JAV pirmą kartą bombardavo „Islamo valstybės“ tvirtovę Libijoje

  • Teksto dydis:

JAV karo lėktuvai pirmą kartą smogė į džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) pozicijas Libijos mieste Sirte, pranešė šios šalies vienybės vyriausybė.

„Pirmieji amerikiečių aviacijos smūgiai šiandien pataikę tiksliai į „Daesh“ organizacijos pozicijas pridarė didelių nuostolių Sirte“, – sakė ministras pirmininkas Fayezas al-Sarrajas (Fajezas Saradžas) per televiziją.

Vašingone Pentagonas nurodė, kad šie reidai surengti paprašius vienybės vyriausybei.

„Paprašius Libijos tautos santarvės vyriausybei (GNA), Jungtinių Valstijų karinės pajėgos atliko tikslius oro smūgius į ISIL objektus Sirte, Libijoje, kad paremtų GNA pajėgas, siekiančias įveikti ISIL jų pagrindinėje tvirtovėje Libijoje“,– sakė Pentagono atstovas spaudai Peteris Cookas (Piteris Kukas). Jis pridūrė, kad JAV smūgiai Sirte tęsis.

Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) leido bombarduoti, išklausęs aukštų Pentagono pareigūnų patarimų, sakė P. Cookas.

Šie smūgiai „atitinka mūsų siekį įveikti ISIL, palaikant gebančias ir motyvuotas vietos pajėgas“, pažymėjo Pentagono atstovas. „JAV kartu su tarptautine bendruomene palaiko GNA, kuri siekia atkurti stabilumą ir saugumą Libijoje“, – teigė jis.

Tripolyje bazę turinti GNA gegužę pradėjo karinę operaciją, kuria siekta užimti IS bastioną Sirte, gimtajame nužudyti diktatoriaus Muamaro Kadhafi (Muamaro Kadafio) mieste, kurį džihadistai kontroliavo nuo 2015-ųjų birželio.

„Ribotos trukmės“ operacija

F. al-Sarrajas pabrėžė, kad JAV oro smūgiai buvo suderinti su GNA palaikančių pajėgų karine vadaviete ir kad Libijoje nebus dislokuota jokių užsienio karių.

„Tai leido ten esančioms mūsų pajėgoms užimti strategines pozicijas“, – sakė jis ir pažymėjo, kad JAV įsikišimas bus „ribotos trukmės ir neišeis už Sirto ir jo priemiesčių ribų“.

„Mes paprašėme šios paramos iš tarptautinės bendruomenės, būtent Jungtinių Valstijų, bet mes norime pabrėžti kad Libijos žemėje nebus užsienio karių“, – tvirtino F. al-Sarrajas.

Įveikus Sirtą, esantį už 450 km į rytus nuo Tripolio, būtų stiprus smūgis IS džihadistams, kurie patiria virtinę pralaimėjimų Sirijoje ir Irake.

Lig šiol per mūšius prie Sirto žuvo apie 280 vyriausybę palaikančių karių, sužeista daugiau negu 1500, nurodo medikų šaltiniai vienybės vyriausybės pajėgų vadavietėje.

Sirte, Tripolyje ir Dernoje yra sutelkta nuo 2 iki 5 tūkst. IS karių iš Libijos, Tuniso, Alžyro, Egipto, Malio, Maroko ir Mauritanijos, nurodoma ataskaitoje, kurią JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) pateikė JT Saugumo Taryba praėjusį mėnesį.

Tuo tarpu vienybės vyriausybę (GNA) palaikančias pajėgas sudaro daugiausia sukarinos grupuotės iš Libijos vakarų; jos susiformavo per 2011 metų revoliuciją, nuvertusią M. Kadhafį.

Naftos versloves saugančios sukarintos grupuotės taip pat puola IS.

Nacionalinės santarvės vyriausybė (GNA) buvo sudaryta tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms pernai gruodį, bet šį susitarimą dar turi patvirtinti išrinktas Libijos parlamentas, kurio būstinė yra šalies rytuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių