Maskvos ambasadorius: Rusija nori bendradarbiauti su JAV dėl Sirijos

  • Teksto dydis:

Maskvos ambasadorius JT Vitalijus Čiurkinas išreiškė viltį, kad Rusijos ir JAV bendradarbiavimas Sirijoje gali būti atnaujintas ir naujo „Šaltojo karo“ nebus.

„Tikiuosi, kad naujo „Šaltojo karo“ nebus“, – sakė jis per spaudos konferenciją JT, atsakydamas į žurnalisto klausimą, ar Maskvos nesutarimai su Vašingtonu gali lemti naują „šaltąjį karą“.

V.Čiurkinas pridūrė: „Manau, jūs dramatizuojate mūsų nesutarimus su JAV.“

Jis priminė, kad Rusija ir JAV ilgai dirbo drauge siekdami Sirijos atstatymo. „Tikiuosi, kad mūsų bendradarbiavimas gali būti atnaujintas“, – pareiškė V.Čiurkinas.

„Visų kantrybė išseko“

Apkaltinęs Maskvą, kad ši palaiko Sirijos lyderio Basharo al Assado (Bašaro Asado) pajėgų vykdomą Alepo gyvenamųjų rajonų puolimą, Vašingtonas pareiškė, kad sustabdo dvišales derybas su Rusija dėl paliaubų atnaujinimo.

„Visų kantrybė dėl Rusijos išseko“, – sakė baltųjų rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas (Džošas Ernestas) žurnalistams.

Valstybės departamento atstovas savo ruožtu sakė, kad valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) yra „sutelkęs visą dėmesį“ į pastangas rasti diplomatinį konflikto sprendinį daugiašaliais kanalais.

Tačiau beveik kasdien vykę jo pokalbiai telefonu ir reguliarios derybos Ženevoje su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu yra baigti.

„Tai nebuvo lengvas sprendimas“, – sakė Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

Jis taip pat paskelbė, kad atsisakoma planų steigti bendrą JAV ir Rusijos karinę grupę kovai su džihadistais.

Pareigūnai neužsiminė, koks galėtų būti Amerikos atsarginis planas, tačiau anksčiau kalbėta, kad JAV gali sugriežtinti sankcijas, o Saudo Arabija ir Kataras – padidinti ginklų tiekimą su B.al Assado pajėgomis kovojantiems sukilėliams.

Rusija savo ruožtu atmetė Prancūzijos parengtą JT rezoliucijos projektą dėl paliaubų Alepe, pareiškusi, kad šis dokumentas būtų neveiksmingas. Maskvos teigimu, prioritetas turėtų būti kova su džihadistais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių