Nicos žudynių byla: įtariamų „mirties karių“ daugėja

Prancūzijos žiniasklaida pirmadienio vakarą pranešė, kad pareigūnai suėmė artimą Nicos teroristui Mohamedui Lahouaiejui Bouhleliui asmenį.

36-erių Hamidas Z. įtariamas palaikęs glaudžius ryšius su vyru, kuris nacionalinę Prancūzijos šventę pavertė gedulo diena surengęs išpuolį, nusinešusį 84 žmonių gyvybes ir per 300 sužeidusį.

Tragedijos byloje Hamido Z. pavardė – jau šeštoji. Iškart po kraupių žudynių Prancūzijos pareigūnai sulaikė penkis asmenis, kuriuos įtarė ryšiais su M. L. Bouhleliu. Trys sulaikyti vyrai – 22-ejų Ramzi A., 37-erių Chokri C. ir 40-metis Mohamedas Oualidas G. – kilę iš Tuniso. Jie įtarti prisidėję prie pasiruošimo teroro aktui. Įtarimų padedant teroristui gauti ginklų taip pat sulaukė iš Albanijos kilę vyras ir moteris – 38-erių Artanas H. ir 42-ejų Enkeledja Z. Iki Nicos išpuolio anksčiau nė vienas jų nebuvo patekęs į pareigūnų akiratį, įtartas radikaliomis pažiūromis ar sietas su teroristinėmis grupuotėmis. Vienintelis Ramzi A. buvo „pasižymėjęs“ – patrauktas baudžiamojon atsakomybėn net šešis kartus už įvairius teisės pažeidimus, susijusius su vagystėmis, prievarta ir prekyba narkotikais.

Paryžiaus Prokuroras François Molins’as tuomet informavo, kad per pastaruosius metus buvo užfiksuoti 1278 Mohamedo Oualido G ir Nicos teroristo telefoniniai skambučiai. Taip pat atskleista, kad po pasaulį sukrėtusio teroristinio išpuolio „Charlie Hebdo“ redakcijoje suimtasis Nicos byloje rašė: „Aš nesu Charlie... Aš patenkintas. Jie atsivedė Alacho karius užbaigti darbą“.

Žudikas taip pat apie 150 kartų telefonu kalbėjo su Chokri C., kuris praėjusį balandį feisbuke davė labai tiesioginį patarimą: „Pakrauk sunkvežimį, pridėk 2000 tonų geležies, nupjauk stabdžius, mano drauge, o aš pažiūrėsiu“.

Platesnės informacijos apie šeštąjį sulaikytąjį nepateikiama. Pranešta, kad jis su Nicos žudiku ryšius palaikė mažiausiai metus. Vos kelios dienos iki tragedijos Hamidas Z. buvo užfiksuotas stovintis su M. L. Bouhleliu šalia sunkvežimio, kuris rėžėsi į žmonių minią. Kas juodu sieja, ar įtariamasis padėjo žudikui planuoti išpuolį, ar tik buvo informuotas apie planus, aiškinasi tyrėjai.

Atsakomybę už kruviną išpuolį Nicoje prisiėmė „Islamo valstybė“, bet tyrėjai neskuba oficialiai patvirtinti sąsajų ir bando išsiaiškinti, ar jų išties buvo.

Visgi neabejojama, kad M. L. Bouhlelis nebuvo vienišas „vilkas“ ir, nors skerdynes įvykdė vienas, tačiau to padaryti negalėjo be kitų pagalbos. Prokuratūros tyrimas patvirtino, kad teroristas ilgai, tikėtina, keletą mėnesių, ruošėsi atakai ir greičiausiai turėjo bendrininkų. Jo paties telefone rasta ir savotiškų užuominų – praėjusių metų Bastilijos šventės nuotrauka, kurioje – fejerverkai ir minia, taip pat nuotrauka straipsnio apie kaptagoną – drąsos ir jėgos suteikiančios kvaišalus, nuo kurių apkvaitę „Islamo valstybės“ kovotojai tampa gyvu teroro užtaisu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių