Pakistane – nauja teroro banga

Džiaugsmą pakeitė ašaros. Pakistano politikai ir saugumo struktūrų pareigūnai ką tik džiaugėsi, esą pagaliau pavyko pažaboti smurtą šalyje. Bet teroristai vėl priminė apie save. Ir šį kartą – labai skaudžiai.

Velykų sekmadienį Lahore žuvo 72 žmonės, tarp jų ir vaikai. Talibano "Jamaat-ul-Ahrar" grupuotei priklausantis mirtininkas detonavo sprogmenis su šratais šalia vaikų žaidimo vietos populiariame parke Gulshan-i-Iqbal.

Išpuolis sukėlė pasipiktinimo bangą Pakistane. Ką tik aukšti politikai bei saugumo pareigūnai aiškino, kad šalis apsivalė nuo teroristų. Ir štai.

Nawazas Sharifas, Pakistano vyriausybės vadovas, susitikimo su saugumo pareigūnais metu pareiškė, kad kova su terorizmu – jo vyriausybės prioritetas. Premjeras taip pat paragino saugumiečius daryti viską, kad teroristai nesugebėtų surengti tokių išpuolių.

Netrukus buvo surengti saugumo pareigūnų reidai, kurių metu sulaikyta 200 įtariamųjų. Pandžabo provincijos, kurios sostinė yra Lahoro miestas, teisės ministras Rana Sanaullahas patvirtino, kad sprogdinimo organizatorių ieškota visuose neramios provincijos rajonuose.

"Buvo apieškota ir apklausta daugiau nei 5 tūkst. žmonių, dauguma jų paleisti, bet 216 asmenų lieka sulaikyti tyrimui tęsti", – teigė pareigūnas.

"Jamaat-ul-Ahrar" kovotojai aiškino, kad taikėsi į krikščionis, kurie šventė Velykas. Tiesa, pareigūnai vėliau patvirtino, kad daugiausia žuvusiųjų buvo musulmonai.

Ši ataka – didžiausia šiais metais Pakistane ir viena iš didžiausių Lahoro mieste, kuris iki šiol buvo laikomas santykinai saugiu, nors jame gyvena nemažai krikščionių.

Pastaruoju metu Pakistano saugumo tarnyboms visai neblogai sekėsi dorotis su talibų sukilėliais šiaurės vakarinėje šalies dalyje. Išpuolių skaičius reikšmingai sumenko.

Kita vertus, dažnėjančios atakos Pandžabo provincijoje, per kurias kas kartą žūsta po keliasdešimt žmonių, didina spaudimą N.Sharifo vyriausybei.

Politikai Islamabade labai vengia suteikti didelius įgaliojimus kariškiams ir kitoms saugumo struktūroms, nes nuogąstaujama, kad pernelyg išaugs kariškių įtaka šalies politiniame gyvenime. Pakistane gana dažnai įvyksta kariniai perversmai.

Kita vertus, jeigu saugumo situacija toliau blogės, N.Sharifas ir jo vyriausybė gali netekti visuomenės palaikymo.

Lahoras – N.Sharifo šalininkų bastionas, tad Talibano išpuolis – skaudus smūgis premjerui.

Visuomenėje pasipiktinimas auga. Daugėja abejonių, kad Pakistano saugumo struktūros yra pajėgios pažaboti teroristus.

"Manau, kad šias atakas turėtų paaiškinti tie, kurie teigė, kad 2016 m. – teroristinių išpuolių eros pabaiga Pakistane", – piktinosi Hamidas Miras, televizijos pokalbių laidų vedėjas, aiškiai turėdamas omenyje kariuomenės generolą Raheelą Sharifą, kuris prieš kurį laiką buvo padaręs tokį pareiškimą.

Pasak saugumo ekspertų, nors Talibanas pastaruoju metu skilo į daug frakcijų, atskiros šio judėjimo šakos, tokios kaip "Jamaat-ul-Ahrar", tebėra labai aktyvios, tad ir pavojingos.

Be to, tos grupuotės turi išteklių.

 


Šiame straipsnyje: Pakistanasterorizmasišpuoliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių