Prokuroras: „Germanwings“ pilotas tyčia nukreipė lėktuvą žemyn

  • Teksto dydis:

Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ lainerio antrasis pilotas sąmoningai nukreipė lėktuvą žemyn prieš jam sudūžtant Prancūzijos Alpėse ir nebeįsileido į kabiną įgulos vado, kuris buvo išėjęs, ketvirtadienį paskelbė tyrimo vadovas.

Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ lainerio antrasis pilotas sąmoningai nukreipė lėktuvą žemyn prieš jam sudūžtant Prancūzijos Alpėse ir nebeįsileido į kabiną įgulos vado, kuris buvo išėjęs, ketvirtadienį paskelbė tyrimo vadovas.

Šiurpūs kaltinimai

Katastrofos vietoje rasto pilotų kabinos pokalbių registratoriaus įrašas rodo, kad kapitonas ir antrasis pilotas mandagiai kalbėjosi pirmąsias 20 skrydžio minučių, kai lėktuvas pakilo iš Barselonos.

„Tuomet girdime, kaip pilotas paprašo antrojo piloto perimti valdymą, jo krėslas atitraukiamas atgal, o durys užsidaro. Galime manyti, kad jis išėjo atlikti gamtinių reikalų, – sakė prokuroras Brice'as Robinas (Brisas Robenas).

Vėliau pasigirdo beldimas, bet durys buvo užrakintos, o iš vidaus niekas neatsiliepė. 

„Antrasis pilotas buvo vienas prie vairalazdės. Jis sąmoningai atsisakė atidaryti pilotų kabinos duris pirmajam pilotui ir sąmoningai inicijavo lėktuvo žemėjimą“, – teigė B. Robinas, pridūręs, kad antrasis pilotas išjungė skrydžio stebėsenos sistemos mygtuką prieš nukreipdamas lėktuvą žemyn.

Antrasis pilotas įvardytas kaip 27-erių metų Andreasas Lubitzas (Andreasas Lubicas) – Vokietijos pilietis, kuris nebuvo žinomas kaip turintis ryšių su terorizmu arba ekstremistais. „Nėra priežasčių įtarti teroristinį išpuolį“, – pabrėžė prokuroras.

Paklaustas, ar nemano, kad 150 gyvybių pareikalavusi katastrofa galėjo įvykti pilotui nusprendus nusižudyti, prokuroras atsakė: „Žmonės, nusprendę atimti sau gyvybę, paprastai tai daro vienumoje... Nelaikau to savižudybe“, – sakė B. Robinas.

Jo teigimu, antrojo piloto kvėpavimas paskutinėmis skrydžio minutėmis buvo normalus, o tai rodo, kad jis buvo sąmoningas. Garso įraše paskutinėmis skrydžio minutėmis girdimas trankymas į duris ir įsijungę pavojaus signalai.

„Kabinoje tvyrojo visiška tyla, per paskutines 10 skrydžio minučių jis neištarė nė vieno žodžio“, – aiškino B. Robinas. 

Jis nurodė, kad juodoji dėžė su pilotų kabinos pokalbių įrašais leidžia daryti prielaidą, kad orlaivio keleiviai apie jų neišvengiamą žūtį nežinojo iki pat paskutinės akimirkos ir žuvo akimirksniu. Iš salono sklindantys klyksmai pasigirdo tik paskutinėmis įrašo sekundėmis.

Tikėtina versija

Vokietijos transporto ministras Alexanderas Dobrindtas (Aleksandras Dobrindtas) pareiškė, jog prancūzų prokuroro pateikta versija, jog tragedija įvyko antrajam lėktuvo pilotui sąmoningai sudaužius lėktuvą, yra „tikėtina“.

„Prancūzijos prokuratūros vertinimai, kad lėktuvas buvo sąmoningai nukreiptas žemyn, pasak mūsų ekspertų, yra taip pat tikėtina, – sakė jis ketvirtadienį. – Remdamiesi mūsų turimomis žinioms, manome, kad kapitonui buvo sąmoningai neleista patekti į kabiną“.

Bendrovės „Lufthansa“ pagrindinis vadovas Carstenas Spohras (Karstenas Sporas) pasakė, kad jį apstulbino tokie spėjimai. Jis pažymėjo, kad A. Lubitzas sėkmingai atlaikė visus psichologinius testus, kurie atliekami prieš apmokymą, jo fizinė būklė buvo nuolat tikrinama.

Dirbo pusantrų metų

Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere'as ketvirtadienį patvirtino, kad, remiantis turima informacija, „Germanwings“ lėktuvo antrasis pilotas neturėjo ryšių su teroristais.

Vokietijos bendrovėje „Germanwings“ A. Lubitzas dirbo nuo 2013 metų rugsėjo. Jis įgijo piloto kvalifikaciją „Lufthansa“ skraidymo mokykloje Vokietijos šiauriniame Brėmeno mieste ir turėjo 630 valandų skraidymo patirtį.

Tuo tarpu to lėktuvo kapitonas Patrickas S. buvo dirbęs ilgiau negu 10 metų, o jo skraidymo laineriais „Airbus A320“ patirtis buvo apie 6 tūkst. valandų. Jis buvo dviejų vaikų tėvas.

„Andreas buvo visiškai normalus , linksmas, malonus vaikinas“, – sakė Klausas Radke (Klausas Radkė), vietos sklandymo klubo, kuriame A. Lubitzas gavo savo pirmąją licenciją, vadovas. Rudenį A.Lubitzas šiame klube lankė kvalifikacijos kėlimo kursus.

Iš pažiūros jis gyveno aktyvų gyvenimą: bėgiodavo pusmaratonius, domėjosi popmuzika, lankėsi naktiniuose klubuose. Apie tai galima spręsti iš jo tinklaraščio tinke „Facebook“.

„Man tiesiog trūksta žodžių. Neturiu tam jokio paaiškinimo. Man, pažįstančiam Andreasą, tai yra tiesiog nesuvokiama, – sakė kitas ilgametis aviacijos klubo narys Peteris Rueckeris (Pėteris Riukeris). – Jis turėjo daug draugų, jis nebuvo vienišius“.

Visi 144 keleiviai ir šeši įgulos nariai žuvo, kai iš Barselonos į Diuseldorfą antradienį skridęs „Germanwings“ reiso 4U 9525 lėktuvas įsirėžė į kalno šlaitą atokioje Alpių dalyje po iki šiol nepaaiškinto nusileidimo iš įprasto skrydžio aukščio, trukusio apie aštuonias minutes.

Iš lainerio „Airbus A320“ nebuvo gautas joks nelaimės signalas, o įgula neatsiliepė į oro dispečerių desperatiškas pastangas užmegzti ryšį.

Pilotų kabinos durys

Vienas lakūnas, turintis šešerių metų skraidymo lėktuvais „Airbus A320“ patirtį, sakė, kad lainerio, kuris šią savaitę sudužo Prancūzijos Alpėse, pilotų kabinos duris yra įmanoma atrakinti iš išorės, jeigu vienas pilotas yra iš jos išėjęs, o kitas dėl kokių nors priežasčių nebegali jų atidaryti.

Šaltinis, prašęs neviešinti jo vardo, sakė, kad įprastu atveju norintis įeiti į kabiną turi surinkti durų saugos kodą, o kabinoje esantis pilotas nusprendžia, ar durys turi atsidaryti, ar likti užrakintos.

Jeigu atsakymo nesulaukiama, įgulos narys gali surinkti atsarginį durų atidarymo kodą. Jeigu per 30 sekundžių negaunama atsakymo iš vidaus, durys automatiškai atsirakina. Bet jeigu kabinos viduje esantis asmuo specialiai atmeta tą prašymą, durys lieka užrakintos, sakė lakūnas.

Pasak jo, Europos oro bendrovių taisyklės nereikalauja, kad pilotų kabinoje visuomet būtų bent du žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaudi pamoka

Skaudi pamoka portretas
tiems, kurie mano, kad psichas gali pasveikti ir dirbti atsakingus darbus. Ir atsiranda jie ne is niekur, tai paveldima.

slepia

slepia portretas
Bet pastebiu,kaip kruopsciai slepiama,kad sitas urodas buvo arabas. Prisieme evreisojuzas issigimeliu-sekit jum demokratija ir zmogaus teises. Ir jei Lietuvos valdzia su "verslininkais" cia prives visokiu arabu,siauraakiu,juodasikniu,cia irgi bus vykdomi visokie teroro aktai. Juk grasinimu jau buvo.

dar to www

dar to www portretas
TEISINGAI,VISKAS VYKSTA PAGAL BIBLIJA-PRIES PASAULIO PABAIGA-DAR GELTONOJI RASE IR VISOKIE ISKRYPEIAI TURI ISIGALETI VISOJE PLANETOJE....AMEN!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių