Niujorke patvirtintas pirmasis Ebolos atvejis

  • Teksto dydis:

Gydytojui, neseniai grįžusiam į Niujorką po darbo su Ebolos karštine sergančiais pacientais Gvinėjoje, ketvirtadienį buvo nustatyta šio mirtinai pavojingo viruso infekcija, pranešė pareigūnai, informuodami apie pirmąjį mieste patvirtintą užsikrėtimo šia liga atvejį.

33 metų medikas, kurį JAV žiniasklaida įvardijo kaip Craigą Spencerį (Kreigą Spenserį), buvo izoliuotas. Jis tapo ketvirtuoju žmogumi, kuriam Ebolos viruso infekcija buvo diagnozuota Jungtinėse Valstijose ir pirmąkart – ne Teksase.

Tas gydytojas atvyko į Niujorko Johno F.Kennedy (Džono F.Kenedžio) oro uostą, kuris yra didžiausias Amerikoje, spalio 17 dieną, atskridęs per Europą. Jis dirbo su Ebolos karštine sergančiais pacientais Vakarų Afrikoje kaip pelno nesiekiančios medikų organizacijos „Gydytojai be sienų“ (Medecins sans frontieres) narys.

„Šiandien tyrimai patvirtino, kad vienas pacientas čia, Niujorke, yra užsikrėtęs Ebolos (virusu)“, – vėlai vakare Belvju ligoninėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė Niujorko meras Billas de Blasio (Bilas de Blasijas).

Kaip rodo C.Spencerio veiklos aprašymas portale „Linked In“, jis ilgiau negu trejus ****KĄ?*** dirbo tarptautinės skubiosios medicinos pagalbos srityje Kolumbijos universitete ir Niujorko presbiterijonų ligoninėje.

Pareigūnai sakė, kad jis matuodavosi temperatūrą dukart per dieną ir stengėsi savarankiškai izoliuotis, o simptomai jam pasireiškė tik ketvirtadienį – kitą dieną po to, kai jis nuvažiavo dviem metropoliteno traukiniais į vieną boulingo klubą Brukline.

Gavus šios informacijos, Viljamsbergo rajone įsikūręs boulingo klubas prevenciškai buvo uždarytas.

Niujorko sveikatos apsaugos departamento detektyvai aiškinasi užsikrėtusio gydytojo judėjimą, o pareigūnai pabrėžė, kad 8,4 mln. gyventojų turinčiam miestui nėra priežasties nerimauti.

C.Spencerio sužadėtinė ir du draugai, su kuriais jis palaikė artimus kontaktus, yra sveiki ir buvo karantinuoti, per spaudos konferenciją sakė Niujorko sveikatos apsaugos komisarė Mary Bassett (Meri Baset).

Vienas iš jų ketvirtadienį buvo Belvju ligoninėje, nurodė pareigūnai. M.Bassett pažymėjo, kad nei vienam iš jų kol kas nepasireiškė jokie simptomai, ir sakė, kad nebūtina tirti, ar jie yra užsikrėtę Ebolos virusu.

Ketvirtas asmuo – taksi bendrovės „Uber“ vairuotojas – neturėjo fizinio kontakto su pacientu ir nelaikomas keliančiu pavojų.

Tačiau miesto pareigūnai buvo priversti teisintis dėl daugybės klausimų apie C.Spencerio judėjimą 48 valandos prieš pasireiškiant simptomams, bet jau po to, kai jis pradėjo jausti nuovargį.

Vienu metu jis buvo išsirengęs nubėgti ristele tris mylias.

Trečiadienį jis ne tik važiavo metropoliteno traukiniais į boulingo klubą Brukline, bet ir apsilankė populiariame viešajame parke „High Line“ Čelsyje, be to, galėjo apsilankyti restorane, sakė M.Bassett.

Grėsmė metropolitene „mažai tikėtina“

Dviem slaugytojoms Teksase Ebolos karštligė buvo diagnozuota po to, kai jos rūpinosi dabar jau mirusiu pacientu, Liberijos piliečiu Thomas Ericu Duncanu (Tomu Eriku Dankanu).

Niujorko pacientas tuo metu, kai važiavo metropoliteno traukiniais, nekarščiavo, neviduriavo, nevėmė, nekraujavo, todėl neturėjo užkrėsti kitų, sakė M.Bassett.

„Itin mažai tikėtina, tikimybė artima nuliui, jog bus kokių nors problemų dėl to, kad jis naudojosi metropolitenu“, – pridūrė ji.

Pareigūnai pabrėžė, kad šis virusas, kuris jau pareikalavo beveik 4,9 tūkst. gyvybių Vakarų Afrikoje, plinta tik per kontaktus su užsikrėtusio žmogaus krauju ar kitais kūno skysčiais.

B.De Blasio sakė, kad „niujorkiečiams nėra priežasties nerimauti“ ir kad „Ebolos (karštligė) yra liga, kuria itin sunku užsikrėsti“.

Pareigūnai nurodė, kad C.Spenceris savo darbą Gvinėjoje baigė spalio 12 dieną, o spalio 14-ąją išvyko iš šios Vakarų Afrikos šalies.

M.Bassett sakė, kad jis naudojo visas apsaugos priemones ir nežinojo apie jokius procedūrų pažeidimus, kai dirbo Ebolos karštligės gydymo centre Gvinėjoje.

Pareigūnai taip pat stengėsi raminti bet kokį nerimą dėl ligos plitimo tarp sveikatos apsaugos darbuotojų, gydančių jį Belvju ligoninėje, ar tarp medikų, kurie pervežė jį iš jo namų Vakarų Harleme.

„Jis buvo labai tvarkingai perkeltas iš savo namų, greitosios pagalbos darbuotojai naudojo visas apsaugos priemones“, – sakė ji.

Jis guli izoliatoriuje intensyviosios slaugos skyriuje, kur jį gydo „patyrę, užgrūdinti sveikatos apsaugos darbuotojai, kurie visi pastaraisiais mėnesiais buvo parengti šiam tikslui“, sakė ji ir nurodė, kad jo butas yra „užrakintas ir neprieinamas“.

Belvju ligoninė yra viena iš aštuonių Niujorko valstijoje, pasirengusi gydyti pacientus, kuriems diagnozuota Ebolos karštligė.


Šiame straipsnyje: ebolaEbolos virusasNiujorkas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių