JAV: Fergusone laukiama naujų riaušių

JAV policija ir Fergusono miesto gyventojai laukia riaušių bangos, jei prisiekusieji nepateiks kaltinimų baltaodžiam policininkui, rugpjūtį nušovusiam juodaodį paauglį. Prisiekusieji pirmadienį vėl renkasi svarstyti milžinišką atgarsį sukėlusios bylos ir sprendimą skelbs pačiu artimiausiu metu. Mieste paskelbta nepaprastoji padėtis. Nesiimti smurto ragina ir prezidentas, ir nušauto paauglio tėvai.

Kiekvieną vakarą pastarosiomis dienomis dešimtys aktyvistų rengia protestus Fergusono miestelyje, Sent Luiso priemiestyje, kurį rugpjūčio 9 dieną sukrėtė juodaodžio aštuoniolikamečio Michaelo Browno žūtis. Baltaodis policininkas paleido į jį šešis šūvius, o kūną paliko gatvėje.

Pareigūnas sako, kad prieš tai jis susigrūmė su paaugliu ir šovė gindamasis, bet kai kurie liudytojai tikina, kad M. Brownas buvo iškėlęs rankas ir nesipriešino. Šis incidentas rugpjūtį jau buvo sukėlęs kelias savaites trukusią protestų ir net riaušių bangą Fergusone, kai policijai į pagalbą teko pasitelkti nacionalinę gvardiją.

Dabar prie policijos vadavietės ir pastato, kur pirmadienį vėl rinksis 12 prisiekusiųjų, vėl iškilo barikados, 100 agentų iš Vašingtono atsiuntė Federalinis tyrimų biuras. Didžiosios žiuri sprendimo laukiama jau artimiausiu metu. Žiuri turi paskelbti, ar policininkui Darrenui Wilsonui bus pateikti kaltinimai ir jis turės stoti prieš teismą.

Tačiau jau kelias savaites ir pareigūnai, ir bylą kruopščiai tiriantys žurnalistai spėja, kad bus pripažinta, jog pareigūnas įgaliojimų neviršijo, o tai sukels naują protestų bangą.

Artėjant Padėkos dienai, svarbiausiai šeimos šventei, ir nužudytojo tėvas, ir motina paragino protestuotojus nuomonę reikšti taikiai, neprovokuoti policijos, bet ir nesileisti išprovokuojamiems.

Augant įtampai, to paties prašo ir JAV vadovas Barackas Obama: „Svarbiausia, protestuokite taikiai. Žinote, tai šalis, kuri visiems leidžia reikšti pažiūras. Leidžia taikiai susirinkti ir protestuoti prieš veiksmus, kuriuos laiko neteisingais. Bet išnaudoti kurį nors įvykį smurtui prieštarauja teisės viršenybei ir tam, kas esame.“

Tačiau byla palietė atvirą nervą  – rasių santykius. Dauguma iš 21 tūkst. Fergusono gyventojų –juodaodžiai, o dauguma policininkų ir miestelio tarybos deputatų – baltieji, o kritikai sako, kad policija pernelyg greitai linkusi naudoti jėgą. Padėtį policijoje tiria ir federalinė valdžia – Teisingumo departamentas.

Rugpjūtį, kai pareigūnai nesugebėjo suvaldyti protestų, į pagalbą reikėjo pasitelkti ir Misurio nacionalinę gvardiją. Šįkart valstijos gubernatorius dar prieš 11 dienų paskelbė nepaprastąją padėtį Fergusone, tai leidžia prireikus vėl pasitelkti karius.

Bet kuris žiuri sprendimas sukels aistrų, ir, net jei vietos gyventojai nori išsaugoti taiką ir ramybę, į Fergusoną vyksta protestuotojai iš kitų Amerikos vietų.


Šiame straipsnyje: protestsairiaušėsFergusasJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių