Jemeno ligoninės atakai buvo panaudota JAV gamybos bomba

  • Teksto dydis:

„Amnesty International“ pirmadienį paskelbė, kad per aviacijos smūgį vienai Jemeno ligoninei buvo panaudota JAV gamybos bomba, ir paragino Vašingtoną bei Londoną netiekti ginklų Saudo Arabijos vadovaujamai koalicijai.

Rugpjūčio 15 dieną buvo smogta organizacijos „Gydytojai be sienų“ (MSF) remiamai ligoninei Abse, sukilėlių kontroliuojamoje šiaurinėje Hadžos provincijoje. Žuvo 19 žmonių, tarp jų – MSF darbuotojas.

Teisių gynimo organizacija nurodė, kad buvo panaudota JAV gamybos bomba „Paveway“ ir kad tai nustatė nepriklausomi ekspertai, kurie išanalizavo įvykio vietoje paimto bombos uodegos stabilizatoriaus nuotraukas.

„Piktina, kad valstybės toliau tiekia Saudo Arabijos vadovaujamai koalicijai ginklus, tarp jų – valdomąsias ir bendros paskirties aviacines bombas bei kovinius lėktuvus“, – sakė organizacijos pareigūnas Philipas Lutheris (Filipas Liuteris).

Pasak jo, yra „akivaizdžių įrodymų, kad tie ginklai yra naudojami atakuojant ligonines ir kitus civilinius objektus, taip pat vykdant kitus rimtus tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus“.

„Ši ataka dar kartą akcentuoja desperatišką būtinybę (paskelbti) visapusišką embargą visiems ginklams, jeigu juos galėtų panaudoti kuri nors iš Jemene kariaujančių šalių, ir tarptautiniam tyrimui patraukti atsakomybėn, atsakinguosius už neteisėtas atakas“, – pridūrė Ph. Lutheris.

Koalicija, kuri savo kampaniją prieš Irano remiamus husių sukilėlius pradėjo 2015 metų kovą, sakė, kad inicijavo „nepriklausomą“ tyrimą dėl „pranešimų“ apie smūgį iš oro Abso ligoninei.

Jungtinių Tautų (JT) palaikomo prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi (Abedrabo Mansuro Hadžio) vyriausybę remianti koalicija buvo ne kartą kritikuojama dėl žūstančių civilių gyventojų skaičiaus.

MSF po minėtos atakos atšaukė savo darbuotojus iš šešių ligoninių Šiaurės Jemene.

JT nurodo, kad per konfliktą Jemene nuo 2015 metų kovo jau žuvo daugiau kaip 6 600 žmonių, daugiausia – civilių gyventojų, ir kad savo namus turėjo palikti mažiausiai 3 mln. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių