Japonijos policija suėmė JAV jūreivį, įtariamą išžaginimu

  • Teksto dydis:

Japonijos policija pirmadienį pranešė suėmusi 24 metų JAV karinių jūrų pajėgų narį, kuris, kaip įtariama, išžagino vieną japonę Okinavoje, o šis incidentas gali pakurstyti didesnį priešiškumą prieš Vašingtono karinį buvimą toje itin militarizuotoje pietinėje saloje.

Per Antrąjį pasaulinį karą Okinavoje vyko įnirtingas Japonijos ir JAV pajėgų mūšis, bet dabar ši sala laikoma strategiškai svarbia grandimi abi šalis jau dešimtmečius siejančiame saugumo aljanse.

Vis dėlto pacifistinės nuotaikos yra itin gajos šioje tankiai gyvenamoje vietoje, kuri sudaro mažiau negu 1 proc. Japonijos sausumos teritorijos, bet kurioje sutelkta apie 75 proc. šioje šalyje veikiančių Amerikos karinių bazių.

Jose laikoma daugiau negu pusė iš 47 tūkst. Japonijoje dislokuotų JAV karių, o jų įvykdomi išžaginimai ir kitokie nusikaltimai anksčiau yra išprovokavę didelių Okinavos gyventojų protestų.

Okinavos prefektūros policijos atstovas pirmadienį sakė, kad suimtasis yra Justinas Castellanosas (Džastinas Kasteljanosas) iš JAV jūrų pėstininkų Schwabo (Švabo) bazės šioje saloje.

J.Castellanosas buvo suimtas sekmadienį, įtariant, kad anksčiau tą pačią dieną jis išžagino moterį, kuri buvusi be sąmonės viename viešbutyje Okinavos pagrindiniame Nahos mieste, nurodė atstovas.

Okinavos gubernatorius Takeshi Onaga (Takešis Onaga) neslėpė įtūžio dėl įtariamo nusikaltimo.

„Tai sunkus nusikaltimas, pažeidžiantis moterų žmogaus teises, ir su tuo niekada negali būti taikstomasi“, – gubernatoriaus žodžius citavo naujienų agentūra „Kyodo“.

Kaip praneša Japonijos žiniasklaida, jūreivis rado tą moterį, viešėjusią Okinavoje, miegančią viešbučio koridoriuje, ir nunešė ją į savo kambarį.

Jūreivis ir ta moteris gyveno tame pačiame viešbutyje, bet nebuvo pažįstami, rašo dienraštis „Asahi Shimbun“ ir kiti žiniasklaidos kanalai.

1995 metais Okinavoje trijų JAV karių įvykdytas vienos 12-metės pagrobimas iš žiaurus išžaginimas išprovokavo didžiulius protestus, dėl kurių Amerikos vyriausybė įsipareigojo dėti pastangas užtikrinti karių drausmę, kad būtų išvengta tokių nusikaltimų, o užsienio pajėgų dislokavimas taptų mažesne našta tai salai.

Tačiau retkarčiais tebepasitaikantys JAV karių įvykdomi nusikaltimai tebetemdo Vašingtono ir Tokijo santykius, taip pat tampa svariu argumentu Okinavos žmonėms, nusistačiusiems prieš Amerikos bazes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių