Nuskendusio trimečio siro tėvas: mano vaikai išslydo man iš rankų

  • Teksto dydis:

Nuskendusio trimečio siro, kurio kūnas buvo bangų išmestas į krantą Turkijoje, o jo nuotraukos sukrėtė visą pasaulį, tėvas ketvirtadienį sakė, kad jo vaikai „išslydo jam iš rankų“, kai pradėjo skęsti valtis, gabenusi migrantus į Graikiją.

Tėvas, kurį Turkijos žiniasklaida įvardijo kaip Abdullah Kurdi (Abdula Kurdis), bet šaltiniai Sirijoje nurodė, kad iš tikrųjų jo vardas yra Abdullah Shenu (Abdula Šenus), per tą tragišką incidentą neteko trimečio sūnaus Aylano (Ailano), keturmečio Ghalebo (Galibo) ir žmonos Rihanos.

„Laikiau savo žmonos ranką, bet vaikai išslydo man iš rankų. Buvo tamsu; visi klykė“, – Abdullah pasakojo Turkijos naujienų agentūrai „Dogan“ apie momentą, kai jų pripučiama valtis pradėjo skęsti.

„Mėginom laikytis tos mažos valties, bet ji bliūško“, – aiškino jis.

Sielvarto apimtas Abdullah ketvirtadienį sėdėjo prie lavoninės Bodrume, bukai žiūrėdamas į savo mobilųjį telefoną, laukdamas, kada jo šeimos narių karstai bus pakrauti į savivaldybės katafalką, sakė vienas naujienų agentūros AFP fotografas.

Per vėliausią migrantų tragediją Egėjo jūroje 12 sirų žuvo trečiadienį, kai dvi valtys nuskendo Turkijos vandenyse, jiems mėginant pasiekti netoliese esančią Graikijai priklausančią Koso salą.

Pabėgėlių tragedijos simboliu tapo nuotrauka, kurioje matomas trejų metų Aylano kūnas, bangų išmestas į paplūdimį Bodrumo kurorte. Ta nuotrauka žaibiškai išplito socialiniuose tinkluose.

Kitoje nuotraukoje Turkijos saugumo pareigūnas matomas laikantis žuvusį vaiką rankose.

Abdullah mėgino nuplaukti į Graikiją kartu su savo šeima ir trimis kitais sirais. Jie pabėgo iš Kobanės (Ain al Arabo) miesto palei sieną su Turkiją, kuris praeitais metais buvo kelis mėnesius trukusių kautynių tarp kurdų pajėgų ir džihadistų židinys, nurodė Turkijos žiniasklaida.

Dienraštis „Ottawa Citizen“ pranešė, kad ta šeima mėgino emigruoti į Kanadą.

Pranešime sakoma, kad Abdullah sesuo Teema (Tima), emigravusi į Kanadą prieš 20 metų ir dirbanti kirpėja Vankuveryje, padėjo savo giminaičiam parengti prašymą suteikti prieglobstį, bet Kanados tarnybos birželį atsisakė tai padaryti.

„Mėginau juos palaikyti, o mano draugai ir kaimynai padėjo man, pervedę pinigų į banko sąskaitą, bet nesugebėjome jų ištraukti – štai kodėl jie išplaukė laivu“, – laikraštis citavo Teema Kurdi.

Tačiau Kanados imigracijos departamentas pareiškė neturintis jokių duomenų, kad Abdullah Kurdi ir jo šeimos nariai būtų pateikę prašymus suteikti prieglobstį. Ne visiškai užpildytus dokumentus buvo pateikęs tik to vyro brolis Mohammedas Kurdi (Mohamedas Kurdis) ir jo artimiausi šeimos nariai.

Administracija nerado „jokių pėdsakų, kad būtų gautas Abdullah Kurdi ir jo šeimos prašymas“, sakoma Kanados imigracijos ir pilietybės departamento pranešime.

Abdullah sakė, kad į valtį pradėjo veržtis vanduo tuojau po to, kai jie išplaukė naktį, o migrantus apėmė panika.

„Valtis pradėjo leisti vandenį už 500 metrų nuo kranto. Mūsų kojos buvo šlapios“, – pasakojo jis.

Vyras mėgino laikyti savo vaikus ir žmoną, įsikibęs į apvirtusią valtį, bet juos greitai nunešė bangos.

„Mėginau išplaukti į krantą, orientuodamasis pagal šviesas, bet pasileidęs nebegalėjau rasto savo žmonos ir vaikų. Galvojau, kad jie išsigando ir pabėgo, – pridūrė Abdullah. – Kai neradau jų mūsų sutartoje vietoje (Bodrumo) mieste, kur paprastai susitikdavome, nuvykau į ligoninę. Ten sulaukiau blogų žinių.“

Vyras patvirtino, kad jo šeima norėjo iškeliauti į Kanadą, bet sakė dabar tenorintis grįžti į Kobanę palaidoti savo artimųjų.

Kobanėje, kuri yra Sirijos šiaurėje šalia sienos su Turkija, dirbantis žurnalistas Mustefa Ebdi (Mustefa Ebdis) sakė, kad ta šeima iki 2012 metų gyveno Damaske, bet buvo priversta kelis kartus pabėgti iš sostinės dėl karo.

Po kelių tokių išvykimų ir sugrįžimų jie nusprendė persikelti į Europą per Turkiją, kai birželį džihadistai vėl įžengė į kautynių židiniu tapusią Kobanę ir paėmė daugybę įkaitų per dvi dienas trukusį incidentą, nusinešusį daugiau negu 200 civilių gyvybių.

M.Ebdi sakė, kad ta šeima mėnesį gyveno Bodrume ir taupė pinigus kelionei bei skolinosi iš giminaičių.

„Jie išvyko, mėgindami rasti geresnį gyvenimą, – pažymėjo žurnalistas. – Jie triskart mėgino perplaukti.“

„Dogan“ citavo Abdullah, kuris sakė, kad jo šeima dukart sumokėjo žmonių kontrabandininkams, turėjusiems nugabenti juos į Kosą.

Nusivylę po ankstesnės karčios patirties jie nusprendė leistis į lemtingąją kelionę savo jėgomis.

Kartu su kitais sirais iš Kobanės jie „patys įsigijo valtį ir mėgino perplaukti į kitą pusę“.

Turkijos pareigūnai suėmė keturis įtariamus žmonių kontrabandininkus – 30–41 metų Sirijos piliečius – dėl dviejų nelaimingų atsitikimų, per kuriuos žuvo Aylanas ir dar 11 migrantų.

„Trejų metų vaikas, kuris žuvo Viduržemio jūroje nuskendus valčiai, gabenusiais pabėgėsiu, buvo išneštas į mūsų krantą, – sakė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas). – Ar visa žmonija nepasiges šito trejų metų vaiko ant mūsų krantų?“


Šiame straipsnyje: SirijakarasPabėgėliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tšit

Tšit portretas
Tiems, kas gamina ir prekiauja ginklais, te nupūva rankos ir kojos, tegu jie nuskęsta arba jų vaikai juos kankina ir žudo . Baisu, kas darosi.

taigi

taigi portretas
Tas tevas gal koks kriminalas,kad savo pavarde pamelavo?Visvien jis sioje situacijoje pats kalciausias.

vaiką prarado

vaiką prarado portretas
bet mobilaus telefono ne? Tie imigrantai ir juos palaikantys vaikų žūtimis naudojasi, kaip skydu, bando sukelti gailestį ir net atsakomybės jausmą visiems europiečiams. Siūlau visus tėvus, kurių vaikai žuvo, susodintiu į kalėjimus, nes tik jie kalti dėl vaikų mirčių ir nereikia apsimetinėti nelaimėliais. Tegu tvarkosi savo valstybėse ir neieško lengvo gyvenimo būtent Europoje, kas neleidžia "švartuotis" Izraelyje, Turkijoje? bet kaip skėriai braunasi į Europą. Dabar skelbiama apie didelį nedarbą Norvegijoje, tai štai šis procentas greitai dėka imigrantų sumažės, tik kažin, kaip norvegų vaikų apsauga elgsis su musulmonų šeimose augančiais vaikais, gal jų papročiai jiems patiks?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių