Siaubas Nepale: žemės drebėjimo aukų skaičius perkopė 3 300

  • Teksto dydis:

Galingo žemės drebėjimo, kuris šeštadienį supurtė Nepalą, aukų skaičius perkopė 3 300, pranešė pareigūnai šioje smarkiai nuniokotoje Himalajų šalyje ir su ja besiribojančiose Azijos valstybėse.

Aukų skaičius siaubingai didėja

Galingo žemės drebėjimo, kuris šeštadienį supurtė Nepalą, aukų skaičius padidėjo iki daugiau kaip 3 300, pranešė pareigūnai šioje smarkiai nuniokotoje Himalajų šalyje ir su ja besiribojančiose Azijos valstybėse.

Policijos atstovas Kamalas Singhas Banas nurodė, kad aukų skaičius Nepale padidėjo iki 3 218, iš jų mažiausiai 1 152 žuvo Katmandu, o per sniego laviną Evereste - 18.

Kaimyninės Indijos pareigūnai sakė, kad čia užregistruoti 67 žuvusieji.

Kinijos valstybinė žiniasklaida nurodė, kad jos valdomame Tibete žuvo 20 žmonių. Dar apie keturis žuvusiuosius buvo pranešta Bangladeše.

Sužeistųjų skaičius siekia 6 500 žmonių.

Sekmadienį - naujas smūgis

Naujas galingas požeminis smūgis supurtė Indiją ir Nepalą sekmadienį, sudrebindamas pastatus Delyje ir sukeldamas sniego lavinas Himalajuose.

Jungtinių Valstijų geologijos tarnyba nurodė, kad pakartotinio smūgio galingumas buvo 6,7 balo – mažesnis negu 7,9 balo žemės drebėjimas, kuris šeštadienį nusinešė daugiau kaip 2 tūkstančių žmonių gyvybių.

Geologijos tarnyba pažymėjo, kad smūgio epicentras buvo į šiaurės rytus nuo Katmandu prie sienos su Kinija ir kad jo gylis siekė 10 km.

Everesto kalne išgyvenę žmonės pasakojo, kad jų bazinę stovyklą užgriuvo akmenų ir ledo debesis. Jų teigimu, daug alpinistų tebebuvo ant kalno, kai sekmadienį pakartotiniai požeminiai smūgiai sukėlė naują sniego lavinų virtinę. Pranešimų apie naujas aukas kol kas nėra.

„Dar vienas, kaip tik dabar įvyko pakartotinis smūgis, tai šūdas“, – kalbėdamas telefonu su „Reuters“ šuktelėjo indų alpinistas Arjunas Vajpai (Ardžunas Vadžpejus) iš priešakinės bazinės stovyklos Makalu kalne, esančiame už 20 km nuo Everesto.

Kalbant A.Vajpai telefone pasigirdo šūkiai ir sniego griūties ūžesys. A.Vajpai sakė išgyvenęs naujausią laviną, bet pažymėjo, kad ji nusirito kur kas arčiau stovyklos negu ankstesnės sniego lavinos.

„Dar viena didelė. Tikrai didelė. Akmenų griūtis nuo aplinkinių viršukalnių šiaurinės Everesto pusės bazinėje stovykloje. Liūdniausios galimos žinios pietinei pusei“, - socialiniame tinkle „Twitter“ parašė alpinistas Adrianas Ballingeris (Adrijanas Balindžeris).

Everesto bazinėje stovykloje rumunų alpinistas Alexas Gavanas (Alexas Gevanas) tekstine žinute pranešė, kad naujas smūgis sukėlė tris lavinas.

Apie smūgį iš Pirmosios stovyklos (C1) Evereste pranešė ir alpinistas Jimas Davidsonas (Džimas Deividsonas).

„Ką tik C1 Evereste įvyko kol kas didžiausias mūsų papildomas smūgis. Mažesnis negu pirmasis drebėjimas, bet ledynai sudrebėjo ir lavinos“, – parašė jis savo „Tweeter“ paskyroje.

Informacijos apie nukentėjusius lietuvius nėra

Lietuvos pareigūnai vis dar neturi oficialios informacijos apie šalies piliečius, nukentėjusius per stiprius žemės drebėjimus Nepale ir aplinkinėse šalyse. 

Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas Kęstutis Vaškelevičius BNS pranešė, kad iki šiol užsiregistravo 25 ten esantys Lietuvos piliečiai, tačiau nė vienas jų nenukentėjo ir neprašė konsulinės pagalbos. Tiek pat jų buvo ir šeštadienį.

BNS žiniomis, viena lietuvių turistų grupė šeštadienį prieš pat žemės drebėjimą išvyko iš Katmandu, o naktį praleido lauke Nagorkot kaimelyje. Sekmadienį grupė turėjo išskristi namo, tačiau skrydis buvo vis atidedamas. 

„Ir vėl dreba žemė...keistas jausmas...į pastatą nebeisim...“, - savo „Facebook“ paskyroje parašė viena grupės narė Audronė.

„Skrydžio laiką ištisai keičia, bet turėtų kaip tik dabar skristi. Jei vėl nepavėlins“, - „Facebook“ rašo kita turistė Raminta.

„Nepalo žemės drebėjimas. Mūsų košmaras šiandien“, - po nuotraukomis parašė lietuvis Romandas.

URM prašo visus Nepale bei nuo stichijos iš dalies nukentėjusiose šalyse - Indijoje, Kinijoje bei Bangladeše - esančius Lietuvos piliečius ar jų artimuosius registruotis elektroniniu paštu pilieciai@urm.lt.

Latviams nieko nenutiko

Latvijos užsienio reikalų ministerija (URM) išsiaiškino, kad nenukentėjo nė vienas iš 41 Latvijos piliečio, šiuo metu esančio Nepale, kurį šeštadienį sukrėtė galingas žemės drebėjimas.

Latvijos URM atstovas spaudai Ivaras Lasis naujienų agentūrai BNS sakė, kad ministerijai pavyko arba susisiekti su visais jais, arba kitais kanalais išsiaiškinti, kad jiems niekas nenutiko.

Anksčiau buvo pranešta, kad neturima duomenų apie keturių Latvijos piliečių, kurie žemės drebėjimo metu buvo Nepale, likimą.

Gelbėtojai tęsia gyvųjų paieškas

Nepale sekmadienį gelbėtojai, nepaisydami nuošliaužų ir ryšio sutrikimų, toliau tęsia desperatiškas išsigelbėjusiųjų paieškas po galingo žemės drebėjimo, kuris pareikalavo mažiausiai 1 800 žmonių gyvybių ir sukėlė mirtiną laviną Everesto bazinėje stovykloje.

Nuniokotos Katmandu sostinės gyventojus, kurių daugelis naktį praleido gatvėse ar atvirose vietose pasistatytose palapinėse, sekmadienį prikėlė nauji požeminiai smūgiai.

Savo pagalbą Nepalui pasiūlė vyriausybės iš viso pasaulio, o Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga pranešė siunčiančios kovos su nelaimių padariniais komandas. Indija savo įstrigusius piliečius ėmėsi išgabenti kariniais lėktuvais.

Nepalo vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai Laxmi Prasadas Dhakalas (Lakšmi Prasadas Dakalas) AFP nurodė, kad žemės drebėjimo aukų skaičius padidėjo iki 1 805, o dar mažiausiai 4 718 žmonių buvo sužeista.

Tačiau bendras aukų skaičius dar turėtų didėti, be to, mažiausiai 47 žmonės žuvo kaimyninėje Indijoje.

„Panaudojame visus išteklius išgelbėti žmones ir padėti perkeltiesiems“, – sakė Nepalo nacionalinės nelaimių likvidavimo padalinio vadovas Rameshworas Dangalas (Ramešvoras Dangalas).

Kinijos valstybinė žiniasklaida nurodė, kad 17 žmonių žuvo Tibete, o Pekinas pasiuntė 62 gelbėtojų komandą su specialiai treniruotais šunimis padėti Nepalo nepaprastųjų padėčių darbuotojams.

Nepale mobilusis ryšis veikia su pertrūkiais, o didelėje sostinės dalybe nėra elektros.

AFP korespondentai Katmandu pranešė, kad papildomi smūgiai sostinėje buvo juntami visą naktį, o paryčiais žemė supurtė vienas stiprus požeminis smūgis.

„Tai buvo bemiegė naktis, kaip galime miegoti? Visą naktį tęsėsi drebėjimas. Mes tik meldžiamės, kad tai baigtųsi ir galėtume grįžti namo“, – sakė 34 metų bankininkas Nina Shrestha (Nina Šreštha), kuris praleido naktį su šimtais žmonių vienoje atviroje vietoje sostinės Tudikhelio rajone.

Gelbėtojams naršant didžiules griuvėsių krūvas, ligoninės lūžtą nuo sužeistųjų, kurių daugelis patyrė daugybinius lūžius.

„Vakar į ligoninę atgabenau per 35 žmones, – AFP sakė rikša Dibeshas Gautamas (Dibešas Gautamas). – Šįryt pradėjau dirbti nuo pusės šešių. Pats bijau, bet turime kažką daryti, kad padėtumėme kitiems.“

7,8 balo požeminis smūgis šeštadienį vidurdienį sugriovė šimtus namų, įskaitant biurų pastatus ir istorinį devynių aukštų bokštą, kuris 1832 metais buvo pastatytas Nepalo karalienei ir kuris buvo pripažintas UNESCO saugomo paveldo monumentu.

Meteorologai pranešė, kad laukiamas lietingas oras, o jų prognozes patvirtina ir virš Katmandu besitelkiantys tamsūs debesys, kuri nežada nieko gera gyvenamosios vietos netekusiems išsigelbėjusiesiems.

Raudonasis Kryžius (IFRC) pranešė, kad jam ypač didelį susirūpinimą kelia kaimo gyvenviečių, kurios buvo arti epicentro į šiaurės vakarus nuo Katmandu, likimas.

„Žemės nuošliaužos sugadino ar užvertė kelius, o ryšių linijos buvo sutraukytos, todėl neturime kaip susisiekti su vietos Raudonojo Kryžiaus biurais, kad gautumėme tikslią informaciją“, sakė Raudonojo Kryžiaus Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono direktorius Jaganas Chapagainas (Džaganas Čapagainas).

Mažiausiai tuzinas lavonų buvo ištraukta iš 60 metrų Dharaharos aukščio bokšto, sakė AFP fotografas, kuris pridūrė, kad panašių vietų, kur žuvo daug žmonių, Katmandu yra ne viena.

JAV tarptautinės plėtros agentūra sakė, kad kovos su nelaimėmis komandos išskrido į nepalą ir kad vyriausybė asignavo vieną milijoną dolerių „neatidėliotimos reikmėms“.

Didžioji Britanija, Vokietija, Norvegija, Ispanija ir Izraelis taip pat pažadėjo paramą, o tarptautinės pagalbos grupės, tarp jų Veikimas prieš badą (Action Against Hunger, ACF) ir Krikščionių pagalba (Christian Aid), sutelkė lėšų, taip pat gelbėtojų komandų, kurie galėtų būti nedelsiant pasiųsti į Nepalą.

Popiežius Pranciškus pareiškė esąs „giliai nuliūdintas“ šios tragedijos. Apie tai jis pranešė telegramoje, kurią pasiuntė jo valstybės sekretorius Pietro Parolinas (Pjetras Parolinas) Nepalo katalikų vyresnybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių