaruoju metu sėkmingai atskleidžiančiam vieną korupcijos skandalą po kito. Rugpjūčio pradžioje pagautas aukštas pareigas užimantis teisėjas su 150 tūkst. dolerių kyšiu rankose.

Tačiau praeitą savaitę įkaitais tapo patys antikorupcijos pareigūnai, kai du iš jų, vykdančius slaptą operaciją, sulaikė ir prievartą panaudojo generalinės prokuratūros pareigūnai. Mustafa Nayyemas, 2014 m. „Facebook“ kvietimais smarkiai prisidėjęs prie Maidano pradžios, mano, kad bandoma ginti niekur nedingusią korupcijos sistemą, prieš kurią ukrainiečiai ir sukilo 2014 m.

„Tai yra viešas puolimas, siekiant diskredituoti antikorupcijos biurą – įstaigą, kuri per du metus sugebėjo pradėti baudžiamąsias procedūras ne tik buvusiai valdžiai, bet ir tiems, kurie valdžioje yra dabar“, – teigė Ukrainos parlamento narys M. Nayyemas.

M. Nayyemo brolis, teisininkas Masi jau metai kaip Ukrainos ginkluotosiose pajėgose, Adijivkoje, kur labiau nei ginkluotą, Ukraina kol kas pralaimi informacinį karą.

„Kai išvažiuoji iš Avdijivkos, gali matyti, kad maždaug 70 proc. gyventojų antenų atsuktos į Donecką. Jie žiūri juos, ne mus. Manau, kad tai pagrindinė priežastis, kodėl toks neigiamas požiūris į ukrainiečius, ypač į kariuomenę“, – svarstė karys Masi Nayyemas.

Masi Nayyemas įrašė apšaudymo garsą vienoje iš Adijivkos laiptinių. Būtent dėl to daugelis miestelio gyventojų po penktos nekiša galvos net iš savo butų. Olga Šažkova vakarus praleidžia svetainėje prie televizoriaus, anksčiau rodydavusio ukrainietiškus kanalus, bet dabar vien Donecko Liaudies respublikos ar Rusijos armijos skleidžiamas žinias.

Kas vakarą čia, kur Ukrainos kariuomenė ginasi nuo Rusijos puolimo, žmonių ekranuose daugiausia šmėžuoja Rusijos prezidento veidas ir mintys. Nueiti ukrainietiškos televizijos pažiūrėti pas kaimyną, kaip kartais daro O. Šažkova, daugeliui neįmanoma, nes satelitinės antenos – prabanga. Tad internetu nesinaudojančių žmonių širdis ir protus po truputį lenkia rusiška pasakojimo versija.

„Žinoma, būtų gerai, jei valdžia investuotų pinigų į tų kanalų tildymą, arba tiesiog permuštų tuos kanalus, kad galėtume girdėti mūsiškius, tuomet būtų bent jau kažkokios informacijos, nes dabar daugelis žmonių jos išvis neturi. Šitie visą laiką rodo vieną ir tą patį. Jei žmogui dešimt metų kartosi, kad jis kiaulė, galų gale jis taps kiaule“, – situaciją nupasakojo Adijivkos gyventoja O. Šažkova.


Šiame straipsnyje: RusijaUkrainakaras Ukrainojetelevizija

NAUJAUSI KOMENTARAI

bekaupdamas

bekaupdamas portretas
kapitalą skudurėlius rūšiuot pradėjo .........

Kl.

Kl. portretas
Lietuvoj auditorija padėtu susigražinti reportažai apie Masiulį ir jo slaptus užtarėjus. Partijos, parodžiusos korupcijos mastą, demaskavimas ir pan. dalykai. Tai ne tik sugražintu auditoriją, bet ir nors šiokį tokį tikėjimą savo šalim. Bet ...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių