Kinijos Sindziange pernai žuvo per 450 žmonių

  • Teksto dydis:

Daugiau negu 450 žmonių žuvo praeitais metais Kinijos neramiame Sindziango regione, kuriame dauguma gyventojų yra musulmonai, pranešė viena žmogaus teisių organizacija, nurodžiusi, kad aukų buvo daugiau tarp vietos uigūrų negu etninių kinų.

Sindziangą krečiančius neramumus, kai kada taip pat persimetančius į kitus Kinijos regionus, valdžia įvardija kaip „terorizmą“ ir kaltina „separatistus“.

Informacija apie padėtį tame regione griežtai kontroliuojama valdžios, o Vašingtone įsikūręs Uigūrų žmogau teisių projektas (UHRP) savo analizei naudojo duomenis, randamus Kinijos ir užsienio žiniasklaidos pranešimuose, todėl visi skaičiai pateikiami su tam tikra paklaida.

Pernai Sindziange smurtas nusinešė 457–478 žmonių gyvybių, nurodė UHRP, pridūrusi, kad sugebėjo nustatyti, jog 235–240 iš tų žmonių buvo uigūrai, o 80–86 – kinai, sudarantys šalyje etninę daugumą.

Bendras aukų skaičius pernai buvo daugiau negu dvigubai didesnis lyginant su 2013 metais, kai žuvo 199–237 žmonės – 116–151 uigūras ir 32–38 kinai.

Didėjantis aukų skaičius atspindi Kinijos naudojamą „perdėtą jėgą“ ir „blogėjančią saugumo aplinką“ nuo tada, kai šalies prezidentu prieš dvejus metus tapo Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), sakoma pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių