Otavoje per incidentą prie parlamento peršautas karys mirė

  • Teksto dydis:

Kanadoje trečiadienį ginkluotas vyras šovė į karį, stovėjusį sargyboje prie Kanados karo memorialo Otavoje; persekiojamas policijos, jis įbėgo į pagrindinį parlamento pastatą, kur nuaidėjo dar mažiausiai 30 šūvių, pranešė žiniasklaida, remdamasi liudininkais.

Vienas liudininkų, Marcas-Andre Viau (Markas Andrė Vjo), naujienų agentūrai AFP, sakė matęs, kaip „laikykit“ šaukiančių policininkų vejamas vyras įbėgo į centrinį parlamento bloką, ir iš to pastato pasigirdo dar „10, 15, gal 20 šūvių“ iš, matyt, automatinio ginklo, o „Reuters“ kalbintas liudininkas minėjo 30 šūvių.

„Esu sukrėstas“, – sakė parlamente tarnaujantis M.-A.Viau.

Įvykiams besirutuliojant, „CBC News“ iš pradžių pranešė, kad daugiau šūvių girdėta prie parlamento ir kad užpuolikas tebėra laisvėje, o kiek vėliau, kad vienas įtariamas užpuolikas nušautas parlamento pastatų viduje ir kad policija nurodė, jog ieškoma dar vieno ar kelių jo bendrų.

„Šiuo metu mes aktyviai ieškome įtariamųjų, nors nežinome, ar jų yra vienas, ar keli“, – sakė naujienų agentūrai „Reuters“ Otavos policijos pareigūnas Marcas Soucy (Markas Susi).

Prie uždarytų parlamento pastato ir premjero Stepheno Harperio (Stiveno Harperio) būstinės budi policija, iškviestos ginkluotos taktinės pareigūnų grupės.

Pasak televizijos, premjero atstovas Jasonas MacDonaldas (Džeisonas Makdonaldas) sakė, kad S.Harperis saugus, pasitraukęs iš parlamento teritorijos, kur buvo šaudoma.

Prie memorialo užpultas karys sužeistas galbūt sunkiai, – matyta, kaip įkeltam į greitosios medicinos pagalbos automobilį pagalbos medikai spaudo jo krūtinę, stengdamiesi atgaivinti.

Prieš dvi dienas vienas į islamą atsivertęs 25-erių vyras Monrealyje savo automobiliu parbloškė du Kanados karius, kurių vienas mirė, o teroristas nušautas.

Dėl šio incidento sostinėje padidintas grėsmės saugumui lygis nuo žemo iki vidutinio.

Prie parlamento matyti, kaip policininkai slepiasi už transporto priemonių, kiti plečia kontrolės zoną per visą kvartalą aplink parlamentą.

Vienas statybininkas įvykio vietoje agentūrai „Reuters“ pasakojo, kad girdėjo šūvį, o tada pamatė juodai apsirengusį ir skarele veidą užsidengusį vyrą su šautuvu, bėgantį parlamento link.

Grasindamas šautuvu vyras sustabdė juodą automobilį, pasakojo statybininkas Scottas Walshas (Skotas Volšas). Automobilio vairuotojas iš jo išlipo, o tada užpuolikas nuvažiavo automobiliu prie centrinio korpuso, esančio ant Parlamento kalvos, kur vyksta statybų darbai.

Ginkluotas užpuolikas pralėkė pro moterį su vežimėliu, kuri rėkdama nubėgo šalin. Jis nepuolė nei moters, nei vaiko, sakė S.Walshas.

Centrinis korpusas yra pagrindinis Parlamento kalvos pastatas didžiuliame komplekse Otavos centre. Jame yra Bendruomenių ir Senato rūmai, o taip pat kai kurių parlamento narių, senatorių biurai bei abiejų rūmų administracija.

Centriniame korpuse esantys „Globe“ ir „Mail“ korespondentai tinkle „Twitter“ paskelbė, kad pastatas buvo uždarytas, kai į jį „įsiveržė mažiausiai vienas šaulys ir pradėjo šaudyti“.

Žmonės iš parlamento puolė lauk net pastoliais, įrengtais pastato renovacijos darbams, sakė liudininkai naujienų agentūrai „Canadian Press“.

Kanados karališkoji raitoji policija perspėjo žmones Otavos centre laikytis atokiau nuo langų ir stogų.

Kabineto ministras Tony Clementas (Tonis Klementas) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė girdėjęs mažiausia 30 šūvių pastato viduje, kur konservatorių ir liberalų parlamentarai susirinko į savaitinį posėdį.

„Šūviai buvo iššauti centrinio bloko viduje per mūsų posėdį. Aš saugus, užsidaręs savo biure, laukiu apsaugos“, - parašė savo „Twitter“ paskyroje kitas parlamento narys Kyle'as Seebackas (Kailas Sibakas).

Dar vienas parlamento pastate esantis jo narys Markas Strahlas taip pat paskelbė įrašą šiame tinkle: „Šį rytą Otavoje padėtis labai įtempta. Už mūsų pasitarimų kambario pasigirdo daugybė šūvių. Esu saugus ir izoliuotas. Neįtikėtina“.

Peršautas karys mirė

Otavoje prie Karo memorialo peršautas karys mirė nuo žaizdų, pranešė CNN, remdamasi liudininkais, o vėliau patvirtino ir vyriausybės ministras.

„Reiškiame užuojautą nužudyto kario artimiesiems ir meldžiamės už sužeistą parlamento sargybinį. Kanada neleis terorizuojama ar gąsdinama“, – pareiškė užimtumo ministras Jasonas Kenney (Džeisonas Kenis) socialiniame tinkle „Twitter“.

Tuo tarpu policija ieško kelių įtariamųjų, prisidėjusių prie šaudymo trečiadienį netoli Kanados karo memorialo ir greta esančiame parlamento pastate, sakė jos atstovas.

Kanados karį, stovėjusį sargyboje prie Nacionalinio karo memorialo peršovė vyras, kuris netrukus buvo nukautas gretimame parlamento pastate.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių