Išpuolis Minesotos prekybos centre – potencialus teroro aktas

  • Teksto dydis:

JAV Federalinis tyrimų biuras sekmadienį pranešė tiriantis incidentą Minesotoje, kai peiliu ginkluotas vyras prekybos centre sužeidė devynis žmones, „kaip potencialų teroro aktą“.

Tuo tarpu vietos žiniasklaida nurodė, kad su šiuo išpuoliu siejamas įtariamasis yra 22 metų somaliečių kilmės amerikietis.

Devyni žmonės buvo sužeisti šeštadienį per išpuolį Sent Klaudo mieste. Prekybos centre peiliu švaistęsis vyras buvo nušautas policijos pareigūno, kuris tuo metu buvo ne tarnyboje.

Tuo tarpu su grupuote „Islamo valstybė“ (IS) siejama naujienų agentūra pranešė, kad ataką surengė vienas šio džihadistų judėjimo „karių“.

Sent Klaudo policija patvirtino, kad užpuolikas, kurio tapatybė oficialiai nebuvo įvardyta, prieš puldamas kai kurias savo aukas paklausdavo, ar tie žmonės yra musulmonai, taip pat „kažką kalbėjo apie Alachą“.

Du vietos laikraščiai – Mineapolio „Star Tribune“ ir Sent Klaudo „St. Cloud Times“ – užpuoliką įvardijo kaip Dahirą Adaną.

„Star Tribune“, atlikęs interviu su D. Adano tėvu, rašė, kad užpuolikas buvo vietos koledžo studentas, ne visą darbo dieną dirbęs apsaugininku.

Adanas gimė Afrikoje, bet pastaruosius 15 metų gyveno Jungtinėse Valstijose, laikraščiui sakė jo tėvas ir pridūrė „neįtaręs“, kad jo sūnus galėjo dalyvauti ekstremistinėje veikloje.

Tačiau su džihadistais siejama naujienų agentūra „Amaq“ sekmadienį pranešė, kad „atakos vykdytojas buvo „Islamo valstybės“ karys“.

IS nekart ragino rengti vadinamąsias vienišų vilkų atakas prieš valstybes, priklausančias JAV vadovaujamai koalicijai, rengiančiai antskrydžius prieš šio džihadistų judėjimo taikinius Sirijoje ir Irake.

„Šiuo metu tiriame ši incidentą kaip potencialų teroristinį aktą“, – sakė žurnalistams už tyrimą atsakingas FTB agentas Rickas Thorntonas (Rikas Torntonas).

Tačiau jis pridūrė, kad kol kas neaišku, ar įtariamasis palaikė kokius nors ryšius su kuria nors „užsienio teroristine organizacija“ ir galbūt buvo jos įkvėptas veikti.

Taip pat kol kas „neturima jokių įrodymų“, kad ataka Minesotoje būtų susijusi su šeštadienį Niujorką sudrebinusiu sprogdinimu, per kurį buvo sužeisti 29 žmonės, CNN sakė Sent Klaudo policijos viršininkas Williamas Blairas Andersonas (Viljamas Bleras Andersonas).

Vietos somaliečių bendruomenės lyderiai išplatino pareiškimą, reikšdami užuojautą atakos aukoms ir jų artimiesiems, pranešė „St. Cloud Times“.

Minesotoje gyvena apie 25 tūkst. somaliečių, o Mineapolio/Sent Polo rajone, už maždaug 110 km į pietryčius nuo Sent Klaudo, gyvena didžiausia šalyje somaliečių bendruomenė.

Amerikos somaliečių bendruomenei kai kurių jos jaunųjų narių polinkis į ekstremizmą yra sena problema.

Ne vienas jų išvyko į Afriką ir prisijungė prie islamistų judėjimo „al Shebab“ kovotojų, kai Etiopija įsiveržė į Somalį.

Pernai šeši Amerikos somaliečiai buvo areštuoti, kai mėgino prisijungti prie „Islamo valstybės“ kovotojų Sirijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių