Išlaisvintas paskutinis įkaitu laikytas Prancūzijos pilietis

  • Teksto dydis:

Paskutinis užsienyje likęs įkaitas iš Prancūzijos, Serge'as Lazarevicius (Seržas Lazarevičius), pagrobtas 2001 metais Malyje, išlaisvintas ir yra „gana geros sveikatos“, – antradienį pranešė šalies prezidentas Fancois Hollande'as (Fransua Holandas).

„Mūsų įkaitas Serge'as Lazarevičius, mūsų paskutinis įkaitas, yra laisvas, – sakė F.Hollande'as. – Daugiau įkaitų prancūzų nebėra jokioje pasaulio šalyje“.

Pasak F.Hollande'o, S.Lazarevicių Nigerijos sostinėje Niamėjuje pasitiks jo duktė, o iš ten jis keliaus į Prancūziją, kur jį su šeima pasveikins prezidentas.

„Jis yra gana geros sveikatos, nepaisant sunkių ilgos nelaisvės sąlygų“, – kalbėjo Prancūzijos vadovas.

Prancūzijos ir Serbijos pilietybes turintis S.Lazarevicius buvo paskutinis užsienyje likęs įkaitas prancūzas po Alžyre pagrobto Heve Gourdelio (Ervės Gurdelio), kurį rugsėjį nukirsdino su „Islamo valstybe“ susiję kovotojai.

Pastaraisiais metais užsienyje buvo pagrobta keletas Prancūzijos piliečių, daugiausia – Afrikoje, kur 2013 metais buvo laikoma iki 15 įkaitų.

S.Lazarevicius kelionėje lydėjo verslo reikalų Malyje turėjusį prancūzą Philipe'ą Verdoną (Filipą Verdoną), kai 2011 metų lapkričio 24-osios vakarą juos iš viešbučio Homborio mieste pagrobė Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM) grupuotės kovotojai.

Tai įvyko laikotarpiu, kai AQUIM ir kitos ginkluotos islamistų grupuotės veržėsi per dideles teritorijas šiauriniame Malyje ir įsitvirtino jose 2012 metais, o tada 2013 metų sausį įsikišo Prancūzijos kariuomenė, kad išvarytų islamistų pajėgas.

Praėjusiais metais Ph.Verdonas buvo rastas nušautas, o S.Lazarevicius lapkritį pasirodė AQIM kovotojų paskelbtame vaizdo įraše sunkiai sergantis.

F.Hollande'as padėkojo Malio ir Nigerijos vadovybėms už jų pagalbą užtikrinant S.Lazareviciaus išlaisvinimą.

„Šis išlaisvinimas yra intensyvių ir ilgalaikių Nigerijos bei Malio vadovų pastangų rezultatas“, – nurodoma Niamėjaus prezidentūros pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių