JAV ir Rusija svaidėsi žaibais dėl Sirijos

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos ir Rusija savo nesutarimus dėl Sirijos konflikto perkėlė į naują lygį, Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje apsikeitusios kaltinimais dviveidiškumu ir neteisėtais veiksmais.

Po trečiadienį įvykusio įtempto Saugumo Tarybos posėdžio JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas vėl surems ietis dėl Sirijos ketvirtadienį. Čia susitikis maždaug 20-ies šalių atstovai, kurie ieškos sprendimo dėl Sirijos konflikto.

Ketvirtadienį tarptautinės Sirijos paramos grupės susitikimo išvakarėse J. Kerry ir S. Lavrovas apsikeitė aštriais kaltinimais dėl sužlugdytų anksčiau šį mėnesį sutartų paliaubų. Jie kaltino vienas kitą paliaubų pažeidimais.

J. Kerry ragino nutraukti visų karo lėktuvų skrydžius virš teritorijų, kuriomis nusidriekę humanitarinę pagalbą gabenančių vilkstinių maršrutai. Tuo tarpu S. Lavrovas siūlė trim dienoms sustabdyti visus kovos veiksmus, kad būtų atgaivintos paliaubos.

Ketvirtadienio susitikimo išvakarėse per viešus debatus dėl Sirijos J. Kerry ir S. Lavrovas, atsisakę visų diplomatinių subtilybių, piktai kaltino vienas kitą dėl paliaubų žlugimo ir siūlė tik trumpalaikes priemones kraujo liejimui sustabdyti.

Saugumo Tarybos posėdyje, kuris, kaip planuota anksčiau, turėjo būti skirtas rugsėjo 9 d. pasirašytoms paliauboms įtvirtinti, didžiosios pasaulio šalys apgailestavo, kad konfliktas gali užsitęsti, daugėjant atakų prieš humanitarinės pagalbos darbuotojus. Visos Tarybai priklausančios valstybės siekė, kad būtų atgaivintas susitarimas dėl paliaubų, tačiau tai tik dar kartą parodė, kodėl joms ilgiau nei penkerius metus nesiseka sustabdyti Sirijos pilietinio karo.

Tik žodžiai

„Tartum visi siekiame to paties tikslo. Girdžiu tai vėl ir vėl“, – sakė pastebimai įpykęs J. Kerry, kreipdamasis į Saugumo Tarybą.

„Visi šia sėdi ir sako: „Norime vieningos Sirijos. Sekuliarios, gerbiančios visų žmonių teises Sirijos, kurioje žmonės galėtų rinkti savo lyderius“. Tačiau mes esame visiškai nepajėgūs susėsti prie stalo, pasikalbėti apie tai ir viską įgyvendinti“, – sakė valstybės sekretorius.

Vašingtonas ir Maskva anksčiau buvo surėmę ietis dėl kelių rezoliucijų projektų, kuriuose buvo kritikuojama Sirijos vyriausybė. Tuo tarpu trečiadienio posėdžio darbotvarkėje nebuvo siūlymų dėl naujų veiksmų, todėl dvi valandas trukęs posėdis tapo savotišku apšilimu prieš ketvirtadienio susitikimą, kuriame, be S. Lavrovo ir J. Kerry, dalyvaus jų kolegos iš keliolikos Europos ir arabų valstybių.

J. Kerry negailėjo kaltinimų Rusijai ir pliekė ją už „cinišką reakciją“ į 20 civilių gyvybių nusinešusį šios savaitės antskrydį prieš humanitarinės pagalbos konvojų. Tai pakurstė „rimtų abejonių“ dėl Rusijos ir Sirijos pasirengimo laikytis paliaubų.

JAV įsitikinusios, kad smūgiavo rusų lėktuvas, sakė vienas aukšto rango amerikiečių pareigūnas, prašęs neviešinti jo vardo.

Rusija atmetė šiuos JAV kaltinimus, bet J. Kerry atkreipė dėmesį į skirtingas jos versijas apie tai, kas galėjo nutikti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žalias

Žalias portretas
Humanitarkėm rusai veža tik ginklus ir sprogmenis todėl Lavruxa nuošidžiai nustebęs kodėl jis negali bombarduot humanitarkę. Nereikėjo įsileist kiaulę į daržą ilgai ten ruskis šūdu smirdės labai ilgai.

Kiekie šlykštūs padarai jankiai

Kiekie šlykštūs padarai jankiai portretas
Kitaip jų nepavadinsi, nes karą Sirijoje pradėjo, dėl to kad Asadas neleido JAV kompanijai per Sirijos teritorija nutiesti dujotiekį į Turkiją. Taip pat dėl šios priežasties jankiai organizavo ir įvykdė kruviną perversmą Ukrainoje. Dėl jų Ukraina prarado Krymą ir nevaldo Donbaso teritorijos. Negi jankių finansinė nauda svarbiau už žmonių gyvybes. Gėda

kol nebus ypista jankiams y skudurus

kol  nebus  ypista  jankiams y  skudurus   portretas
tol taikos ,pasaulyje nebus
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių