Kinijos žmogaus teisių advokatas už sukčiavimą kalės 12 metų

  • Teksto dydis:

Kinijos teismas skyrė žmogaus teisių bylų advokatui Xia Linui (Sia Linui) dvylikos metų įkalinimo bausmę, ketvirtadienį pranešė jo teisininkas.

Tai buvo naujausias smūgis vyriausybės persekiojamiems žmogaus teisių gynėjams ir aktyvistams.

Xia Linas geriausiai žinomas dėl kinų menininko Ai Weiwei (Ai Veivei) ir kolegos advokato Pu Zhiqiango (Pu Džičiango) gynimo. Pastarasis buvo sulaikytas po privataus seminaro, kuriame buvo kalbama apie 1989 metų žudynes Tiananmenio aikštėje.

„Teismas skyrė Xia Linui dvylika metų laisvės atėmimą už sukčiavimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė jo advokatas Dongas Xikui (Dongas Sikui).

Policija sulaikė Xia Liną 2014 metų lapkritį, o vėliau apkaltino jį nesąžiningai gavus 100 mln. juanių (apie 13,5 mln. eurų), kad išmokėtų lošimo skolas, nurodoma gynybos pranešime.

Šios bylos nagrinėjimas prasidėjo Pekine šių metų birželį.

„Mes nepripažinome kaltės, tačiau teismas priėmė tik dalį mūsų gynybos nuomonės ir sumažino apgaulės būdu gautą sumą nuo daugiau kaip 100 mln. iki 48 mln. juanių (apie 6,5 mln. eurų)“, – sakė jo advokatas.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), perėmęs valdžią 2012 metais, ėmėsi griežtinti pilietinės visuomenės kontrolę. Ypač didelis pavojus iškilo teisiniam aktyvizmui, kuris pastaraisiais metais buvo pagyvėjęs.

Nors vyriausybė iš pradžių taikėsi į politinius aktyvistus ir žmogaus teisių gynėjus, dabar ji vis daugiau dėmesio skiria jiems atstovaujantiems teisininkams.

Xia Linui skirta bausmė yra neįprastai griežta, teigė Maya Wang (Maja Vang), žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) tyrėja. Jos nuomone, šis sprendimas „sukrės visą žmogaus teisių advokatų bendruomenę, kurią pastaraisiais metais persekioja prezidento vyriausybė“.

„Bausmė šokiruoja ne tik dėl jos trukmės, bet ir dėl to, kad ji skirta žmogaus teisių advokatui, kuris bandė apsisaugoti tyčia laikydamasis nuosaikaus, techniško požiūrio“, – sakė HRW tyrėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių