Meksikos miesto meras kaltinamas įsakęs surengti išpuolį prieš dingusius studentus

  • Teksto dydis:

Meksikos prokurorai trečiadienį nurodė suimti Igvalos miesto merą, jo žmoną ir vieną padėjėją, kaltindami, kad jie inicijavo praeitą mėnesį įvykdytą ataką, per kurią žuvo šeši studentai, o dar 43 dingo.

Nešdami deglus ir žvakes, dešimtys tūkstančių žmonių surengė eitynes sostinėje Meksike, protestuodami dėl studentų dingimo.

„Mes nugalėsime!“ – protestuotojai skandavo iškėlę kumščius. Tarp eitynių dalyvių buvo studentų, mokytojų, ūkininkų ir aktyvistų, taip pat dingusių studentų artimųjų.
Eitynės vyko taikiai. Sostinės merija nurodė, kad demonstracijoje dalyvavo apie 45 tūkst. žmonių.

Protestuotojai nešė dideles nespalvotas dingusiųjų nuotraukas ir vieną po kito skelbė jų vardus, tarsi per patikrinimą klasėje. Po kiekvieno vardo demonstrantai ištardavo „Yra“.
Protestuotojai mušė būgnus, brazgino gitaras ir pūtė švilpukus.

„Esu pasipiktinęs dėl to, kas įvyko. Jie galėjo būti mano studentai, mano broliai, mano vaikai“, – sakė psichologijos profesorius Jorge de la Pena (Chorchė de la Penja), dėstantis Meksiko nacionaliniame autonominiame universitete.

Meksikos pareigūnai iki šiol bergždžiai ieškojo bet kokių dingusių pedagogikos mokyklos studentų pėdsakų po to, kai jie dingo rugsėjo 26 dieną per incidentą, kuris sukėlė pasipiktinimą šalies ir tarptautiniu mastu bei išprovokavo masines demonstracijas, per kurias trečiadienį buvo padegta Igvalos miesto rotušė.

„Buvo išduoti arešto orderiai Igvalos merui (Jose Luisui Abarcai, Chosė Luisui Abarkai), taip pat jo žmonai ir viešojo saugumo vadovui“, kurie yra laikomi „asmenimis, veikiausiai organizavusiais įvykius Igvaloje“, – generalinis prokuroras Jesus Murillo Karamas (Chesus Muriljas Karamas) sakė žurnalistams.

J.L.Abarca „įsakė policijai susiremti“ su studentais, kurie anksčiau neretai rengdavo protestus, kad jaunuoliai nesužlugdytų vieno viešo renginio, kurį organizavo jo žmona, vienos vietos valstybinės vaikų globos organizacijos vadovė.

Pareigūnai sakė, kad korumpuoti pareigūnai ir policija veikė išvien su narkotikų kontrabandininkų karteliu „Guerreros Unidos“, surengdami tą ataką, kuri gali pasirodyti esanti vienomis iš didžiausių žudynių Meksikoje nuo 2006 metų, kai šalyje buvo suintensyvintos pastangos įveikto narkotikų prekeivių gaujas.

Igvalos mero žmona Maria de los Angeles Pineda (Marija de los Ancheles Pineda) yra bent trijų žinomų narkotikų kontrabandininkų sesuo, o sutuoktiniai įtariami palaikę ryšius su „Guerreros Unidos“, nurodė pareigūnai.

Nors po to incidento praėjo jau beveik mėnuo, dingusių studentų paieškos žemėje ir iš oro iki šiol nedavė jokių rezultatų.

Pasak pareigūnų, Igvalos policijos pareigūnai apšaudė autobusus, kuriuos buvo užgrobę tie studentai, ir perdavė jaunuolius pareigūnams iš kaimyninio Kokulos miesto. Pastarieji juos perdavė „Guerreros Unidos“ nariams.

Trečiadienį protestuotojai Igvaloje padegė miesto rotušės pastatą, nemažėjant įtūžiui dėl neišaiškinto studentų dingimo.

Demonstracijoje dalyvavo tūkstančiai studentų ir mokytojų, o dalis jų padegė pastatą, kuriame tuo metu nebuvo darbuotojų, sakė vienas naujienų agentūros AFP reporteris.

Tuo tarpu antradienį 500 mokytojų padegė vienos politinės partijos biurą Gerero valstijos sostinėje Čilpansinge.

Pareigūnai Igvaloje ir miesto apylinkėse rado kelias masines kapavietes, tačiau iki šiol ištirti 28 jose rastų žmonių palaikai nepriklausė nei vienam iš dingusių studentų.

Šią savaitę vyriausybė paskelbė sumokėsianti 110 tūkst. JAV dolerių (294,4 tūkst. litų) premiją už informaciją, kuri leistų išaiškinti tų studentų dingimą.

Jau 36 Igvalos savivaldybės pareigūnai buvo suimti tiriant šią bylą – kartu su 17 „Guerreros Unidos“ narių ir jų vadeiva.

Meksikos pareigūnai praeitą savaitę pranešė suėmę „Guerreros Unidos“ aukščiausiąjį lyderį Sidronio Casarrubiasą (Sidronijų Kasarubiasą), kuris įkliuvo viename policijos patikros poste kelyje tarp Meksiko ir kaimyninio Tolukos miesto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių