Kabule afganų karys nušovė JAV generolą

  • Teksto dydis:

Vienas afganų karys nušovė JAV generolą, tapusį aukščiausio rango Amerikos karininku, žuvusiu nuo 2001 rugsėjo 11 dienos išpuolių Niujorke ir Vašingtone, o dar keliolika karių, įskaitant vieną aukšto rango vokiečių karininką, buvo sužeisti.

Ši ataka, kurios auka tapo generolas majoras Haroldas J.Greene'as (Haroldas Dž.Grinas), padidino abejones dėl JAV vadovaujamo projekto apmokyti Afganistano armiją, kai NATO kovinės pajėgos išvedamos iš tos šalies po 13 metų vykusių kovų su Talibanu.

Pirminiai duomenys rodo, kad amerikietį generolą nužudęs afganas buvo pastate ir nesirinkdamas šaudė per langą į lauke buvusius žmones, sakė vienas JAV pareigūnas, pridūręs, kad kol kas nepastebėta jokių požymių, kad buvo specialiai taikytasi į H.J.Greene'ą.

Incidentas taip pat žymi pirmąjį atvejį, kai JAV generolas žūsta kovos veiksmų zonoje nuo Vietnamo karo laikų.

Vietname žuvo penki JAV generolai. Iš jų paskutiniąja auka tapo generolas majoras Johnas Albertas Dillardas (Džonas Albertas Dilardas), žuvęs, kai buvo numuštas jo sraigtasparnis.

Ataka veikiausiai dar labiau padidins gilų nepasitikėjimą tarp tarptautinių pajėgų ir jų sąjungininkų afganų.

55 metų H.J.Greene'as, kuris buvo viešųjų pirkimų vadovo pavaduotojas JAV armijos štabe Vašingtone, taip pat tapo aukščiausio rango JAV karininku, žuvusiu nuo rugsėjo 11-osios atakų, kai generolas leitenantas Timothy Josephas Maude'as (Timotis Džozefas Modas) žuvo teroristų užgrobtam laineriui įsirėžus į Pentagono pastatą.

Afganų karys buvo nukautas po to, kai pradėjo šaudyti į sąjungininkų karius per aukšto lygio NATO karininkų vizitą Maršalo Fahimo nacionaliniame gynybos universitete, įsikūrusiame Kargos karinėje bazėje – dideliame mokymų komplekse Kabulo pakraštyje.

Ta mokykla kai kada vadinama „Sandherstu smėlyje“ („Sandhurst in the Sand“), turint omenyje garsią Didžiosios Britanijos karo akademiją, nes britų pajėgos vadovavo šio universiteto įkūrimui ir mokymų programos parengimui.

„Mūsų mintys ir maldos – su generolo majoro Haroldo J.Greene'o šeima ir šeimomis mūsų karių, kurie buvo sužeisti šiandien per tragiškus įvykius“, – pareiškė JAV armijos vadas generolas Ray Odierno (Rėjus Odiernas).

Vienas JAV pareigūnas, pageidavęs neskelbti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP, kad per tą ataką buvo sužeisti apie 15 žmonių, tarp jų aštuoni amerikiečiai.

Kol kas neaišku, kokių šalių kariškiai yra kiti nukentėjusieji, tačiau Vokietijos armija nurodė, kad buvo sužeistas vienas jos generolas, o pareigūnai Kabule sakė, kad taip pat buvo sužeisti bent trys Afganistano karininkai.

Misijoje Afganistane dalyvauja tik keli JAV generolai. Iš jų aukščiausias pareigas užima jūrų pėstininkų generolas majoras Josephas Dunfordas (Džozefas Danfordas), JAV ir koalicinių pajėgų vyriausiasis vadas.

Didelis nepasitikėjimas 

Afganų pareigūnai anksčiau sakė, kad užpuolikas buvo Afganistano armijos pareigūną vilkėjęs vyras, užsimindami, kad jis galbūt nebuvo karys. Tačiau JAV pareigūnai vėliau patvirtino, kad užpuolikas priklausė Afganistano ginkluotosioms pajėgoms.

Šis incidentas akivaizdžiai yra dramatiškiausia „saviškio ataka“ per konfliktą Afganistane, kur jau daug JAV vadovaujamų NATO pajėgų karių buvo nužudyti afganų karių, nukreipusių savo ginklus į sąjungininkus.

Vadinamosios žaliųjų prieš mėlynuosius atakos kursto didelį nepasitikėjimą tarp karių, o per bendrus patruliavimus afganus budriai stebi ginkluoti sargybiniai.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) savo pranešime gyrė „afganų karį“, įvykdžiusį šį išpuolį. Jis nepareiškė, kad ataką įvykdė Talibanas, nors anksčiau talibai skatindavo tokius veiksmus.

Pentagono atstovas kontradmirolas Johnas Kirby (Džonas Kerbis) sakė, kad ši ataka buvo pavienis incidentas, taip pat gyrė afganų karius dėl jų darbo užtikrinant nacionalinių rinkimų saugumą.

„Manau, neįmanoma eliminuoti – visiškai eliminuoti – tos grėsmės, ypač tokioje vietoje kaip Afganistanas, tačiau galima uoliai stengtis ją sumažinti“, – aiškino jis.

Afganistano kariuomenė pradėta kurti nuo nulio, kai 2001 metais šalyje buvo nuverstas Talibano režimas. Afganų armiją krėtė daug problemų: per operacijas nusinešdavo daug prastai parengtų karių gyvybių, neretai įvykdavo „saviškių atakų“, kariai masiškai dezertyruodavo, pajėgos buvo blogai aprūpinamos.

Šių metų vasarį du afganai, vilkėję karines uniformas, nušovė du JAV karius rytinėje Kapisos provincijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Super

Super portretas
super naujena
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių