JT ataskaita rodo, kad Afganistane išaugo opijinių aguonų auginimo mastai

  • Teksto dydis:

Afganistane opijinių aguonų auginimo mastai išaugo 10 proc., o jų naikinimo mastas sumažėjo 91 proc., atskleidė sekmadienį paskelbtos JT ir Afganistano vyriausybės bendros apklausos rezultatai.

Ataskaita parodė, kad Afganistane opijinės aguonos 2016 metais buvo auginamos 201 tūkst. hektarų plote, tai yra 10 proc. daugiau negu 2015 metais, kai šis plotas užėmė 183 tūkst. hektarų. Joje teigiama, kad dėl prastos saugumo situacijos, logistinių ir finansinių sunkumų kai kuriose provincijose, kur auginama daug aguonų, ši kultūra visiškai nebuvo naikinama.

Iš viso galimi opiumo gamybos kiekiai Afganistane išaugo 43 proc. iki 4 800 tonų šiemet, palyginti su 3 300 tonų 2015 metais, bendroje su JT spaudos konferencijoje Kabule sakė Salamatas Azimis, Afganistano kovos su narkotikais ministras.

„Labai neramu matyti tokį žymų aguonų auginimo šiaurėje padidėjimą, kuris gali būti susijęs su blogėjančia saugumo situacija regione“, – sakė Andrejus Avetisianas, Jungtinių Tautų Narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo prevencijos biuro Afganistane (UNODC) direktorius.

A.Avetisianas sakė, kad šiemet provincijų, kuriose neauginama aguonų, buvo nustatyta tik viena mažiau – šiaurinėje Džouzdžano provincijoje. Iš viso šalyje ši kultūra neauginama 13 iš 34 provincijų.

Tačiau, jis sakė esąs „iš dalies patenkintas, kad tokiais sudėtingais dėl saugumo ir kilusių išbandymų metais kaip šie, stebime tik 10 proc. bendrą auginimo padidėjimą ir šios kultūros tradicinio auginimo pietinėse provincijose mažėjimą“.

Talibanas, kuris su Afganistano vyriausybe kariauja nuo 2001 metų, yra smarkiai įsitraukęs į aguonų auginimą ir opiumo gamybą, ypač savo kontroliuojamose teritorijose. Pastaruoju metu jie suaktyvino savo atakas prieš šalies saugumo pajėgas šiauriniuose regionuose.

Afganistane per pastarąjį dešimtmetį kovai su narkotikais jau išleista keli milijardai dolerių. Vykdytos programos, skatinančios ūkininkus auginti ne aguonas, o kviečius, vaisius ir šafraną.

Generolas Bazas Mohammadas Ahmadis (Bazas Mohamadas Ahmadis), vidaus reikalų ministro pavaduotojas iš kovos su narkotikais policijos, sakė, kad jo pajėgos šiemet atliko 1 263 operacijas, per kurias sulaikė 1 408 prekeivius opiumu, tarp jų buvo ir vyriausybės darbuotojų bei užsieniečių. Jie konfiskavo daugia kaip 238 tonas opiumo ir sunaikino mažiausiai 35 laboratorijas visoje šalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių