Mirtininko išpuolis Afganistane: žuvo 14 žmonių, tarp jų – policininkai

  • Teksto dydis:

Talibano mirtininkui pirmadienį detonavus sprogmenų prikrautą automobilį žuvo keturiolika žmonių, tarp jų – dešimt afganų policijos pareigūnų.

Šis incidentas įvyko Talibano kovotojams pradėjus didelį puolimą prieš Afganistano pietinės Helmando provincijos sostinę.

Per šių metų kovų sezoną Talibanas užėmė beveik visą šią provinciją ir jau kelios savaitės yra prie jos sostinės Laškargos vartų.

Provincijos sostinėje dislokuotas Nad Alio rajono policijos viršininkas Haji Marjanas (Hadžis Mardžanas) sakė, kad sprogimas nugriaudėjo maždaug 11 val. 30 min. vietos (10 val. Lietuvos) laiku. Kiek anksčiau talibai atakavo policijos patikros postus visame mieste.

Pasak H. Marjano, mažiausiai dešimt policijos pareigūnų, tarp jų – šio pareigūno brolis, ir keturi civiliai žmonės žuvo per mirtininko išpuolį Laškargos Muchtaro rajone. Pareigūnas perspėjo, kad žuvusiųjų skaičius tikriausiai didės, nes neaišku, kiek žmonių yra dingę.

Vienas tarptautinės ligoninės Laškargoje gydytojas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės, sakė, kad jiems buvo atvežta keturiolika lavonų ir penkiolika sužeistųjų: 14 nukentėjusiųjų per mirtininko sprogdintojo išpuolį ir vienas pašautas žmogus.

Afganistano sostinėje Kabule Vidaus reikalų ministerijos atstovas Sediqas Sediqqi (Sedikas Sedikis) patvirtino, kad Talibanas pirmadienį pradėjo didelio masto ataką prieš saugumo patikrinimo postus Laškargoje, bet išreiškė įsitikinimą, kad afganų saugumo pajėgos „netrukus juos atstums“.

Helmando provincijos tarybos direktoriaus pavaduotojas Abdul Majeedas Akhonzada (Abdul Madžidas Achonzada) sakė, kad kovotojai įžengė į miestą ir pralaužę afganų pajėgų „gynybinį saugumo ruožą“.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) sakė, kad sukilėliai veržiasi gilyn į Laškargą.

Helmandas, pagrindinis šalyje opijaus gamintojas, yra strategiškai svarbus Talibanui, iš kvaišalų prekybos per metus uždirbančiam apie 3,6 mlrd. eurų. Šios lėšos yra vienas pagrindinių talibų kovos veiksmų finansavimo šaltinių.

Helmando pareigūnai yra sakę, kad Talibanas dabar kontroliuoja 85 proc. provincijos, nors dar prieš metus 80 proc. jos kontroliavo vyriausybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių