Jemene per „Islamo valstybės“ ataką prieš šiitus žuvo 28 žmonės

  • Teksto dydis:

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) prisiėmė atsakomybę dėl pirmadienio vakarą įvykdyto išpuolio prieš du Jemeno sukilėlių husių lyderius sostinėje Sanoje, per kurį žuvo mažiausiai 28 žmonės, tarp jų aštuonios moterys.

Sprogmenų prikrautas automobilis buvo detonuotas, taikantis į husių lyderius brolius Faycalą ir Hamidą Jayache'ą (Feisalą ir Hamidą Džajašą) per vieno mirusio jų šeimos nario šermenis, pranešė saugumo šaltiniai.

Saną kontroliuojantys sukilėliai po tos atakos uždarė teritoriją sostinės centre, leisdami tik greitosios pagalbos tarnyboms evakuoti aukas, pasakojo įvykių liudininkai.

Internete paskelbtame pranešime „Islamo valstybė“ pareiškė organizavusi šią ataką prieš „šiitų lizdą“ Jemeno sostinėje.

Ši sunitų džihadistų grupuotė laiko šiitus atskalūnais ir dažnai juos atakuodavo keliose šalyse.

Vėliausias iš tokių išpuolių buvo praeitą penktadienį mirtininko iš Saudo Arabijos įvykdytas sprogdinimas vienoje šiitų mečetėje Kuveito sostinėje, per kurį žuvo 26 žmonės, o dar 227 buvo sužeisti.

IS, kuri pirmadienį minėjo savo „kalifato“ įkūrimo Irake ir Sirijoje pirmąsias metines, nuo kovo intensyvino pražūtingus išpuolius Jemene.

Irano palaikomi sukilėliai husiai užėmė didžiules teritorijas Jemene po to, kai pradėjo puolimą pernai liepą, priversdami prezidentą Abedrabbo Mansourą Hadi (Abedrabu Mansurą Hadį) pabėgti į Saudo Arabiją.

Nei po taikos derybų Ženevoje, nei per Saudo Arabijos vadovaujamą karinę kampaniją, vykstančią nuo kovo, husių kontrolė nesusilpnėjo – jie toliau kaunasi su vyriausybei ištikimais kovotojais, sunitų genčių nariais ir pietiniame regione veikiančiais separatistais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių