Nigerijoje sprogdinimo ir ginkluoto išpuolio mečetėje aukų skaičius padidėjo iki 120

  • Teksto dydis:

Nigerijoje penktadienį dviejų mirtininkų įvykdytų sprogdinimų ir ginkluotų kovotojų atakos pagrindinėje Kano miesto mečetėje aukų skaičius padidėjo bent iki 120, o dar mažiausiai 270 žmonių buvo sužeisti, pranešė vienas gelbėjimo tarnybos pareigūnas.

Pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, nes jis nebuvo įpareigotas kalbėtis su žiniasklaida, sakė, kad gelbėtojai tebesistengia aplankyti visas Kano mieste ir jo apylinkėse esančias ligonines, kad įvertintų visą šios žiaurios atakos, kurios taikiniu tapo maldininkai, žalą.

Sprogimai įvyko Didžiojoje mečetėje Kano mieste, kuris yra didžiausias musulmoniškoje šalies šiaurėje, vos tik prasidėjus penktadienio pamaldoms apie 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku.

Ši mečetė yra greta rūmų, priklausančių Kano emyrui Muhammadui Sanusi II (Muhamadui Sanusiui II), antrajam tarp aukščiausių musulmonų dvasininkų Nigerijoje.

Šie sprogdinimai surengti po nepavykusio išpuolio penktadienio rytą šiaurės rytų mieste Maiduguryje, o prieš penkias dienas dvi mirtininkės susisprogdindamos pražudė 45 žmones tame mieste.

Nacionalinės policijos atstovas Emmanuelis Ojukwu (Emanuelis Odžukvus) sakė naujienų agentūrai AFP, kad sprogdintojai detonavo bombas vienas po kito, o „ginkluoti asmenys pradėjo šaudyti į tuos, kurie mėgino pabėgti.“

E.Ojukwu sakė nežinantis, ar mirtininkai sprogdintojai buvo vyrai, ar moterys, taip pat nenurodė tikslaus ginkluotų užpuolikų skaičiaus. Per kelis pastaruosius mėnesius šalyje virtinę išpuolių įvykdė sprogdintojos mirtininkės.

Pareigūnas pridūrė, kad įtūžusi minia nužudė keturis šaudžiusius asmenis, kilus chaosui po to išpuolio. Įvykių liudininkai pasakojo, kad užpuolikų lavonai buvo sudeginti.

Kano emyras praėjusią savaitę sakė maldininkams toje pačioje mečetėje, kad šiauriečiai turi paimti ginklus į rankas prieš „Boko Haram“ organizaciją, kuri nuo 2009 metų kovoja už radikalią islamo valstybę.

Jis taip pat reiškė abejonių Nigerijos karinių pajėgų pajėgumu ginti civilius ir įveikti maištininkus.

Kano emyras yra labai įtakingas asmuo Nigerijoje, kurioje gyvena daugiau kaip 80 milijonų musulmonų, daugiausia šalies šiaurėje.

Oficialiai Kano emyras yra antrasis šalyje dvasininkas po Sokoto sultono, ir bet koks išpuolis gali sužadinti įtampą antrajame pagal dydį Nigerijos mieste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių