Orlando gėjų klubo aukos pagerbtos žvakutėmis ir choro muzika

  • Teksto dydis:

Skambėjo gėjų choro muzika, sutemose mirgėjo žvakučių liepsnelės, plazdėjo vaivorykštinės vėliavos: pirmadienį tūkstančiai žmonių Orlande buvo susirinkę pirmam dideliam 49 žmonių, žuvusių per didžiausias Amerikos šaudynes, pagerbimui.

Nušienauta žalia pievelė prie scenos meno centro buvo pilna žmonių: gėjų ir heteroseksualų, šeimų su mažais vaikais. Daugelis laikėsi už rankų ar buvo apsikabinę, kai kas – verkė, miestui bandant susidoroti su šoku dėl anksti sekmadienį įvykusių šaudynių populiariame gėjų naktiniame klube „Pulse“.

Dar 53 žmonės per tą išpuolį buvo sužeisti. Užpuolikas Omaras Mateenas (Omaras Matinas) žuvo per susišaudymą su policijos pareigūnais, kurie įsiveržė į klubą.

Per aukų paminėjimo ceremoniją kalbėję žmonės vartojo ir anglų, ir ispanų kalbas, ir tai atspindėjo faktą, kad daug aukų buvo ispanakalbiai.

Vienas po kito kalbėtojai ragino šį pramogų parkais ir linksmybėmis garsėjantį Floridos miestą susivienyti neišmatuojamo skausmo metu, o LGBT bendruomenę – nepasiduoti baimei.

52 metų inžinierius Joe Brennanas (Džo Brenanas) sakė, kad pagrindinė šios ceremonijos žinia turėtų būti labai paprasta.

„Neturėtų būti taip lengva įsigyti ginklų, – sakė jis. – Ir nekaltieji nusipelno būti apsaugoti.“

20 metų meno studentė Alex Hartdegen (Aleks Hartdegen) sakė, kad debatai turėtų vykti ne apie ginklus, bet apie žmonių mokymą gyventi ir leisti gyventi kitiems.

„Tai turėtų būti apie visų priėmimą, nesvarbu, ar sutinki su jais, ar ne. Ne tavo reikalas, ką žmonės daro su savo gyvenimais, ar kaip jie myli žmones, ar ką jie myli“, – sakė ji.

Ceremonijai baigiantis, kai minia tylomis stovėjo iškėlusi baltas žvakutes, netoliese esančios bažnyčios varpai suskambo 49 kartus – po kartą už kiekvieną nušautą žmogų.

Tada nuskambėjo „bitlų“ „Let it Be“, o į dangų pakilo keturi karšto oro balionėliai, kuriuos kėlė ryškios liepsnos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių