Mirė Sicilijos mafijos „Cosa Nostra“ vadeiva

  • Teksto dydis:

Sicilijos mafijos „Cosa Nostra“ vadeiva Bernardo Provenzano (Bernardas Provencanas), pramintas „Traktoriumi“ dėl to, kad negailestingai šienaudavo savo aukas, mirė trečiadienį po ilgai trukusios ligos, pranešė Italijos žiniasklaida.

83 metų B. Provenzano buvo savo nusikalstamos grupuotės „galvų galva“ iki savo arešto 2006 metais. Jis buvo suimtas po 40 metų trukusio slapstymosi, o per tą laikotarpį ryšius su savo padėjėjais palaikydavo tik žodžiu arba išspausdintais laiškeliais.

Jis mirė Šv. Pauliaus ligoninėje Italijos šiauriniame Milano mieste, kur buvo gydomas nuo vėžio.

Jis gimė Korleonės kaime, kuris daugeliui siejasi su Sicilijos mafija dėl romanų ir filmų „Krikštatėvis“ (Godfather). Kaip pranešama, jis pirmąkart nužudė žmogų būdamas 25 metų, kai likvidavo vienos varžovų grupuotės vadeivą.

Jis tapo pagrindinio „Cosa Nostra“ lyderio Salvatore Riina (Salvatorės Riinos), pravarde „Toto“, pirmuoju padėjėju. Pastarasis vadovavo virtinei gaujų karų ir organizuodavo iškilių teisėjų nužudymus, kurie temdė Italijos gyvenimą 9-ame dešimtmetyje.

B. Provenzano tapo neginčijamu „Cosa Nostra“ vadovu, kai S. Riina buvo suimtas 1993 metais. Pasak vieno informatoriaus, pats B. Provenzano pasirūpino, kad jo bosas pakliūtų į teisėsaugos rankas, o jis galėtų perimti valdžią.

Jis taip pat pelnė „buhalterio“ pravardę dėl meistriškai tvarkomų nusikalstamos imperijos finansų.

Daug metų buvęs labiausiai ieškomu žmogumi Italijoje, B. Provenzano galiausiai buvo suimtas viename ūkyje Korleonės regione netoli Palermo.

Mafijos vadeiva, kuriam buvo skirtos kelios laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės, 2014 metais buvo perkeltas į ligoninę Milane dėl neurologinių problemų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių