JT tarpininkauja susitarimui dėl Gazos atstatymo

  • Teksto dydis:

Jungtinės Tautos (JT) tarpininkauja Izraelio ir palestiniečių susitarimui dėl statybinių medžiagų importo į Gazą, siekiant užtikrinti, kad jos neatitektų „Hamas“ kovotojams, antradienį pranešė JT pasiuntinys.

Susitarimas dėl medžiagų tiekimo kontrolės „turi pajudėti ir vykti be jokių vilkinimų“, – sakė JT pasiuntinys Artimuosiuose Rytuose Robertas Serry (Robertas Seris).

Šis susitarimas, apie kurį R.Serry pranešė JT Saugumo Tarybos susitarime, leistų privačioms kompanijoms įvažiuoti ir atstatyti Gazą po 50 dienų užtrukusio karo, per kurį žuvo daugiau nei 2 140 palestiniečių.

Nustačius JT kontrolės mechanizmą tokiam importui, būtų išspręstas Izraelio nerimas, kad cementas ir kitos statybinės medžiagos gali būti panaudotos „Hamas“ tuneliams atstatyti. Gazos suniokojimą R.Serry pavadino „tikrai šokiruojančiu“ – su žeme sulyginta arba smarkiai apgriauta maždaug 18 tūkstančių namų, 65 tūkst. palestiniečių tebėra JT prieglaudose, 100 tūkst. žmonių yra benamiai.

Jis paragino vėl atidaryti sienos perėją ir leisti įvežti reikiamas medžiagas, pabrėždamas, jog greiti atstatymui reikalingi veiksmai būtų „vilties signalas Gazos žmonėms“.

Egiptas, padedamas Norvegijos, spalio 12 dieną rengs donorių konferenciją Gazos atstatymui paremti.

„Krizė Gazoje toli gražu neišspręsta, galimybės būtiniausiems poreikiams patenkinti ir padėčiai stabilizuoti laikotarpis yra trumpas“, – perspėjo R.Serry.

Pasiuntinys ragino imtis veiksmų ir „iš pagrindų pakeisti dinamiką Gazoje“, perspėdamas, kad „jeigu mes to nedarysime, Gaza gali sprogti į vidų, arba net į išorę, su nauju galbūt dar labiau niokojančiu smurto protrūkiu“.

Po kelias savaites vykusių Egipto tarpininkautų derybų Izraelis ir „Hamas“ šiemet sutarė nutraukti ugnį rugpjūčio 26 dieną, iki kurios 50 dienų nesiliovė kruviniausia per daugel metų konfrontacija.

Rugsėjo viduryje planuota atnaujinti tiesiogines derybas ilgesnio laikotarpio reikalams aptarti.

Tačiau JAV diplomatai nerimauja, ar izraeliečiai ir palestiniečiai laikysis įsipareigojimo taikos deryboms, o vienas Saugumo Tarybos pareigūnas pasakė, kad abi pusės, regis, slenka „šaltos taikos“ link.

JT Saugumo Tarybai, savo ruožtu, nesiseka susitarti dėl rezoliucijos Gazos paliauboms paremti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių