JAV ir Rusija priartėjo prie naujos paliaubų Sirijoje sutarties

  • Teksto dydis:

Vašingtonas ir Maskva atliko svarbių žingsnių artėdamos prie naujos paliaubų Sirijoje sutarties, bet galutinis susitarimas dar nepasiektas, penktadienį po derybų maratono Ženevoje sakė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

"Šiandien galiu pasakyti, kad pasiekėme aiškumą dėl kelio į priekį" atnaujintos pastangos nutraukti kovos veiksmus Sirijoje, pareiškė JAV diplomatijos vadovas.

J.Kerry pridūrė, kad "didžioji dauguma" techninių kliūčių sudaryti paliaubas buvo pašalintos, bet kai kurie klausimai liko neišspręsti.

S.Lavrovas laikėsi panašios nuomonės ir sakė žurnalistams, kad buvo atlikta "labai svarbių žingsnių", siekiant susitarimo, turinčio sustabdyti smurtą.

Buvo vilčių, kad Vašingtonas ir Maskva paskelbs galutinį susitarimą, kaip bus stabdomos kautynės karo nuniokotoje šalyje, arba praneš apie naują Jungtinių Tautų palaikomų taikos derybų etapą.

J.Kerry aiškino, kad JAV ir Rusijos ekspertai artimiausiomis dienomis toliau tarsis Ženevoje dėl neišspręstų klausimų. Tikimasi, kad šis procesas padės sudaryti tvarią sutartį.

Visgi jis pabrėžė, kad "nei vienas iš mūsų nėra (pasiruošęs) paskelbti pranešimą, pasmerktą nesėkmei. Nenorime, kad susitarimas būtų sudarytas vien dėl susitarimo."

Ankstesnės paliaubos, pasiektos anksčiau šiais metais, taip pat žlugo, ir J.Kerry pripažino, kad „susitarimo nesilaikymo atvejai galiausiai tapo norma, o ne išimtis“.

Maskva ir Vašingtonas palaiko priešingas stovyklas per Sirijos konfliktą prasidėjusį 2011 metų kovą. Konfliktas šalyje prasidėjo nuo demokratijos šalininkų protestų, o kai prezidentas Basharas al-Assadas (Bašaras al-Asadas) ėmėsi juos brutaliai malšinti, neramumai peraugo į žiaurų pilietinį karą.

Rusija yra pagrindinė B.al-Assado tarptautinė rėmėja, o Jungtinės Valstijos remia Sirijos opoziciją ir kai kuriuos sukilėlius.

J.Kerry penktadienį nurodė du prioritetus, kad naujų paliaubų būtų laikomasi: būtina reaguoti į Damasko režimo vykdomus paliaubų pažeidimus ir stebėti didėjančią grupuotės „al Nusra Front” įtaką.

Pastarasis neseniai persivadino į „Fateh al Sham Front“ ir paskelbė atsiskyręs nuo tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“. Tačiau J.Kerry penktadienį pabrėžė, kad „al Nusra Front“ tebėra „al Qaeda“ dalis ir kad pakeistas grupuotės pavadinimas, kas „al Nusra“ iš tikrųjų yra ir ką ji mėgina padaryti“.

Taikos procesas

Abu diplomatai su pertraukomis kalbėjosi beveik 12 valandų. Prie jų trumpam buvo prisidėjęs Jungtinių Tautų pasiuntinys Sirijai Staffanas de Mistura (Stafanas de Mistura).

Pastarasis ketvirtadienį išreiškė viltį, jog šios derybos prisidės prie jo pastangų atgaivinti įstrigusį taikos procesą.

Iki šiol nė vienas derybų ratas nepadėjo nutraukti konflikto, per pastaruosius penkerius metus nusinešusio jau daugiau nei 290 tūkst. žmonių gyvybių ir privertė milijonus gyventojų palikti savo namus.

S.de Mistura tikisi sugrąžinti kariaujančias puses prie derybų stalo iki rugpjūčio pabaigos. Vis dėlto jis abejoja, ar šį tikslą pavyks pasiekti, nes kautynės Sirijoje intensyvėja.

Tiek J.Kerry, tiek ir S.Lavrovas pabrėžė naujų derybų būtinybę, kad būtų surastas šios krizės politinis sprendinys. JAV diplomatijos vadovas mano, kad sutarus dėl realių paliaubų būtų galima „sukurti galimybę mums visiems sėsti prie derybų stalo čia, Ženevoje, ir surengti tikras derybas dėl ateities“.


Šiame straipsnyje: SirijaJAVRusijaderybossutartis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tuščias reikalas

Tuščias reikalas portretas
Negalima pasitykėyti jankiais, jie tiesiog nori laiko apginkluoti Sirijos teroristus. Nes Sirijos kariomenė triuškina jankių ginkluojamus teroristus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių