Moksleivius tvirkinęs JAV kunigas pašalintas iš dvasininkų luomo

  • Teksto dydis:

JAV iš dvasininkų luomo pašalintas Episkopalinės Bažnyčios kunigas, kaltinamas vaikų tvirkinimu vienoje elitinėje internatinėje mokykloje ir kitose švietimo įstaigose.

Howardas White'as (Hovardas Vaitas) pirmadienį sutiko su savo pašalinimu, bet kaltės nepripažino, sakoma Pensilvanijos vyskupijos pranešime.

75 metų H.White'as yra vienas iš kelių buvusių Šv. Jurgio mokyklos darbuotojų, kaltinamų dešimčių vaikų seksualiniu išnaudojimu nuo 8-ojo dešimtmečio iki 2004 metų. Praėjusį mėnesį paskelbtose nepriklausomo tyrimo išvadose sakoma, kad H.White'as vaikus šioje Midltauno internatinėje mokykloje išnaudojo 8-ajame dešimtmetyje, kol buvo atleistas.

H.White'as nebuvo apkaltintas jokiu nusikaltimu, bet gruodį pasigirdus įtarimams dėl Šv. Jurgio mokyklos, dar keli žmonės pareiškė, kad jis juos lytiškai išnaudojo. Valstijos policija po šiemet atlikto tyrimo bylos neiškėlė, nurodydama senaties terminą ir kitas priežastis.

H.White'as dar neatsakė į antradienio žinutę su prašymu pakomentuoti.

Naujajame Hampšyre policija pradėjo tyrimą vienam buvusiam Šv. Pauliaus mokyklos Konkorde moksleiviui pranešus, kad H.White'as išnaudojo jį 1967–1971 metais, kai dirbo ten kapelionu ir mokytoju. Policija taip pat pradėjo tyrimą Veinsvilyje Šiaurės Karolinoje, kur H.White'as 22 metus buvo bažnyčios klebonas.

Laikraštis „The Providence Journal“ rašė, kad H.White'o krikštasūnis 1996 metais Vakarų Virdžinijoje iškėlė bylą jam ir Episkopalinei Bažnyčiai. Savo ieškinyje vaikinas teigė, kad dvasininkas jį čia išnaudojo 1969 metais. Ieškinys buvo atmestas, nes buvo pateiktas suėjus numanomo nusikaltimo senačiai.

H.White'as taip pat dirbo Čatam Hole Virdžinijoje ir Ašvilio dienos mokykloje, kuri dabar vadinasi Karolinos dienos mokykla, Šiaurės Karolinoje. Čatam Holo rektorius antradienį sakė, kad ši mokykla niekada negavo pranešimų apie nederamą H.White'o elgesį. Karolinos dienos mokyklos vadovas šiemet sakė, kad mokykla negavo jokių pranešimų apie išnaudojimą, bet antradienį neatsakė į prašymą pakomentuoti.

H.White'as 2006 metais tapo emeritu, bet sekmadieniais dar eidavo kunigo pareigas Šv. Jokūbo episkopalinėje bažnyčioje Bedfore, Penslvanijoje, o sausio mėnesį buvo išleistas atostogų, nurodė Centrinės Pensilvanijos episkopalinė vyskupija. Ji tvirtino negavusi jokių pranešimų apie šio dvasininko nederamą elgesį jam ten dirbant.

Pietryčių Floridos vyskupija taip pat atlieka tyrimą dėl kunigo emerito ir buvusio Šv. Jurgio mokyklos direktoriaus George'o E.Andrewso (Džordžo E.Endriuso). Pastarasis kaltinamas, kad nepranešė policijai apie vieno mokytojo vykdytą seksualinį išnaudojimą, kai 9-ajame dešimtmetyje vadovavo tai mokyklai. Jo advokatas yra sakęs, kad G.E.Andrewsas kliovėsi teisininkų patarimu ir tuo metu nežinojo apie išnaudojimo mastą.

G.E.Andrewso žentas yra „Fox News“ korespondentas Tuckeris Carlsonas (Takeris Karlsonas), o duktė tos mokyklos, kurioje vieni mokslo metai kainuoja 58 tūkst. dolerių, valdybos narė.

Tarp kitų garsių buvusių Šv. Jurgio mokyklos auklėtinių yra poetas Ogdenas Nashas (Ogdenas Našas), buvęs demokratų kandidatas į prezidentus Howardas Deanas (Hovardas Dinas) ir televizijos NBC laidų vedėjas Billy Bushas (Bilis Bušas). Pastarasis anksčiau vedė laidą „Access Hollywood“ ir yra matomas neseniai nutekintame įraše, kur respublikonų kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) vulgariai kalba apie moterų grabinėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių