„Islamo valstybė“ paskelbė naują apsikeitimo įkaitais terminą

  • Teksto dydis:

Internete paskelbtame naujame garso pranešime, kuriame esą girdimas džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) pagrobto japonų žurnalisto balsas, sakoma, kad kartu su juo laikomas Jordanijos oro pajėgų pilotas bus nužudytas, jeigu Amanas iki ketvirtadienio saulėlydžio nepaleis vienos kalinamos irakietės.

Šia žinia, regis, atidėtas ankstesnis įkaitų egzekucijos terminas, nustatytas antradienį, kai žurnalistas Kenji Goto (Kendžis Gotas) vaizdo pranešime nurodė, kad jis bus nužudytas po 24 valandų, jei ta irakietė nebus paleista.

Naujausias garso įrašas, kurio autentiškumas kol kas nepatvirtintas, buvo paskelbtas ketvirtadienį paryčiais portale „YouTube“.

Japonijos ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) per spaudos konferenciją sakė, kad labai tikėtina, jog tame įraše girdimas K.Goto balsas.

„Aš esu Kenji Goto. Tai balso pranešimas, kurį man liepta pasiųsti jums. Jeigu iki ketvirtadienio, sausio 29-osios, saulėlydžio Mosulo (Irake) laiku Sajida al Rishawi (Sadžida Rišavi) nebus parengta prie Turkijos sienos iškeisti į mano gyvybę, Jordanijos pilotas Muazas al Kasasbeh (Muazas Kasasbė) bus nedelsiant nužudytas“, – sakoma tame įraše.

Jordanija trečiadienį nurodė negavusi jokio patikinimo, kad M.al Kasasbeh yra saugus ir kad sutiks su siūlomais mainais tik tuo atveju, jeigu pilotas bus paleistas.

Iš naujausio garso įrašo galima spręsti, kad jordanietis pilotas nedalyvaus apsikeitime ir kad į S.al Rishawi ketinama iškeisti tik karo žurnalistą K.Goto.

Tačiau bet koks apsikeitimas, jeigu per jį nebūtų išvaduotas lakūnas, būtų blogai įvertintas Jordanijos visuomenės, o šalies pareigūnai tvirtina, kad pirmiausia sieks pasirūpinti savo kario saugumu.

Naujausių žinių Jordanijos vyriausybės pareigūnai kol kas nekomentavo, bet saugumo pareigūnai sakė, kad tarnybos aiškinasi, ar tas įrašas yra autentiškas, taip pat derina veiksmus su kolegomis iš Japonijos.

M.al Kasasbeh buvo sučiuptas po to, kai jo lėktuvas pernai gruodį sudužo Sirijos šiaurės rytuose, dalyvaudamas JAV vadovaujamos koalicijos kampanijoje prieš „Islamo valstybę“, užėmusią dideles teritorijas Sirijoje ir Irake. Tas pilotas priklauso svarbiai Jordanijos genčiai, kuri yra įtakinga Hašemitų dinastijos rėmėja.

Jordanijoje laikoma irakietė S.al Rishawi  buvo nuteista myriop dėl dalyvavimo 2005 metais viename Amano viešbutyje įvykdytame sprogdinime, per kurį žuvo 60 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių