Mokytojos egzekucija priminė apie pavojus

Pasaulį vėl šiurpina kruvinos dramos švietimo įstaigose. Viljandžio mieste Estijoje penkiolikametis mokinys nušovė savo mokytoją. JAV, Marisvilyje, už 55 km į šiaurę nuo Sietlo, moksleivis surengė skerdynes mokyklos kavinėje.

Paauglius būtina stebėti

JAV švietimo įstaigos ne sykį tapo agresyvių jaunuolių siautėjimo vietomis. Pirmas tokio pobūdžio nusikaltimas JAV mokslo įstaigose užfiksuotas 1997 m., kai Aliaskos valstijoje šešiolikmetis nušovė mokyklos direktorių ir vieną mokinį. 1999 m. Kolumbaino miesto mokykloje du paaugliai – Ericas Harrisas ir Dylanas Kleboldas – nušovė dvylika mokinių ir vieną mokytoją.

Šią savaitę tragedija sukrėtė vakarinę Vašingtono valstiją. Čia vienas mokinys pašovė tris savo bendraamžius.

Žinomas amerikiečių kriminalistas Jamesas Alanas Foxas, kalbėdamas po 2012 m. JAV sukrėtusio kruvino incidento Konektikuto valstijos Niutauno mieste, per kurį ginkluotas automatu "Bushmaster AR-15" paauglys Adamas Lanza taikėsi į pradinukus, pažymėjo, jog dažnai keliamas ginklų kontrolės klausimas vargu ar gali būti laikomas panacėja nuo panašių nusikaltimų.

"Žudikai nesirenka, kurie ginklai jiems lengviau pasiekiami, o kurie – ne. Dažniausiai jie būna apsisprendę ir ryžtingai nusiteikę. Taigi žudikas tikrai ras būdą, kaip įgyvendinti savo tikslą. Nei ginklų kontrolė, nei psichiatrų pagalba, nei pažangios saugumo sistemos nėra panacėja", – tvirtino ekspertas.

Visgi, remiantis statistika, nusikaltimų, per kuriuos panaudojamas šaunamasis ginklas, Amerikoje fiksuojama daugiausia pasaulyje.

Kiekvienais metais JAV nušaunama apie 30 tūkst. žmonių. Žmogžudysčių skaičius šioje šalyje penkiskart didesnis nei Prancūzijoje, o ginkluotų užpuolimų skaičius – net šešiolika kartų nei, pavyzdžiui, Vokietijoje.

Suomijoje, kurioje taip pat įsišaknijusi ginklų "kultūra", susišaudymų fiksuojama taip pat gerokai daugiau nei kitose pasaulio valstybėse.

Šaudymai mokyklose – labiausiai šokiruojantys. Pasak ekspertų, vienas efektyviausių būdų sustabdyti skerdynes švietimo įstaigose – rimtai reaguoti į paauglių pasisakymus virtualioje erdvėje. Pasak oficialiosios statistikos, apie 81 proc. potencialių žudikų, kurie imasi prievartos prieš bendramokslius ar mokytojus, apie tai įspėja.

Jaylenas Frybergas, praėjusią savaitę šaudęs mokykloje Vašingtono valstijoje, socialiniame tinkle "Twitter" buvo paskelbęs šiurpius perspėjimus. Jis grasino "atsikeršyti" visiems, kas jį įžeidė.

Estijos laikraštis "Postimees" taip pat rašė, kad  mokykloje šaudęs Vahuras Ruutas socialiniame tinkle "Facebook" parašė nerimą keliančių komentarų ir įdėjo ginklų bei karo vaizdų.

Pasak dienraščio, balandį į "Facebook'ą" paauglys įkėlė nuotrauką, kurioje matomas nufotografuotas laiškas, o jame rašoma: "Nevertinkite manęs pagal tai, kad esu ramus. Niekas žmogžudystės neplanuoja garsiai." Kitoje įtariamojo žinutėje buvo sakoma: "Jūs įkvepiate mano žudiką maniaką."

2009 m. kovo 11 d. žudynės šokiravo Vokietijos Albertvilio miestą. Vokietijos pietvakarių mieste esančioje vidurinėje mokykloje į bendramokslius šaudyti pradėjo septyniolikmetis Timas Kretschmeris.

9 mm pusiau automatiniu pistoletu "Beretta", kurį pasiėmė iš tėvo, T.Kretschmeris mokykloje nužudė devynis mokinius ir tris mokytojas. Bėgdamas nuo pareigūnų jis mirtinai sužeidė netoliese esančios psichiatrijos ligoninės slaugą. Galiausiai užgrobė automobilį ir paėmė įkaitu Igorį Wolfą. Šio paklaustas, kodėl šaudė į bendramokslius, atsakė: "Dėl smagumo." Nukakęs iki kaimyninio miesto, viename automobilių salone T.Kretschmeris nušovė dar du žmones – automobilių salono darbuotoją ir klientą. Galiausiai policija jį apsupo vienoje automobilių stovėjimo aikštelėje. Čia sužeistas T.Kretschmeris nusišovė.

Po šios tragedijos Vokietijos pareigūnai ilgai analizavo šaulio psichologinį portretą. Nustatyta, kad prieš skerdynes T.Kretschmeris užsiminė apie savo planus.

Vienoje pokalbių svetainėje jis pareiškė, kad nusibodo "palaidas gyvenimas" ir kad "jam pakanka". Vaikinas tvirtino, kad "visi iš jo juokiasi, tačiau jie apie jį dar išgirsią". Kitame tinklalapyje gyrėsi savo masinių žudynių planu ir perspėjo: "Nueisiu į savo seną mokyklą ir parodysiu jiems, ką galiu."

Išsiaiškinta, kad T.Kretschmeris buvo aistringas kompiuterinių žaidimų, kai reikia šaudyti savo priešus, gerbėjas. Kaimynų vaikai, kurie bendravo su žudiku, pasakojo, kad T.Kretschmeris mėgo siaubo filmus, buvo uždaras, labai išgyveno dėl blogų pažymių mokykloje, galiausiai – kad gydėsi pas psichiatrą.

Suomijos Kauhajokio miestelio profesinėje mokykloje 2008 m. 22 metų kulinarijos studentas Mattis Juhanis Saaris prieš kruviną išpuolį populiariame "Youtube.com" tinklalapyje nuodugniai papasakojo, ką ketina daryti. Netrukus mokykloje vyras nužudė dešimt žmonių – ginkluotas "Walther P22 Target" pistoletu jis įsiveržė į mokyklą. Per paiešką "YouTube.com" po žudynių buvo surasti keturi klipai, kuriuos nufilmavo kažkoks Mr.Saari, nurodantis, kad jam – 22 metai ir kad jis gyvena Kauhajokyje.

Klipuose, kurių trukmė – 20–32 sek., matyti tamsiai apsirengęs, odinę striukę vilkintis ir šaudykloje šaudantis vyras. Prieš įvykdydamas kraupų nusikaltimą M.J.Saari parašė: "Visas gyvenimas yra karas, visas gyvenimas yra skausmas. Ir tu savo asmeniniame kare kariausi vienas."

Likus metams iki tragedijos Kauhajokyje, toks pat nusikaltimas įvykdytas Suomijos Jokelos miesto mokykloje, už 50 km nuo sostinės Helsinkio. 2007 m. spalį aštuoniolikmetis Pekka Ericas Auvinenas, ginkluotas pusiau automatiniu pistoletu, įsiveržė į mokyklą ir nužudė aštuonis žmones. Penki iš nužudytų žmonių buvo 16–18 metų paaugliai.

P.E.Auvinenas apie savo kraupų sumanymą taip pat paskelbė internete. "Sturmgeist89" slapyvardžiu prisiregistravęs populiariame interneto portale "YouTube.com" jis įdėjo vaizdo įrašą pavadinimu "Žudynės Jokelos vidurinėje mokykloje 2007-11-07". Šis įrašas priminė tą, kurį buvo išplatinęs liūdnai pagarsėję korėjietis Cho Seung-hui, JAV Virdžinijos technologijos universitete nužudęs 32 studentus.

"Neapykanta. Aš esu pritvinkęs jos, ir man šis jausmas labai patinka. Aš pašalinsiu visus, kurie netinkami, žmonių rasės gėdą ir natūraliosios atrankos klaidas", – vaizdo klipe kalba P.E.Auvinenas. Maždaug minutę trunkantis klipas netrukus pašalintas iš interneto, tačiau visame pasaulyje jį spėjo peržiūrėti net 200 tūkst. žmonių.

Išpuolis sukrėtė Estiją

Estijoje panašių išpuolių anksčiau nebuvo, tačiau, regis, švietimo įstaigų apsauga dabar bus vienas policijos prioritetų.

Palalino gimnazijoje besimokęs V.Ruutas savo taikiniu pasirinko vokiečių kalbos mokytoją. Laimė, į bendraklasius jis nesitaikė, nes aukų būtų buvę dar daugiau. Pasak Estijos žiniasklaidos, tuo metu, kai įvyko šaudymas, klasėje buvo dar penki mokiniai. Po nusikaltimo paauglys policijai nesipriešino.

Pasak estų spaudos, nušauta mokytoja – 56 metų Ene Sarap. 2007 m. ji buvo išrinkta Viljandžio apskrities metų mokytoja.

V.Ruutas šaudė iš revolverio, kuris priklauso jo tėvui. Kitaip nei Vokietijoje siautėjęs T.Kretschmeris, kurį ir bendramoksliai, ir mokyklos vadovai apibūdino kaip uždarą, turintį psichologinių problemų, V.Ruutas mokyklos direktoriaus buvo apibūdintas kaip "labai gero elgesio jaunuolis".

"Jo pasiekimai mokykloje nebuvo blogi. Jis buvo vidutinis mokinys, – sakė direktorius Aavo Palo. – Neturiu jokios informacijos, kad ši mokytoja anksčiau būtų turėjusi konfliktų su mokiniais ir lig šiol nežinau, kas iš tikrųjų įvyko."

Ir pareigūnams, ir mokyklos pedagogams, ir mokiniams – šokas. Niekas nežino, kodėl paauglys pakėlė ranką prieš mokytoją.

"Darome viską, ką galime, kad procedūros būtų užbaigtos kuo greičiau ir kad galėtume atsakyti į klausimą, kodėl įvyko tokia tragedija", – tikino vyriausioji prokurorė Kaire Hanilene.

Pasak policijos atstovės Kerly Peitel, policija anksčiau nebuvo užregistravusi jokių nusižengimų, susijusių su V.Ruutu. Tiesa, balandį policijos šuo tarp berniuko daiktų aptiko peilį. Kaip sakė K.Peitel, policija tąsyk jį konfiskavo, o berniuko tėvai buvo iškviesti į policijos nuovadą ir buvo įspėti dėl incidento, įvykusio jo mokykloje. Mokyklos valdybos nariai taip pat dalyvavo šiame susitikime, tačiau buvo nuspręsta, kad nėra priežasties pradėti tyrimą ir kad berniukas toliau gali lankyti mokyklą. Įdomu tai, kad po šio incidento patys paauglio tėvai nusprendė apskųsti policijos veiksmus, nes jiems atrodė, kad pareigūnų sprendimas atimti peilį iš vaiko esą buvęs pernelyg griežtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

apie pašaudančius, mėgstančius padeginėt ir kitus maniakus

apie pašaudančius, mėgstančius padeginėt ir kitus maniakus  portretas
Tai tie vaikai yra niekuo dėti. Kodėl toleruojate Šeškinės Miliu,ienę, pardavinėjančią vaikams dozes, psichotropikus jau ilgiau nei 30 metų? Juk kokiam net 35 kg nesveriančiam vaikui pakanka ir lengvo dimedrolio...kitąkart jo iš Miliuv.enės jo negavęs ne tik šaudys, bet kaip Vismantas Mi.ius ir šautuvą įsigys medžiotojų kuopelės eunuchu tapęs, padegs pusę Pavilnio namukų iš pasiutimo, kad jo, idioto, mergos nemėgsta...tai toleruokit "milių" ratelį su visais jo nariais - maniakais idiotais Vismantais ir degradėmis višgaidėmis barzdotomis Aidomis --- bes dar ne tokių fejerverkų ir pasišaudymų - narkomanams, epileptikams šaunamieji ginklai išduoti, epileptikai vairuoja automobilius -- jūs ką? Visai tame Viloniuje pablūdote?

Rezultatai

Rezultatai portretas
Tai Rezultatai varymo vaikams nuodingu beverciu vakcinu,kurios sukelia proto sutrikimus,seso pamoku,atmetus moralini auklejima,kisimo visokiu antidepresantu vaikams,cheminiai nuodai maiste. Visas sis visuomenes issigimimas persiduoda i vaikus,nes tevai ir mokytojai neturi teises vaiku sudrausti ir aukleti,kad galetu medikai vaikams kisti visokiu vaistus,tuo padarydami juos zombiais,uztai uzdirbdami mediku-farmaciju klanui multimilijardus!!! Kam imodu,puiki knyga yra Medical Mafia,Guylaine Lanctot,ten daugiau puikiu saltiniu nurodyta.

TT

TT portretas
Gyvensim kaip amerikoj
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių