Libijos parlamentas – vieningas su karą islamistams paskelbusiu generolu

  • Teksto dydis:

Keblioje padėtyje atsidūręs išrinktasis Libijos parlamentas paskelbė oficialiai susivienijęs su vienu buvusiu generolu, mėginančiu įvesti tvarką šalyje, kuri, kaip daugelis baiminasi, grimzta į atvirą pilietinį karą.

Praėjus trejiems metams po diktatoriaus Muamaro Kadhafi (Muamaro Kadafio) nuvertimo ši naftą eksportuojanti dykumų valstybė tebėra apimta chaoso: islamistų ir kitos sukarintos grupuotės kovoja dėl teritorijų ir įtakos, o reguliariosios ginkluotosios pajėgos faktiškai tapo neįgalios.

Viena ginkluota grupuotė užėmė Tripolį ir įkūrė savo parlamentą bei administraciją, priversdama vyriausybę ieškotis prieglobsčio šalies rytinėje dalyje.

Buvęs M.Kadhafi režimo generolas Khalifa Haftaras (Chalifa Haftaras) yra vienas iš dešimčių nereguliariųjų pajėgų vadų, nuo kurių dabar priklauso šios šalies likimas. Praeitą savaitę jo pajėgos pradėjo naują puolimą prieš islamistų grupuotes rytiniame Bengazio mieste.

Išrinktas Libijos parlamentas – Atstovų Rūmai, kurie buvo persikelti į Tobriko miestą šiaurės rytiniame pakraštyje – paskelbė palaikantys Kh.Haftaro operaciją „Orumas“ prieš islamistus, suteikdamas jam oficialų vaidmenį, sakė parlamento atstovas Farrajas Hashemas (Faradžas Hašimas).

„Operacija „Orumas“ veda Libijos armijos karininkus ir karius ... Operacija „Orumas“ yra Libijos armijos operacija“, – jis sakė sekmadienio vakarą.

Šis žingsnis akivaizdžiai prieštarauja ankstesniems Atstovų Rūmų raginimams, kad visos grupuotės turi būti nuginkluotos, siekiant atkurti tvarką ir atstatyti valstybę.

Sprendimas palaikyti Kh.Haftarą gali pagilinti konfliktą tarp Atstovų Rūmų, palaikančių tarptautinės bendruomenės pripažįstamą premjero Abdullah al Thani (Abdulos Sanio) vyriausybę, ir naujųjų valdytojų Tripolyje.

Dabar tiek tarptautinės bendruomenės pripažįstamas parlamentas, tiek vyriausybė įsikūrę rytų Libijoje, o rugpjūtį Tripolį užėmusi ginkluota grupuotė, vadovaujama iš vakarinio Misratos miesto, sostinėje įkūrė savo asamblėją ir vyriausybę.

Misratos grupuotė pasmerkė Kh.Haftarą kaip M.Kadhafi lojalistą, kuris mėgina surengti kontrrevoliuciją kartu su kitais buvusio režimo pareigūnais. Kh.Haftaras padėjo M.Kadhafi užgrobti valdžią 1969 metais, tačiau 9-ame dešimtmetyje pateko į buvusio diktatoriaus nemalonę.

Mažiausiai 73 žmonės žuvo per Kh.Haftaro kovotojų, palaikomų ginkluotų vietos jaunuolių ir armijos dalinių, kautynes su islamistų brigadomis, vykusias Bengazyje nuo trečiadienio, pranešė medikai.

Susirėmimai tęsėsi Bengazio universiteto komplekse ir kitose antrojo didžiausio Libijos miesto vietose, sakė gyventojai. Apie 99 civiliai buvo evakuoti iš teritorijų, kuriose vyksta smarkiausios kautynės, o tarp tų žmonių buvo šeimų iš Egipto ir Čado.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių