JAV koledže užpuolikas nušovė 10 žmonių

  • Teksto dydis:

JAV Oregono valstijoje ketvirtadienį užpuolikas surengė žudynes koledže, per kurias nušovė 10 žmonių, septynis sužeidė ir vėliau pats žuvo per susišaudymą su policija.

Po šio kraupaus išpuolio kreipdamasis į visuomenę akivaizdžiai supykęs prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) emocingai ragino sugriežtinti ginklų kontrolę ir pliekė Kongresą už tai, kad šis nesiima jokių veiksmų po „rutina tapusių“ masinių žudynių.

Užpuolikas, kurį JAV žiniasklaida įvardijo kaip 26 metų Chrisą Harperį Mercerį (Krisą Harperį Merserį), ėmė šaudyti vienoje iš Ampkvos bendruomenės koledžo, esančio už maždaug 10 km į šiaurę nuo Rosbergo miesto, klasių.

Kaip pasakojo liudininkai, jis ėjo iš klasės ir klasę ir metodiškai šaudė savo aukas.

Daglaso apygardos šerifas Johnas Hanlinas (Džonas Hanlinas) sakė, kad žuvo dešimt žmonių, o septyni buvo sužeisti, keli iš jų yra kritinės būklės.

Pasak šerifo, aukų tapatybės bus paskelbtos ne anksčiau kaip po 24 valandų.

J.Hanlinas patvirtino, jog pareigūnai mano identifikavę žudiką, tačiau atsisakė paskelbti jo pavardę.

„Niekada neišgirsite manęs minint jo vardą, - sakė šerifas. - Nesuteiksiu jam tos garbės, kurios jis tikriausiai siekė įvykdydamas šį siaubingą ir niekingą aktą.“

Ketvirtadienį glaudi Rosbergo bendruomenė, kurios dauguma narių dirba miško ruošos sektoriuje, aukų atminimui degino žvakutes.

Daug vietos bendruomenės narių mokosi šiame koledže, kuriame iš viso yra 3 300 studentų.

„Tai tapo rutina“

JAV žiniakslaida pateikia liudininkų pasakojimus apie siaubą ir paniką, kuriuos jiems teko išgyventi per žudynes.

Studentė Cassandra Welding (Kasandra Velding) pasakojo buvusi koledže, kai išgirdo, kai gretimoje klasėje nuaidėjo 35-40 šūvių. Mergina pravėrė klasės duris, norėdama pamatyti, kas nutiko, ir tuomet pamatė pašautą bendramokslį.

„Tuomet užsirakinome klasėje, išjungėme šviesas ir... visi buvome apimti panikos, paskambinome (pagalbos telefonu) 911, skambinome savo tėvams pasakyti, kad mylime juos, nes nežinojome, kas nutiks, juk tai galėjo būti mūsų paskutiniai žodžiai“, - sakė mergina.

Kreipdamasis į visuomenę, B.Obama neslėpė pykčio dėl pastarųjų masinių žudynių mokykloje, kaltindamas įstatymų leidėjus, taip pat už juos balsuojančius žmones, kad nieko nedaroma opiu ginklų kontrolės klausimu.

„Kažkokiu būdu tai tapo rutina, - sakė prezidentas. - Tapome tam nejautrūs.“

„Iš tiesų galime dėl to kažką padaryti, tačiau mums teks keisti įstatymus, - akmeniniu veidu sakė B.Obama. – Vienas pats to negaliu padaryti. Man reikia Kongreso, valstijų įstatymų leidybos institucijų ir gubernatorių, kurie pasirengę dirbti su manimi šiuo klausimu.“

„Neturėtų būti paprasta kažkam, kas nori padaryti žalą kitiems žmonėms, paimti į rankas ginklą“, - pabrėžė B.Obama.

J.Hanlinas sakė, kad įvyko policijos ir užpuoliko susišaudymas ir vėliau buvo konstatuota jo mirtis.

Pareigūnai sakė, kad tyrėjai nagrinėja žinutes socialiniuose tinkluose, kurias, kaip manoma, parašė žudikas. Keliuose žiniasklaidos pranešimuose buvo nurodyta, kad žudikas internete galėjo iš anksto pranešti apie savo ketinimus.

Kituose pranešimuose rašoma, kad tragedijos vietoje policija rado keturis ginklus ir mobilųjį telefoną, kuriame buvo žinučių, susijusių su žudynėmis.

Šaudynės mokymo įstaigose jau tapo nerimą keliančia amerikiečių gyvenimo realybe. Pastaraisiais metais daugelis mokymo įstaigų ėmėsi griežtesnių saugumo priemonių, ypač po 2012-aisiais įvykusių žudynių Sandi Huko pradinėje mokykloje Konektikute, kur 20-metis Adamas Lanza nušovė 20 pradinukų ir šešis suaugusius žmones.

Trečiadienį Pietų Dakotos vidurinėje mokykloje 16-metis moksleivis per ginčą su direktoriumi išsitraukė ginklą ir šovė jam į ranką, tačiau greitai buvo sutramdytas personalo. Direktorius nukentėjo nesunkiai.

Nuo žudynių Sandi Huke Jungtinių Valstijų mokymo įstaigoje buvo šaudyta 142 kartus, rodo „Mass Shooting Tracker“ duomenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

london,ui vv

london,ui vv portretas
Kad tu paspringtumei su tokiais komentarais!

nigga

nigga portretas
deja ne, negras baltuosius

london

london portretas
Negrus issaude ? Saunuolis.Padeda kovoti su Juoduoju maru :)))))
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių