JAV pareigūnų akiratyje – numanomų teroro išpuolių virtinė

  • Teksto dydis:

JAV policija Naujajame Džersyje aptiko iki penkių įtartinų paketų, vienas kurių sprogo, pranešta pirmadienį, pareigūnams toliau tiriant tris išpuolius, per vieną parą įvykdytus Jungtinėse Valstijose.

Nėra jokių įrodymų, kad tai buvo koordinuotos atakos, sako pareigūnai. 

Tačiau faktas, kad jos įvyko per trumpesnį nei 24 valandų laikotarpį, sustiprino būgštavimus dėl saugumo, tapusio opia tema per Amerikos visuomenę itin skaldančią prezidento rinkimų kampaniją, kurioje dalyvauja Hillary Clinton (Hilari Klinton) ir Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Per naujausią incidentą įtartini užtaisai buvo aptikti kuprinėje, kuri buvo rasta šiukšlių dėžėje Elizabeto mieste. Kai Federalinio tyrimų biuro pareigūnai, naudodami per atstumą valdomą robotą, mėgino neutralizuoti vieną iš užtaisų, driokstelėjo sprogimas.

Kai pareigūnai, naudodami valdomą robotą, apžiūrėjo paketą, buvo nukirptas laidas ir užtaisas sprogo, CNN sakė Elizabeto miesto meras Christianas Bollwage'as (Kristianas Bolveidžas).

Kuprinę sekmadienį apie 20 val. 30 min. vietos (pirmadienį 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku rado du vyrai šiukšliadėžėje netoli Elizabeto traukinių stoties. Vyrai pamatė iš paketo kyšančius laidus ir vamzdį, todėl iškvietė policiją, sakė Ch. Bollwage'as.

Policijai jau anksčiau pradėjo tyrimus dėl sprogdinimo Manhatane, peiliu ginkluoto vyro išpuolio Minesotos valstijoje ir vamzdinės bombos sprogimo Naujajame Džersyje.

Niujorke buvo paskelbta aukščiausio lygio parengtis, o į miesto oro uostus, traukinių ir metropoliteno stotis budėti papildomai pasiųsti beveik tūkstantis valstijos policininkų ir Nacionalinės gvardijos karių.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) atvyko į Niujorką prieš antradienį prasidedančią Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją.

Bomba Niujorke – 29 sužeistieji

Šeštadienio vakarą 29 žmonės buvo sužeisti per sprogimą Niujorko prabangiame Čelsio rajone. Driokstelėjęs sprogimas apgadino pastatus ir išdaužė langus, o sprogmens skeveldros nuskriejo kitapus gatvės.

Vos už keturių kvartalų nuo sprogimo vietos policija rado kitą bombą ir ją saugiai neutralizavo. Bomba buvo perduota ištirti FTB ekspertams Virdžinijoje.

Abi bombos buvo pripildytos šrapnelio. Užtaisams pagaminti buvo panaudoti greitpuodžiai, mobilieji telefonai, kalėdines girliandos ir sprogmenys, sekmadienį vėlai vakare pranešė dienraštis „The New York Times“, cituodamas teisėsaugos pareigūnus.

Laikraštis, remdamasis neįvardytais šaltiniais teisėsaugoje, taip pat nurodė, kad federaliniai pareigūnai sulaukė ir apklausia penkis asmenis, galimai susijusius su sprogdinimu Niujorke.

FTB Niujorko skyrius socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad pareigūnai „sustabdė patikrai juos dominusį automobilį“, bet „niekam nebuvo pareikšti jokie kaltinimai“.

Naujajame Džersyje šeštadienį vamzdinė bomba sprogo šiukšliadėžėje, buvusioje šalia gatvės, kurioje kiek vėliau turėjo vykti labdaringas Jūrų pėstininko korpuso bėgimas. Per šį incidentą žmonės nenukentėjo, bet renginys buvo atšauktas.

Sekmadienį Naujojo Džersio viešojo susisiekimo tarnyba sustabdė traukinių eismą tarp Niuarko „Liberty“ oro uosto ir Elizabeto, pasirodžius pranešimams apie aptiktą įtartiną paketą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių