Japonijoje per ugnikalnio išsiveržimą žuvo 47 žmonės

  • Teksto dydis:

Japonijoje per netikėtą ugnikalnio išsiveržimą žuvusių žmonių skaičius pasiekė 47, trečiadienį gelbėtojams radus dar 11 žmonių kūnus pelenais užklotose viršukalnės vietose.

Šis ugnikalnio išsiveržimas pareikalavo daugiausi aukų Japonijoje per beveik 90 metų.

Ontakės ugnikalnis pratrūko apie pietus šeštadienį, kai ant 3 067 metrų kalno buvo atvykę daug turistų, nes rugsėjo pabaigoje, kai rausta medžių lapai, jis yra itin populiari pasivaikščiojimo vieta.

Iki sekmadienio rasta 36 žuvusiųjų kūnų, tačiau dar nemažai jų liko ant kalno, kadangi dėl kylančių nuodingų dujų ir galimų naujų įsiveržimų gelbėtojai turėjo nutraukti paieškos operacijas.

Regiono policija anksčiau trečiadienį pranešė apie dar 12 rastų kūnų, tačiau vėliau patikslino, kad rastų žuvusiųjų esama 11.

„Policija pateikė neteisingą skaičių, nes susipainiojo kūnų transportavimo procese“, – sakė vienas Nagano prefektūros krizių valdymo biuro pareigūnas.

Šiurpi žinia apie naujus žuvusiuosius buvo paskelbta po žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų, kad iki šiol nerasta dar 20 žmonių, galinčių būti toje vietoje, kur ugnikalnis vis dar spjaudo garus ir dujas.

Maždaug tūkstančiui ugnikalnio šlaitus šukuojančių karių, policininkų ir ugniagesių trečiadienį pavyko žemyn nuleisti dar 14 kūnų, kurie buvo surasti sekmadienį.

Krizių valdymo biuro pareigūnas sakė, kad kūnai buvo atskraidinti sraigtasparniais nuo kalno, kurio Mėnulio paviršių primenančius šlaitus dengia tiršti dūmai.

„Dar yra dingusių žmonių“

„Mes manome, kad dar yra dingusių žmonių, bet nežinome, kiek jų“, – pridūrė pareigūnas.

Nacionalinis transliuotojas NHK anksčiau pranešė, kad dieną gelbėtojai matė daugiau lavonų, tačiau negalėjo jų pasiekti.

Pėsčiųjų žygiai yra labai populiarus laisvalaikio leidimo būdas Japonijoje. Kalnų maršrutus reklamuojantys turizmo pareigūnai prašo turistų registruotis prieš pradedant žygį ir jį užbaigus.

Tačiau viena vietos turizmo bendrovė laikraščiui „Asahi Shimbun“ sakė, kad paprastai šiuo metų laiku prieš kelionę registruojasi tik 10-20 procentų turistų.

Ontakės ugnikalnio išsiveržimo metu ant kalno buvo 327 užsiregistravę turistai, sakoma pranešime.

Gelbėtojai tikisi, kad daugelis tų, su kuriais nepavyksta susisiekti, tiesiog užmiršo pranešti registruotojams, kad jie yra saugūs.

Nagano prefektūros svetainėje paskelbtas skelbimas, prašantis suteikti informacijos apie dingusiųjų sąraše esančius asmenis.

Tačiau niūri tikimybė, kad žuvusiųjų yra dar daugiau, išlieka.

„Mes nežinome, ar dar yra giliai po susikaupusiais pelenais palaidotų žmonių“, – sakė policijos pareigūnas laikraščiui.

Remiantis vietos ugniagesių departamentu, dingusiu tebelaikomas 71 žmogus, nors Nagano prefektūros policijos pareigūnai gavo šimtus pranešimus apie asmenis, kurių buvimo vieta yra nežinoma, sakė policijos atstovas naujienų agentūrai AFP.

Pareigūnai mano, kad dalis šių pranešimų neturi nieko bendra su savaitgalį įvykusia nelaime.

Pelenų antklodė 

Ant kalno šlaitų, ėmus kilti dūmams ir ugnikalniui pradėjus spjaudytis pelenais ir akmenimis, buvo šimtai žmonių. Daugeliui iš jų pavyko saugiai nusileisti, tačiau dešimtys liko įstrigę kalno viršūnėje.

Gelbėtojų rastų pirmųjų kūnų autopsijos parodė, kad visi jie mirė nuo sužeidimų, kuriuos sukėlė jiems ant galvų pradėję kristi akmenys.

Iš paukščio skrydžio darytame vaizdo įraše matyti, kad viršutinę kalno šlaitų dalį dengia stora pelenų antklodė. Iki metro skersmens siekiančios išmuštos duobės žymi vietas, kur nukrito didžiuliai ugnikalnio išmesti akmenys.

Po šeštadienio išsiveržimo nuolat fiksuojamas ugnikalnio aktyvumas, verdantys požeminiai vandenys virsta garais, kurie ardo arba išjudina uolas ir akmenis, sako meteorologijos agentūros vulkanologas.

Agentūra taip pat trečiadienį perspėjo, kad laukiama dar vieno išsiveržimo ir pažymėjo, kad 9 val. vulkanas leido dūmus.

Sutemus, Nagano policijos atstovas sakė, kad šios dienos paieškos operacija regis baigėsi.

Iki trečiadienio daugiausia aukų po Antrojo pasaulinio karo pareikalavęs ugnikalnio išsiveržimas Japonijoje buvo 1991 metais, kai išsiveržus Unzeno ugnikalniui šalies pietvakarinėje dalyje žuvo 43 žmonės.

1926 metais išsiveržus Tokačio ugnikalniui šiaurinėje šalies dalyje, žuvo 144 žmonės, skelbia Japonijos meteorologijos agentūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių