Pūga nurimo: JAV Rytų pakrantė ruošiasi vaduotis iš sniego

  • Teksto dydis:

Milijonai amerikiečių sekmadienį ruošėsi valyti sniegą po itin smarkios žiemos audros, atnešusios uraganinius vėjus ir rekordinį snygį JAV Rytų pakrantėje, kurioje savaitgalį gyvenimas buvo paralyžiuotas.

Niujorke ir Baltimorės gatvėse dėl pūgos buvo uždraustas eismas ir iš dalies sustabdyta viešojo transporto sistema, bet rytą automobiliams jau tikriausiai bus leista vėl važinėti.

Oro bendrovė „United Airlines“ pranešė, kad Niujorke vėliau po pietų kai kurie skrydžiai galbūt bus atnaujinti, bet Vašingtono oro uostai veikiausiai liks uždaryti visą sekmadienį. Kitos aviakompanijos pradėjo atšaukinėti dalį pirmadienio reisų, kurių per savaitgalį buvo atšaukta apie 7 000.

Ši smarki pūga paralyžiavo gyvenimą JAV sostinėje ir didžiausiame šalies mieste, kai vietomis prisnigo apie 90 centimetrų. Audra pareikalavo bent 18 žmonių gyvybių – per automobilių avarijas, incidentus valant sniegą arba mirtinai sušalus.

Niujorko centriniame parke prisnigo 68,1 cm, o šis snygis buvo antras didžiausias nuo 1869 metų, beveik prilygstantis ankstesniam rekordui, kai 2006-ųjų vasarį sniego danga per smarkią pūgą pastorėjo 68,3 centimetro. Šiame mieste snigti pagaliau liovėsi apie 22 val. vietos laiku, bet valdžia ragino žmones likti namuose. Ištuštėjusiose gatvėse darbavosi sniego valymo mašinos, o policija įrengė kontrolės postus, gaudydama pažeidėjus.

Audra užvertė sniegu regioną nuo Meksikos įlankos ir Naujosios Anglijos, o kai kuriose Vašingtono vietose sniego danga pastorėjo maždaug 76,2 centimetro. Neoficialiais duomenimis, smarkiausiai vienoje kaimiškoje Vakarų Virdžinijos vietovėje netoli Harpers Ferio miestelio – ten pridrėbė kiek daugiau negu metrą sniego.

„Ši pūga patenka į didžiausių dešimtuką“, – sakė meteorologijos tarnybos ekspertas Paulas Kocinas (Polas Kousinas).

Paprastai judrios Niujorko gatvės atrodė tarsi išmirusios. Brodvėjus atšaukė vaidinimus, o roko veteranas Bruce'as Springsteenas (Briuseas Springstinas) – sekmadienį planuotą koncertą arenoje „Madison Square Garden“.

Vašingtone turistų gausiai lankomi paminklai irgi buvo ištuštėję. Visi viešojo transporto reisai sostinėje tikriausiai liks sustabdyti iki sekmadienio pabaigos.

17-metis Alexas Cruzas (Aleksas Krusas), šeštadienį padėjęs vienam kaimynui kasti sniegą Merilando valstijos mieste Silver Springe, taip pat atkreipė dėmesį, kad gatvėse beveik nėra žmonių.

„Atrodo, tarsi gyventume Vajomingo viduryje“, – sakė jis.

Penktadienį ir šeštadienį įvyko daug eismo avarijų, per kurias žuvo keli žmonės. Tarp aukų buvo vienas keturmetis, žuvęs Šiaurės Karolinoje, Kentukio kelių darbuotojas, kuris valė sniegą plentuose, ir moteris, kurios automobilis nulėkė nuo maždaug 90 metrų aukščio skardžio Tenesyje. Dar trys žmonės mirė kasdami sniegą Niujorke – Kvinso rajone ir Stateno saloje.

Ohajuje vienas paauglys slidininkas, prisikabinęs prie važiuojančio visureigio, buvo suvažinėtas sunkvežimio, o dar du žmonės mirtinai sušalo Virdžinijos pietvakariuose. Šiaurės Karolinoje vienas vyras, kurio automobilis nuslydo nuo apledėjusio kelio, buvo apkaltintas nužudęs vairuotoje, kuris sustojo jam padėti.

Kentukyje, Pensilvanijoje ir Vakarų Virdžinijoje vairuotojai buvo ištisas valandas įstrigę užpustytuose keliuose.

Virdžinijoje dėl susikaupusio sniego įgriuvo vieno istorinio teatro, o Merilande – arklidžių stogas. Pajūrio miesteliuose Naujajame Džersyje, Delavere ir Merilande kilo potvyniai.

Delavere esančiame Devi Bičo miestelyje ir Langley (Langlio) oro pajėgų bazėje Virdžinijoje vėjas per audrą buvo sustiprėjęs iki 120 km per valandą, nurodė meteorologai. Nuo Virdžinijos iki Niujorko vidutinis vėjo greitis buvo 48 km per valandą, o gūsių greitis padidėdavo iki 80 km per valandą. Taip pat buvo užfiksuotas žaibavimas ir griaustinis.

Tarp įstrigusių keliautojų buvo gynybos sekretorius Ashtonas Carteris (Aštonas Karteris), kurio modernių technologijų lėktuvas, vadinamas „Paskutiniojo teismo dienos lėktuvu“ (Doomsday Plane), negalėjo nutūpti Andrewso (Endriuso) oro pajėgų bazėje Merilande, grįždamas iš Europos ir buvo nukreiptas į Tampos miestą Floridoje.


Šiame straipsnyje: žiemasniegasJAVpūga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių