Meksikos prezidentas siekia išformuoti savivaldybių policiją

  • Teksto dydis:

Keblioje padėtyje atsidūręs Meksikos prezidentas ketvirtadienį pristatė didelio masto reformas, siūlydamas visoje šalyje panaikinti korupcija susitepusią savivaldybių policiją, kilus didžiuliam pasipiktinimui dėl pareigūnų ryšių su gaujomis, nulėmusių incidentą, per kurį, kaip manoma, buvo nužudyti 43 studentai.

Likus kelioms valandoms iki šio prezidento Enrique Penos Nieto (Enrikės Penjos Nieto) pareiškimo buvo paskelbtas nauja šiurpi žinia – jog dar 11 apdegusių lavonų nupjautomis galvomis buvo rasti neramioje pietinėje Gerero valstijoje, kurioje rugsėjį buvo įvykdytas minėtas išpuolis prieš studentus.

„Visuomenė pakėlė balsą, kad pasakytų, jog jau gana“, – pabrėžė E.Pena Nieto, turėdamas omenyje meksikiečių rengtus piktus protestus dėl bylos, atkreipusios dėmesį į šalies nesugebėjimą įveikti policijos korupcijos.

„Meksika privalo pasikeisti“, – sakė prezidentas, kurio jau dvejus metus dirbanti administracija patiria iki šiol didžiausią iššūkį, kalbėdamas Nacionaliniuose rūmuose susirinkusiems Kongreso nariams, gubernatoriams ir pilietinės visuomenės organizacijų atstovams.

E.Pena Nieto pridūrė pirmadienį pateiksiantis Kongresui konstitucijos pataisų paketą, kuris leistų federalinėms institucijoms perimti valdymą savivaldybės, kurių struktūros yra užmezgusios ryšius su narkotikų kontrabandininkų karteliais.

Jis taip pat sakė, kad siūlys likviduoti 1 800 savivaldybių policijos tarnybas, „kurias gali lengvai korumpuoti nusikaltėliai“.

Policijos pareigas tuomet perimtų valstijų agentūros 32 šalies regionuose.

Kritikai sako, kad E.Pena Nieto tik ištraukė iš stalčiaus senus pasiūlymus.

„Panašu, kad ši vyriausybė tik leidžia tą patį produktą kitoje pakuotėje“, – sakė žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ Amerikos padalinio direktorius Jose Miguelis Vivanco (Chosė Migelis Vivankas).

Vienas pareigūnas sakė, kad toks pertvarkymas pirmiausiai turėtų būti atliktas keturiose labiausiai smurto krečiamose valstijose – Tamaulipase, Chaliske, Mičoakane ir Gerere – iki 2016 metų.

Gerero valstijos mieste Igvaloje rugsėjo 26 dieną 43 studentai dingo po to, kai buvo atakuoti vietos policijos.

Prokurorai sakė, kad Igvalos meras įsakė savo policijai imtis priemonių prieš grupę studentų, kurie, kaip jis baiminosi, galėjo sutrikdyti jo žmonos kalbą.

Gaujos „Guerreros Unidos“ smogikai prisipažino nužudę tuos jaunuolius ir sudeginę jų palaikus po to, kai studentus jiems perdavė policijos pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių