Opozicija: B. Nemcovo ataskaita įrodo Rusijos karių buvimą Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Nužudyto Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo bendražygiai antradienį paskelbė jo vykdyto tyrimo metu surinktais duomenimis paremtą ataskaitą, kuri, pasak jų, įrodo Rusijos karinį vaidmenį Ukrainos konflikte.

„Surinkome tai, kas, mūsų nuomone, visapusiškai įrodo Rusijos karių buvimą (Ukrainoje)“, - sakė Ilja Jašinas, vienas iš ataskaitos „Putinas. Karas“ autorių.

„Visus svarbiausius karinius pasiekimus separatistams užtikrino Rusijos reguliariosios armijos grupės“, - pabrėžė jis.

Žuvo bent 220 Rusijos karių 

Maskva išleido daugiau negu 53 mlrd. rublių (apie 924 mln. eurų), teikdama pagalbą separatistų maištui Ukrainos rytuose, kur taip pat žuvo mažiausiai 220 Rusijos karių, sakoma antradienį Rusijos opozicijos aktyvistų paskelbtoje ataskaitoje.

Ši ataskaita buvo paskutinis nužudyto Kremliaus kritiko Boriso Nemcovo projektas, pagrįstas atvirų šaltinių pateikiama informacija ir pokalbiais su karių šeimomis.

Ataskaitoje pateikiami faktai prieštarauja Maskvos pareiškimams, kad Ukrainoje nesikauna jokie Rusijos ginkluotųjų pajėgų nariai.

B.Nemcovas buvo nušautas vasarį Maskvos centre, o jo liberalios partijos RPR-PARNAS nariai ir keli opozicijos aktyvistai padėjo užbaigti 65 puslapių ataskaitą „Putinas. Karas“.

„Surinkome tai, kas, mūsų nuomone, visapusiškai įrodo Rusijos karių buvimą (Ukrainoje)“, – sakė Ilja Jašinas, vienas iš ataskaitos autorių.

„Visus svarbiausius karinius pasiekimus separatistams užtikrino Rusijos reguliariosios armijos grupės“, – pabrėžė jis.

I.Jašinas, kuris buvo B.Nemcovo padėjėjas, kaltino V.Putiną meluojant Rusijos piliečiams, nes Kremliaus vadovas, anot jo, kariauja Rytų Ukrainoje, bet neigia bet kokį Maskvos pajėgų dalyvavimą tame konflikte.

„Karas Ukrainoje yra nepaskelbtas karas – šlykštus ciniškas karas, prilygstantis nusikaltimui prieš visą rusų tautą. Putinas pateks į istoriją kaip prezidentas, kuris rusus ir ukrainiečius padarė priešais“, – I.Jašinas sakė per spaudos konferenciją, kurioje buvo pristatyta ta ataskaita.

Rusijos valdžia griežtai neigia Kijevo ir Vakarų šalių kaltinimu, kad Maskva palaiko separatistų sukilimą Ukrainoje.

Kremlius atsisakė komentuoti opozicijos paskelbtą ataskaitą. „Aš su ta ataskaita nesusipažinęs, todėl neturiu ką pasakyti“, – Rusijos naujienų agentūros citavo Kremliaus atstovą Dmitrijų Peskovą.

Vakarų šalys kaltina Rusiją siunčiant į Rytų Ukrainą ginkluotę ir karius, padedančius separatistams kautis su Kijevo vyriausybės pajėgomis, taip pat juos apmoko ir dalijasi žvalgybos duomenimis. Vakarai sustiprino sankcijas Maskvai dėl to konflikto, nusinešusio jau per 6,1 tūkst. žmonių gyvybių.

65 puslapių dokumente sakoma, kad Rusijos armija surengė du didelius įsiveržimus į Ukrainos teritoriją praeitų metų vasarą ir šių metų žiemą. Abu kartus jėgų pusiausvyra tame konflikte buvo iš esmės pakeista; abu įsiveržimai buvo surengti ruošiantis surengti derybas dėl to karo.

Per pirmąjį Rusijos reguliariosios armijos dislokavimą Ukrainos rytuose žuvo daug karių, o į Rusiją grįžo „daugiau negu 150 karstų“. Tuo tarpu per žiemą surengtą invaziją „žuvo bent 70 karių“, sakė I.Jašinas.

Jis pridūrė, kad Maskva taip pat tęsė savanorių verbavimą per armijos biurus ir prižiūrėjo „karinės įrangos perdavimą“ kitapus sienos. Tarp separatistams perduotos technikos buvo zenitinių raketų sistema „Buk“, kuri pernai liepą buvo panaudota numušti oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvui virš Donecko srities.

Vakarų šalių sankcijos Rusijos verslininkams ir pareigūnas pirmiausiai buvo paskelbtos po to, kai Maskva 2014 metų kovą aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, dar prieš įsiplieskiant konfliktui šalies rytinėje dalyje.

Ataskaitoje, kurią B.Nemcovas pradėjo rengti anksčiau šiais metais, kai jo pagalbos paprašė Rytų Ukrainoje žuvusių karių šeimos, sakoma, kad bent 150 Rusijos karių žuvo praeitą vasarą, kaudamiesi prie Ilovaisko miestelio ir kitur tame regione.

Artimieji gavo 3 mln. rublių (52 tūkst. eurų) kompensacijų, bet buvo įpareigoti viešai nekalbėti apie karių žūtį, nurodoma dokumente.

Anksčiau šiais metais vykusios įnirtingos kautynės prie Debalcevės miesto pareikalavo dar 70 Rusijos karių gyvybių, sakoma ataskaitoje. Tų karių artimieji buvo palikti be kompensacijų.

Ataskaitos autoriai sakė, kad Rusijos kariai dažniausiai būdavo priverčiami oficialiai pasitraukti iš armijos, prieš išsiunčiant juos į Rytų Ukrainą. Tokiu būdu siekiama pagrįsti Maskvos argumentą, kad kitapus sienos neveikia jokie Rusijos kariuomenės nariai – tik savanoriai.

Dokumente nurodoma, kad Rusija per 10 mėnesių išleido 53 mlrd. rublių, padėdama rusų „savanoriams“ ir vietos separatistams, taip pat aprūpino juos ginkluote ir karine technika.

Ataskaitoje rašoma, kad rusai, kovojantys prieš Kijevo vyriausybės pajėgas Rytų Ukrainoje, uždirba iki 90 tūkst. rublių (apie 1 570 eurus) per mėnesį.

B.Nemcovo buvęs kolega ir draugas ekspremjeras Michailas Kasjanovas sakė, kad aktyvistas norėjo parengti ataskaitą, kuri taptų alternatyviu informacijos šaltiniu Rusijos žmonėms, kurie tampa vis labiau priklausomi nuo valstybinė televizijos.

„Tai dokumentas Rusijos piliečiams, kad jie galėtų palyginti informaciją ir suprasti, kas vyksta, – pabrėžė M.Kasjanovas. – Propaganda... neleidžia piliečiams daryti savų išvadų.“

Kremlius nekomentuoja 

Kremlius antradienį atsisakė komentuoti antradienį opozicijos paskelbtą ataskaitą, pagrįstą dabar jau nužudyto aktyvisto Boriso Nemcovo atliktu tyrimu, kurioje teigiama, kad Rusijos armijos kariai kaunasi Rytų Ukrainoje.

„Aš su ta ataskaita nesusipažinęs, todėl neturiu ką pasakyti“, – Rusijos naujienų agentūros citavo Kremliaus atstovą Dmitrijų Peskovą.


Šiame straipsnyje: Borisas Nemcovaskaras UkrainojeRusijos pajėgosRusijos opozicijaIlja Jašinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Tezės, kitaip sakant išvados, paprastai remiasi faktais ir įrodymais ,o ne spėliojimais ir hipotezėmis. Prielaidas daryti galima, bet tai tik prielaidos , o išvadoms reikalingi kitokie argumentai. Apskritai ,tiek vadinamas "dokumentas" ,tiek jo "tezės" yra skirtos eksportui ,nes vidaus- Rusijos vartotojams jos neįdomios. Minimo pono populiarumas ten "žemiau plintuso" ,rusams jis labiau žinomas kaip moterų viliojimo ekspertas, šioje sferoje tikrai turėjo kuo pasigirti.

Ilythiiri

Ilythiiri portretas
Nu taip,kai kognityvinis disonansas per daug spaudžia smegenis, prasideda situacijos niveliavimas vietoje ad hominem ... kognityvinis disonansas - tas nesmagus jausmas, kai turimos žinios pjaunasi su naujai atėjusiomis ad hominem - važiuoti ant žmogaus kad nereiktų atsakyti į jo žodžius, šiuos atveju "nemcovas parsidaves p****as ir viską ką jis rašė iš anksto š/galima neskaityti" niveliavimas - sumenkinti, nuniekinti, šiuo atveju "ai vistiek viskas melas ir nieko neirodysi" Yra dar non sequitur - "does not follow": "tezės ne įrodymai ,o įrodymų nėra, tik pamąstymai ir spėlionės. Tiesa sakant , tai eilinė propagandos dozė ..." - ir priklijuota - "... darykite išvadas." LOL ...

taigi

taigi portretas
Galima pritarti , galima nepritarti , bet tezės ne įrodymai ,o įrodymų nėra, tik pamąstymai ir spėlionės. Tiesa sakant , tai eilinė propagandos dozė, o rusams jis buvo toks pats mielas ir populiarus kaip Lietuvoje paleckioks - darykite išvadas.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių