Per mirtininko išpuolį Irake žuvo 20 žmonių

  • Teksto dydis:

Irake Dijalos provincijoje, Mukdadijoje, esančioje į šiaurės rytus nuo sostinės, pirmadienį laidotuvėse dalyvavusių žmonių minioje susisprogdinus mirtininko diržu apsijuosusiam savižudžiui, žuvo mažiausiai 20 žmonių, pranešė saugumo pareigūnai.

Dar mažiausiai 40 žmonių buvo sužeisti per sprogimą Mukdadijos rajone, kuriame po mirtininkų išpuolių sausį buvo sprogdinamos sunitų mečetės, padeginėjami namai ir parduotuvės.

Sprogimas įvyko per Dijalos provincijos pagrindinės genties nario laidotuves, pranešė pareigūnai.

Kol kas atsakomybės už šį išpuolį niekas neprisiėmė, tačiau dažniausiai tokius mirtininkų išpuolius Irake rengia „Islamo valstybės“ (IS) džihadistai.

Išpuolis Mukdadijoje surengtas po išvakarėse buvusio žiauraus išpuolio Bagdado šiauriniame rajone, kur per du sprogimus žuvo mažiausiai 39 žmonės, sužeisti 76. Pastaroji ataka buvo kruviniausia šalies sostinėje šiais metais.

Sunitų ekstremistų grupė IS savo tinklalapyje tvirtina, kad Bagdade susisprogdino du jos mirtininkai.

IS prisiėmė atsakomybę ir dėl išpuolio sausį, taip pat Mukdadijoje, kai kavinėje per sprogimą žuvo mažiausiai 20 žmonių, buvo sužeisti dešimtys. Tada keršyta už sunitų turto niokojimą tame pačiame rajone.

Žmogaus teisių gynimo Organizacija „Human Rights Watch“ nurodė, kad šiitų ginkluotos grupės po to išpuolio grobė ir žudė civilius, degino namus ir mečetes.

Nuo 2014 metų Irako valdžia naudojasi šiitų sukarintų grupuočių parama kovoje su IS, užėmusia didelius plotus į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado, šie ginkluoti šiitai gerokai prisidėjo prie džihadistų plitimo stabdymo, o vėliau ir atstūmė juos tolyn.

Tačiau jie kaltinami ir smurtu, dėl kurio vyriausybė ne itin pasitiki jais, o tai kenkia Bagdado pastangoms įsitvirtinti atkovotuose rajonuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių