Nužudyto Talibano lyderio vairuotojo brolis reikalauja patraukti atsakomybėn JAV

  • Teksto dydis:

Vyro, kuris žuvo kartu Talibano judėjimo lyderiu mula Akhtaru Mansouru (Achtaru Mansuru) per JAV bepiločio lėktuvo smūgį Pakistano pietvakariuose, reikalauja patraukti baudžiamojon atsakomybėn amerikiečių pareigūnus dėl nužudymo ir terorizmo, sekmadienį pranešė policija.

A.Mansouras žuvo gegužės 21 dieną per JAV bepiločio lėktuvo ataką, kuri buvo surengta jam važiuojant automobiliu netoli Afganistano sienos į pietvakarius nuo Ahmad Valo miesto.

Mulos žūtis tapo skaudžiu smūgiu džihadistų judėjimui, kuris nuo 2001 metų, kai neteko valdžios, vykdo kruviną partizaninę kampaniją Afganistane.

Amerikiečiai kartu su A.Mansouru žuvusį automobilio vairuotoją įvardijo kaip „antrą kovotoją“, bet Pakistano saugumo pareigūnai sakė, kad jis buvo vairuotojas Mohammadas Azamas (Mohamadas Azamas), dirbęs pagrindiniame to regiono mieste Kvetoje įsikūrusioje nuomos bendrovėje „Al Habib“.

Žuvusiojo brolis Mohammadas Qasimas (Mohamadas Kasimas) sakė, kad Azamas buvo nekaltas žmogus, kuris rūpinosi keturiais savo vaikais ir buvo nužudytas.

„JAV pareigūnai, kurių vardų nežinau, žiniasklaidoje prisiėmė atsakomybę dėl šio incidento, todėl noriu teisingumo ir prašau imtis teisinių veiksmų prieš tuos, kurie yra už tai atsakingi“, – nurodė M.Qasimas gegužės 25 dienos pareiškime policijai, kurio kopiją matė naujienų agentūra AFP.

„Mano brolis buvo nekaltas, labai neturtingas žmogus, kuriam žuvus našlaičiais liko keturi maži vaikai, o jis toje šeimoje buvo vienintelis, uždirbdavęs pragyvenimui“, – sakė M.Qasimas.

Vietos policijos ir administracijos pareigūnai sekmadienį patvirtino, kad prašymas pareikšti kaltinimus buvo gautas, tačiau atsisakė komentuoti, kokių žingsnių valdžia imsis šiai bylai išnagrinėti ir ar apskritai tai bus daroma.

A.Mansouras Talibano vadovu tapo 2015 metų liepą. Jam žuvus, trečiadienį naujuoju šio džihadistų judėjimo lyderiu buvo paskirtas jo pavaduotojas mula Haibatullah Akhundzada (Haibatula Achundzada).

Amerikiečiai Pakistane, daugiausia pasienyje su Afganistanu esančiose genčių kontroliuojamose teritorijose, įvykdė šimtus bepiločių lėktuvų smūgių, o nutekinti dokumentai rodo, kad Islamabadas tyliai davė sutikimą tokioms atakoms, nors viešai prieš jas protestuoja.

Tačiau ta ataka buvo pirmasis JAV bepiločio lėktuvo smūgis Beludžistano provincijoje, ir Pakistanas, kurio žvalgybos agentūra ilgą laiką rėmė Talibaną, griežtai ją pasmerkė, pareiškęs, jog tai yra šalies suvereniteto pažeidimas.

Islamabadas sako, kad suteikė prieglobstį aukščiausios Talibano vadovybės nariams, kad galėtų daryti jiems poveikį ir įtikinti judėjimą sugrįžti prie derybų stalo tartis dėl taikos su Kabulu.

Pakistano visuomenė ir žmogaus teisių grupės dronų atakas vertina labai prieštaringai. 2013 metais „Amnesty International“ pareiškė, kad JAV gali būti kaltos dėl karo nusikaltimų, žudydamos žmones be teismo.

Kitoje ataskaitoje apie bepiločių lėktuvų atakas Jemene, kurią parengė „Human Rights Watch“, JAV kaltinamos civilių žudymu ir neproporcingos žalos civiliams sukėlimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių