Kūdikių pudros byloje ieškovei priteista daugiau kaip 70 mln. dolerių

  • Teksto dydis:

Sent Luiso prisiekusiųjų teismas vienai Kalifornijos gyventojai, kuri savo ieškinyje tvirtino, kad dėl daug metų naudotos "Johnson & Johnson" kūdikių pudros susirgo vėžiu, priteisė daugiau kaip 70 mln. JAV dolerių.

Teismo procesas šioje byloje, kurią iškėlė Deborah Giannecchini (Debora Džanečini), tęsėsi mėnesį - nuo rugsėjo 26 dienos.

Savo ieškinyje ši Kalifornijos gyventoja, kuriai 2012 metais buvo diagnozuotas kiaušidžių vėžys, sveikatos produktų gamybos milžinę "Johnson & Johnson" apkaltino "aplaidžiu elgesiu" gaminant savo kūdikių pudrą ir ją reklamuojant.

"Džiaugiamės, kad prisiekusieji priėmė teisingą sprendimą. Jie dar kartą patvirtino, kad "Johnson & Johnson" turi įspėti visuomenę apie kiaušidžių vėžio riziką, susijusią su jos gaminiu", - pareiškė ieškovės advokatas Jimas Onderis (Džimas Onderis).

"Nuoširdžiai užjaučiame moteris ir šeimas, kurių gyvenimus paveikė kiaušidžių vėžys, - "Johnson & Johnson" išplatintame pareiškime pažymėjo įmonės atstovė spaudai Carol Goodrich (Kerol Gudrič). - Šį teismo sprendimą skųsime, nes vadovaujamės mokslu, o jis rodo, kad "Johnson & Johnson" kūdikių pudra yra saugi."

Kiek anksčiau šiais metais dviejose kitose bylose Sent Luise prisiekusiųjų teismas ieškovams priteisė iš viso 127 mln. JAV dolerių. Tačiau dar du ieškiniai Naujajame Džersyje buvo atmesti, teisėjui pareiškus, jog nėra patikimų įrodymų, kad talkas gali sukelti kiaušidžių vėžį - dažnai mirtiną, bet gana retą vėžio formą. Prognozuojama, kad JAV šiemet bus diagnozuota 1,7 mln. naujų vėžio atvejų, įskaitant maždaug 22 tūkst. kiaušidžių vėžio atvejų.

Panašius ieškinius jau yra pareiškusios maždaug 2 tūkst. moterų, kurias padrąsino Sent Luise prisiekusiųjų teismo anksčiau priimti du sprendimai - pagal vieną iš jų nuo kiaušidžių vėžio mirusios moters iš Alabamos giminėms vasarį buvo priteista 72 mln. JAV dolerių, o pagal kitą - šią ligą nugalėjusiai moteriai iš Pietų Dakotos gegužę buvo priteisti 55 mln. JAV dolerių.

Daugelyje tyrimų tarp kiaušidžių vėžio ir kūdikių pudros naudojimo intymiai higienai nebuvo nustatyta jokių sąsajų arba buvo randamas tik silpnas ryšys, tad dauguma didžiųjų sveikatos grupių talką pripažino nekenksmingu. "Johnson & Johnson", kurios kūdikių pudra dominuoja šioje rinkoje, tvirtina, kad ji yra visiškai saugi.

Tačiau J. Onderis, kurio teisinių paslaugų įmonė "Onder Law Firm" atstovavo ieškovams visose trijose Sent Luiso bylose, mini kitą tyrimą, kuriame talko pudra su kiaušidžių vėžiu pradėta sieti dar 8-ąjį dešimtmetį. Anot jo, atskirų atvejų tyrimai parodė, kad moterims, kurios reguliariai naudoja talką intymiai higienai, gresia 40 proc. didesnė rizika susirgti kiaušidžių vėžiu.

Be to, pasak J. Onderio, "Johnson & Johnson" savo reklamoje specialiai taikosi į viršsvorio turinčias moteris, juodaodes ir lotynų amerikietes, o būtent šioms moterims gresia didžiausia kiaušidžių vėžio rizika.

Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra talko naudojimą intymiai higienai apibūdina kaip "galbūt turintį kancerogeninį poveikį".

Talkas yra mineralas, kuris išgaunamas visame pasaulyje, įskaitant Jungtines Valstijas. Kosmetikos ir kitose asmeninės priežiūros priemonėse jis plačiai naudojamas nuo bent 1894 metų, kai rinkoje atsirado "Johnson & Johnson" kūdikių pudra. Tačiau daugiausia jis naudojamas įvairiuose kituose produktuose, įskaitant dažus ir plastmasę.

Tai ne pirmas kartas, kai sveikatos ir vartotojų apsaugos grupės puola "Johnson & Johnson" dėl jos produktų, įskaitant kūdikių šampūną "No More Tears", sudedamųjų dalių. 2012 metais įmonė sutiko iki 2015 metų iš viso savo produktų pašalinti 1,4-dioksaną ir formaldehidą, kurie abu laikomi galimais kancerogenais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių