Izraelis deportavo Gazos blokadą mėginusias pralaužti aktyvistes

  • Teksto dydis:

Izraelis jau deportavo visas, išskyrus vieną, aktyvistes, kurios laivu mėgino pralaužti Izraelio karinio jūrų laivyno dešimtmetį vykdomą Gazos Ruožo blokadą, penktadienį pranešė žydų valstybės Vidaus reikalų ministerija.

Ministerijos atstovė spaudai nurodė, kad paskutinė aktyvistė išvyks iš šalies kiek vėliau penktadienį.

Trylika moterų, tarp jų Nobelio taikos premijos laureatė Mairead Maguire (Meirid Magvair) iš Šiaurės Airijos, sulaikytos trečiadienį, kai jų jachta buvo sustabdyta už maždaug 35 jūrmylių nuo Gazos pakrantės.

Burlaivis buvo palydėtas į Izraelio uostamiestį Ašdodą, esantį už maždaug 30 km į šiaurę nuo Gazos Ruožo. Laive buvusios aktyvistės sulaikytos ir deportuotos iš šalies.

„Iš Izraelio jau išvyko visos laivo keleivės, išskyrus vieną moterį, kuri šiandien popiet išskris į Oslą“, – naujienų agentūrai AFP sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovė spaudai Sabin Haddad (Sabin Hadad).

„Į Gazą plaukiančių moterų laivu“ (Women's Boat to Gaza) praminta jachta priklauso platesnei propalestinietiškų judėjimų „Laisvės flotilės koalicijai“. Šie aktyvistai reguliariai bando pralaužti Izraelio vykdomą Gazos blokadą.

2010-aisiais žydų valstybės specialiosios pajėgos per reidą prieš šešių laivų flotilę, mėginusią pralaužti Gazos blokadą, nukovė dešimt turkų aktyvistų. Dėl šios nesėkmingai susiklosčiusios operacijos šešerius metus buvo nutrūkę Izraelio ir Turkijos diplomatiniai santykiai.

Izraelis paskelbė Gazos Ruožo blokadą 2006 metais, kai palestiniečių kovotojai pagrobė vieną žydų karį. Blokada buvo dar labiau sugriežtinta 2007-aisiais, kai tame anklave kontrolę perėmė islamistų judėjimas „Hamas“.

Nuo 2008 metų Izraelis triskart kariavo su Gazos Ruožo palestiniečių kovotojais. Ypač niokojantis buvo penkiasdešimt dienų trukęs konfliktas 2014-ųjų vasarą.

Izraelis tvirtina, kad blokada yra būtina siekiant neleisti „Hamas“ gauti medžiagų, kurios galėtų būti panaudotos karinėms reikmėms.

Tačiau Jungtinių Tautų pareigūnai ragina atšaukti blokadą, sakydami, kad dėl jos toje teritorijoje sparčiai blogėja padėtis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimas

klausimas portretas
naivios moterys (tinka zodis bo...). kodel joms nenuvezti produktu, vaistu kurdams i Turkija ar krikscionims Sirijoj?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių