Nepale nelaimės zonoje paimti dar trys lavonai

  • Teksto dydis:

Nepalo gelbėtojai nelaimės zonoje pirmadienį iš sniego ištraukė dar tris lavonus, bet valdžia rengiasi užbaigti visapusišką gyvųjų paiešką po ne sezono metu užklupusios ir dešimčių gyvybių pareikalavusios pūgos.

Po antradienio pūgos populiariame kalnų turizmo rajone prie Anapurnos jau išgelbėta ir į saugias vietas nuskraidinta daugiau kaip 500 žmonių. Pūga, kuri atnešė daug sniego ir sukėlė lavinas, užklupo per patį turistinio sezono piką.

Pirmadienį ryte nelaimės rajone dirbo šeši sraigtasparniai, kurie ieškojo įstrigusių žmonių.

„Nors mažesnės reguliarios gelbėjimo (operacijos) gali tęstis, visas nepaprastosios padėties evakuacijas po tos pūgos viliamės užbaigti šiandien“, – sakė Rameshas Dhamala (Ramešas Damala) iš žygius organizuojančių agentūrų asociacijos „Trekking Agencies' Association of Nepal“ (TAAN).

Kitas TAAN pareigūnas, Keshavas Pandey (Kešavas Pandėjas), sakė, kad „dar yra dingę keli palaikymo darbuotojai nepaliečiai“, bet apie turistus, kurie vis dar būtų įstrigę, asociacija nežino.
Nepalo pareigūnai mano, kad dauguma į pūgą patekusių žmonių jau išgelbėti ar patys saugiai grįžo, tačiau vis dar neaišku, kiek iš viso turistų buvo tame rajone, kai pūga kilo.

Policijos pareigūnas Bikashas Khanalas (Bikašas Kanalas) sakė, kad 502 turistai, gidai ir kiti žmonės buvo išgelbėti nuo operacijų pradžios trečiadienį. Jis nurodė, kad tarp išgelbėtųjų yra 299 užsieniečiai.

„Paėmėme du lavonus iš Manango ir dar vieną, izraelietės, iš Torongo perėjos“, – sakė jis.

Kol kas neaišku, ar tie žuvusieji buvo įtraukti 40-ies aukų sąrašą, kurį anksčiau paskelbė TAAN. Tame sąraše buvo ir dingusių turistų, kurie buvo laikomi žuvusiais, ne tik tų žuvusiųjų, kurių palaikai buvo paimti.

Tarp aukų yra mažiausiai 26 žygeiviai, gidai ir nešikai, žuvę maršrute aplink Anapurną, trys jakų piemenys ir penki žmonės, kopę į vieną kalną netoliese.

Kasmet spalį, kai baigiasi musoniniai lietūs ir oro sąlygos paprastai būna palankiausios žygiams, prie Anapurnos suvažiuoja tūkstančiai žmonių.

Minima nelaimė Nepale įvyko po balandžio mėnesį įvykusios ir daugiausiai aukų pareikalavusios sniego lavinos ant Everesto, kai žuvo 16 gidų ir buvo priimtas precedento neturintis sprendimas uždaryti aukščiausią pasaulio kalną kopimui.

Skurdus, išėjimo prie jūros neturintis Nepalas yra labai priklausomas nuo pajamų iš turizmo, susijusio su alpinizmu ir kalnų žygiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių