Lenkija ekshumuos L. Kaczynskio lėktuvo katastrofos aukų palaikus

  • Teksto dydis:

Velionio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio (Lecho Kačynskio), jo žmonos ir kitų 2010-aisiais Rusijoje įvykusios vyriausybinio lėktuvo katastrofos aukų palaikai bus ekshumuoti, aiškinantis, kokia buvo 96 žmonių gyvybes nusinešusios tragedijos priežastis, trečiadienį pranešė Generalinės prokuratūros atstovas.

Prokuroras Maciejus Kujawskis (Macejus Kujavskis) sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad tyrėjai tariasi su Lenkijos ir užsienio ekspertais, kuriems norima patikėti ekshumaciją, nors jos data dar nėra nustatyta. Meteorologinės sąlygos Lenkijoje paprastai leidžia atlikti ekshumaciją nuo spalio vidurio iki balandžio vidurio.

Pasak M.Kujawskio, iš Rusijos gauti palaikų skrodimo dokumentai yra neišsamūs, o kai kuriais atvejais – klaidinantys bei nepadedantys paaiškinti katastrofos priežasčių, dėl kurių Varšuva atlieka pakartotinį tyrimą.

Iškilusios abejonės paskatino ekshumuoti devynių aukų palaikus ankstesniais metais. Nustatyta, kad šešiuose kapuose žmonių palaikai buvo sumaišyti. Palaikai buvo pargabenti iš Rusijos sandariuose karstuose, o Lenkijoje jokie tyrimai nebuvo atlikti.

L.Kaczynskio lėktuvas sudužo 2010 metų balandžio 10 dieną netoli Smolensko karinio oro uosto, tvyrant tirštam rūkui. Atskiros aviacijos ekspertų komisijos Lenkijoje ir Rusijoje padarė išvadą, kad katastrofa įvyko dėl nepakankamos įgulos patirties ir žmogaus klaidos nepalankiomis aplinkybėmis.

Šiemet buvo pradėtas naujas tyrimas, inicijuotas partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), kuriai vadovauja L.Kaczynskio brolis dvynys Jaroslawas (Jaroslavas), vyriausybės.

Kai kurie PiS nariai tvirtina, kad ta katastrofa buvo nužudymas ir kad ją sukėlė lėktuve buvę sprogmenys, kuriuos esą padėjo veikėjai iš Lenkijos ir Rusijos. Tyrėjai taip pat išnagrinės šią prielaidą.

Rusija nėra grąžinusi Varšuvai esminių įrodymų – lėktuvo juodųjų dėžių ir jo nuolaužų – sakydama, kad ta medžiaga tebėra reikalinga Maskvos vykdomam baudžiamajam tyrimui.

Sprendimas ekshumuoti palaikus buvo priimtas antradienį per susitikimą su kai kurių aukų artimaisiais, kuriame taip pat dalyvavo Jaroslawas Kaczynskis.

Antradienį Varšuvos teismas pripažino buvusį vyriausybės apsaugos departamento vadovo pavaduotoją kaltu dėl aplaidumo užtikrinant prezidento skrydžio saugumą ir skyrė jam lygtinę 1,5 metų laisvės atėmimo bausmę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių