Paryžiuje mirė 94-erių metų sulaukusi menininkė Sh. Jaffe

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį, būdama 93-ejų metų, mirė garsi JAV menininkė Shirley Jaffe (Širli Džef), šiuolaikinio abstraktaus meno atstovė, didžiąją savo gyvenimo dalį praleidusi Prancūzijoje, pranešė jos darbus eksponavusios galerijos atstovai.

Sh. Jaffe gimė 1923 metais Naujajame Džersyje, o po menų studijų Niujorke ir Vašingtone 1949 metais ji persikėlė į Paryžių.

Dailininkės, artimai bendravusios su tapytojais amerikiečiais Samu Francis (Semu Frenciu) ir Jamesu Bishopu (Džeimsu Bišopu), darbus kelis dešimtmečius eksponavo prestižinė Jeano Fournier (Žano Furnjė) meno galerija.

Sh. Jaffe tapo žinoma dėl savo abstrakčių ekspresionistinių darbų. Praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje ji atitolo nuo šio stiliaus ir ėmė tapyti spalvingas geometrines figūras.

„Ji yra laikoma viena įtakingiausių šiuolaikinio abstraktaus meno atstovių. Ji sulaukė daug dėmesio iš tokių jaunesnių kartų menininkų kaip Jessica Stockholder (Džesika Stokholder) ir Bernardas Piffaretti (Bernardas Pifareti)“, – sakoma Nathalie Obadios (Natali Obadios) galerijos, kuri atstovavo Sh. Jaffe nuo 1999 metų, pranešime.

Amžių sandūroje Sh. Jaffe sukūrė vitražinius langus Perpinjano koplyčiai pietų Prancūzijoje.

Jos darbai taip pat buvo eksponuojami Moderniojo meno muziejuje Niujorke (MoMA), San Fransisko moderniojo meno muziejuje ir Paryžiaus Pompidou (Pompidu) centre.

2009 metais lankydamasis Paryžiuje JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir jo šeima aplankė šešių aukštų Pompidou muziejų, kur „itin domėjosi viskuo“, įskaitant ir Sh. Jaffe kūrinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių