JAV iki metų galo tikisi Meksikos narkotikų barono ekstradicijos

  • Teksto dydis:

Liūdnai pagarsėjęs Meksikos narkotikų baronas Joaquinas Guzmanas (Choakinas Gusmanas), pravarde „El Chapo“ (Neūžauga), iki metų galo turėtų būti išduotas Jungtinėms Valstijoms, pirmadienį sakė vienas amerikiečių pareigūnas, teismui uždegus žalią šviesą narkomafijos boso ekstradicijai.

Meksiko miesto teismo teisėjas penktadienį nusprendė, kad J.Guzmanas gali būti išduotas Jungtinėms Valstijoms dėl kaltinimų kokaino prekyba, nurodė teismo pareigūnai.

Prašymą išduoti J.Guzmaną dėl šių kaltinimų pateikė Kalifornijos federalinis teismas.

Meksikos užsienio reikalų ministerija, kuri nurodė teismo nutartį gavusi pirmadienį, sprendimą turės priimti per 20 dienų. Tuomet narkotikų barono advokatai turės galimybę per 30 dienų pateikti skundą dėl ekstradicijos. Jei toks apeliacinis skundas būtų atmestas, kitas teismas turėtų peržiūrėti bylą.

„Tai truks dar ne vieną mėnesį“, – sakė JAV vyriausybės pareigūnas, pageidavęs neviešinti savo vardo, tačiau pridūrė, jog „mes tikimės, kad jis bus išduotas iki metų galo“.

Jei taip nutiktų ir J.Guzmanas būtų perduotas Jungtinėms Valstijoms tais pat metais, kai buvo sulaikytas, tai būtų palyginti greitas procesas Meksikos teismų sistemai, pažymėjo amerikiečių pareigūnas.

Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto (Enrikė Penja Njetas) paprašė generalinės prokuratūros paspartinti ekstradicijos procesą, kai J.Guzmanas sausį buvo sulaikytas.

Anksčiau, iki Sinaloa narkotikų kartelio lyderio pabėgimo iš kalėjimo pernai liepą, E.Penos Nieto vyriausybė laikėsi pozicijos neišduoti jo Jungtinėms Valstijoms.

J.Guzmano advokatas Jose Refugio Rodriguezas (Chosė Refuchijus Rodrigesas) naujienų agentūrai AFP sakė, kad jo ginamasis priešinsis ekstradicijai, nebent jam pavyktų susitarti su amerikiečių pareigūnais dėl kalinimo sąlygų.

Narkotikų baronas, kuris šeštadienį buvo netikėtai perkeltas į kitą kalėjimą, pasisamdė advokatą iš JAV ir sutiktų padaryti kaltės pripažinimo pareiškimą mainais į geras kalinimo sąlygas JAV kalėjime.

„Jei bus susitarimas, (ekstradicija) įvyks, – sakė J.R.Rodriguezas. – Priešingu atveju visomis įmanomomis priemonėmis priešinsimės ekstradicijai.“

Tačiau minėtas amerikiečių pareigūnas pabrėžė, kad jokių susitarimų su J.Guzmanu nebus.

„Mes nesiderame“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių