Kalinama translytė kariškė nutrauks bado streiką

  • Teksto dydis:

Kanzase dėl įslaptintos informacijos nutekinimo svetainei „WikiLeaks“ kalinama JAV translytė kariškė Chelsea Manning (Čelsi Maning) nutrauks bado streiką, nes kariuomenė sutiko leisti jai gydytis lyties disforiją, antradienį paskelbė žmogaus teisių organizacija „American Civil Liberties Union“ (ACLU).

Ch. Manning gydymas prasidės nuo operacijos, kurią balandžio mėnesį rekomendavo jos psichologas, nurodė ACLU.

Ch. Manning bado streiką Fort Levenverto kariškių kalėjime paskelbė penktadienį, pažadėjusi jį tęsti, kol sulauks geresnio gydymo.

„Man be galo palengvėjo, kad kariuomenė pagaliau elgiasi teisingai. Ploju jiems už tai, – sakoma Ch. Manning pareiškime. – Tai visa, ko norėjau – kad man leistų būti savimi. Vis dėlto sunku nesistebėti, kodėl tai užtruko taip ilgai. Kad ir kaip būtų, tikiuosi, kad tai taps precedentu tūkstančiams translyčių žmonių po manęs, ir viliuosi, kad jiems bus suteiktas reikiamas gydymas.“

Ch. Manning – tuomet dar kaip Bradley Manningas (Bredlis Maningas) – 2010 metais buvo suimta, o 2013 metų rugpjūtį nuteista už šnipinėjimą ir kitus nusikaltimus dėl daugiau negu 700 tūkst. įslaptintų dokumentų nutekinimo tinklalapiui „WikiLeaks“. Tuo metu B.Manningas buvo žvalgybos analitikas Irake.

Ch. Manning skirta 35 metų kalėjimo bausmė.

Armijos atstovas Wayne'as Hallas (Veinas Holas) antradienį vakare į prašymus pakomentuoti neatsakė.

„Laimei, vyriausybė pripažino savo konstitucinę prievolę suteikti Chelsea medicininę priežiūrą, kurios jai reikia. Viliamės nedelsiant užtikrinti, kad jos kančios be reikalo nesitęstų“, – sakė ACLU teisininkas Chase'as Strangio (Čeisas Streindžas).

Pasak Ch. Strangio, susirūpinimą kelia faktas, kad Ch. Manning vis dar nepanaikinti administraciniai kaltinimai, susiję su bandymu liepos 5 dieną kalėjime nusižudyti. Ji nori, kad armija panaikintų šiuos kaltinimus ir nereikalautų trumpai kirptis plaukų dėl vyrams galiojančių karinio statuto taisyklių.

2014 metais ACLU iškėlė ieškinį JAV Gynybos departamentui dėl jo atsisakymo gydyti Ch. Manning lyties disforiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne koks

ne koks portretas
o kur ano maudosi bobos neisileidzia vistgaidzio o vyrai nemato kabancio irgi neleidzia i savo kompanija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių