Myriop nuteistas Bostono sprogdintojas atsiprašė aukų

  • Teksto dydis:

Bostono maratono sprogdintojas Džocharas Carnajevas pirmąkart atsiprašė savo aukų per trečiadienį vykusį itin jaudinamą teismo posėdį, kuriame jam buvo oficialiai paskirta mirties bausmė už 2013 metais įvykdytą ataką.

Šis čečėnų kilmės JAV pilietis buvo nuteistas myriop pagal šešis kaltinimus dėl sprogdinimų Bostono maratone, kurie buvo vienas iš kruviniausių išpuolių Jungtinių Valstijų teritorijoje nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų Niujorke ir Vašingtone.

„Dabar norėčiau atsiprašyti aukų ir likusių gyvų žmonių“, – sakė 21 metų buvęs studentas, pirmąkart viešai pasisakydamas po 2013 metų balandžio 15-ąją įvykdyto sprogdinimo, nusinešusio trijų žmonių gyvybes.

„Aš esu kaltas. Dėl to negali būti abejonių“, – sakė su silpnu rusišku akcentu išblyškęs ir sulysęs kaltinamasis, vilkėjęs tamsų megztinį.

„Atsiprašau dėl atimtų gyvybių, dėl kančių ir žalos, kurią padariau“, – pridūrė musulmonas Dž.Carnajevas, prašydamas, kad Dievas jam atleistų.

Teisėjas George'as O'Toole'as (Džordžas O'Tulas) oficialiai skyrė mirties bausmę, kurią gegužės 15 dieną vienbalsiai pasiūlė 12 prisiekusiųjų, kai prokurorai apibūdino Dž.Carnajevą kaip negailestingą teroristą.

„Nuteisiu jus mirties bausme įvykdant egzekuciją“, – G.O'Toole'as pasakė Dž.Carnajevui, prieš jį išvedant teismo vykdytojams.

Dž.Carnajevas galiausiai lauks mirties bausmės federaliniame kalėjime Tere Hoto mieste Indianos valstijoje, bet prokurorai sakė, kad jis gali būti pirmiausiai pasiųstas į vienintelį Amerikoje supergriežto apsaugos režimo kalėjimą „ADX Florence“ Kolorade.

Advokatė Judy Clarke (Džudi Klark) sakė teismui, kad Dž.Carnajevas praeitais metais pasisiūlė padaryti kaltės pripažinimo pareiškimą, bet jo kalba per trečiadienį vykusį posėdį buvo pirmasis atvejis, kai jos klientas viešai atgailavo.

Žemas pasirinkimas 

Išgyvenusieji tas atakas laikėsi skirtingų nuomonių, ar Dž.Carnajevo atsiprašymas buvo nuoširdus. Lynn Julian (Lin Džulian) sakė, kad jo pareiškimai „buvo gana šokiruojantys“ ir neigė, kad kaltinamasis deramai atgailavo.

„Nuoširdus atsiprašymas būtų miela“, – ji sakė žurnalistams.

Tačiau Henry Borgardas (Henris Borgardas), kuris buvo sužeistas per sprogdinimus, kai ėjo namo iš darbo, buvo vienas ir nedaugelio, sutinkančių atleisti. Jis teigė buvęs „išties giliai sujaudintas“ Dž.Carnajevo pareiškimo.

„Aš jam atleidau. Radau ramybę ir nuoširdžiai tikiuosi, kad jis irgi jos sulauks, – sakė H.Borgardas). – Esu linkęs tikėti, kad tai, ką jis sakė, buvo nuoširdu.“

Tačiau prokurorai kritikavo Dž.Carnajevą, kuris per bylos nagrinėjimą beveik nerodė emocijų, kad jis šįkart šaukėsi Dievo. Pareigūnai tvirtino, kad jis neišsižadėjo terorizmo ir nepasmerkė smurtinio ekstremizmo.

Trečiadienį 24 nukentėjusieji ir jų artimieji, kai kurie – verkdami, savo sukrečiančiuose pareiškimuose pasakojo apie savo patirtą sielvartą, skausmą, finansines problemas ir kaip tas išpuolis brutaliai pakeitė jų gyvenimą.

Prie teismo rūmų policija suėmė vieną jaunuolį, kuris savo automobilyje laikė mėsos kapoklę. Aiškinamasi, ar jis yra kaip nors susijęs su terorizmu, nurodė Federalinis tyrimų biuras (FTB).

Per sprogdinimus netoli populiaraus kasmetinio Bostono maratono finišo linijos buvo sužeisti 264 žmonės, iš kurių 17 neteko galūnių.

„Tavo priimtas pasirinkimas buvo žemas“, – sakė Patricia Campbell (Patriša Kembel) kurios dukra Krystle (Kristl) buvo tarp žuvusiųjų.

„Tai, ką padarei mano dukrai, buvo šlykštu. Prisiekusieji pasielgė teisingai“, – aukos motina sakė tiesiogiai kreipdamasi į Dž.Carnajevą.

Jauniausios aukos – aštuonmečio Martino Richardo (Martino Ričardo) tėvas Billas Richardas (Bilas Ričardas) sakė, kad Dž.Carnajevui verčiau būtų skirtas laisvės atėmimas iki gyvos galvos, bet pab rėžė, kad kaltė dėl tos atakos „visiškai tenka jam“.

Sprendimas skirti mirties bausmę buvo triuškinamas pralaimėjimas kaltinamojo advokatams, kurie tikino, kad Dž.Carnajevas buvo „pasimetęs vaikas“, kuriuo manipuliavo jo vyresnis brolis Tamerlanas.

Tamerlanas buvo nukautas per gaudynes dar prieš suimant Dž.Carnajevą.

Jo sužeistas brolis buvo rastas pasislėpęs vieno namo kieme laikytame kateryje, kurio viduje jis savo krauju užrašė žinutę, teisinančią atakas, kurios turėjo tapti kerštu už JAV karus Irake ir Afganistane.

Mirties bausmę buvo galima skirti tik pagal federalinius įstatymus. Šiaurės rytinė Masačusetso valstija mirties bausmės atsisakė 1947 metais, o apklausos rodė, kad dauguma gyventojų pageidauja Dž.Carnajevo įkalinimo iki gyvos galvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

S.G.

S.G. portretas
Paskutinis durnius, kažkieno apgautas. Toks gražus vyras, galėjo laimingai gyventi daug metų, o dabar - pabaiga. Ką tie mirtininkai pasiekia - o gi nieko. Tik beprasmė mirtis sau ir kitiems.

dumas

dumas portretas
Ilgai tasosi su tais laukiniais.

jau rytoj

jau rytoj portretas
jam suleis vaistu nuodu ir bus kapec
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių