J. Kerry ir S. Lavrovas susitarė pratęsti paliaubas Sirijoje

  • Teksto dydis:

JAV ir Rusijos užsienio politikos lyderiai Johnas Kerry (Džonas Keris) ir Sergejus Lavrovas telefonu susitarė pratęsti karo veiksmų nutraukimą visoje Sirijos teritorijoje dar dviem paroms, per spaudos konferenciją pranešė JAV Valstybės departamento atstovas Markas Toneris (Markas Touneris).

„Jie pasikalbėjo ir susitarė pratęsti karo veiksmų nutraukimą dar 48 valandoms“, – sakė jis ir pažymėjo, kad J.Kerry ir S.Lavrovas taip pat sutiko, kad paliaubų Sirijoje laikomasi.

„Nors buvo pavienių pranešimų apie smurtą, apskritai susitarimo (dėl paliaubų) laikomasi. Smurto lygis žymiai mažesnis palyginus su ankstesnėmis dienomis“, – sakė M.Toneris.

Pasak jo, fiksuojama karo veiksmų nutraukimo pažeidimų, padarytų abiejų konflikto šalių. „Pastebime abiejų šalių pažeidimus. Negaliu pasakyti, kiek jų buvo, bet nusižengė abi pusės“, – pažymėjo Valstybės Departamento atstovas.

Maskva nurodė, kad šį pokalbį telefonu inicijavo amerikiečiai.

Praėjusios savaitės pabaigoje sudarytas Maskvos ir Vašingtono susitarimas dėl karo veiksmų nutraukimo Sirijoje įsigaliojo pirmadienį vakare. Jį palaikė ir Damaskas, pranešęs, kad Sirijos kariuomenė kovos veiksmus nutrauks iki sekmadienio.

Kaip anksčiau pranešė Rusijos Užsienio reikalų ministerija, S.Lavrovas, kalbėdamas telefonu su J.Kerry, pabrėžė būtinybę nuosaikiajai opozicijai kuo greičiau atsiriboti nuo „Jabhat Al Nusra“.

„Buvo aptarti rusų ir amerikiečių susitarimo įgyvendinimo veiksmai: kaip nuo rugsėjo 9 dienos Sirijoje įtvirtinti paliaubas, teikti humanitarinę pagalbą ir kartu kovoti su teroristais iš „Jabhat Al Nusra“ bei IS („Islamo valstybės“)“, – sakoma Rusijos Užsienio reikalų ministerijos pranešime jos tinklapyje.

„S.Lavrovas pabrėžė, kad JAV privalo kuo greičiau įgyvendinti savo pažadus, kad jų remiamos nuosaikiosios opozicijos pajėgos atsiribos nuo „Jabhat Al Nusra“ ir grupuočių, kurios faktiškai yra susijungusios su šiuo (tarptautinio teroristų tinklo) „al Qaeda“ padaliniu“, – teigiama pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Backa

Backa portretas
Kitu valstybiu pilieciai derisi del ugnies nutraukimo kitos valstybes teritorijose banalu ir ziauru.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių